Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

NHL/NBA: Úrady odporúčajú prerušenie súťaží aspoň na osem týždňov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V zámorí minulý týždeň ako prvá prerušila súťaž na 30 dní basketbalová NBA po tom, čo mal pozitívny test na koronavírus hráč Utahu Jazz Rudy Gobert z Francúzska.

Los Angeles 16. marca (TASR) - Hokejová NHL i ďalšie zámorské športové súťaže budú pravdepodobne pauzovať dlhšie ako sa predpokladalo. Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v noci na pondelok odporučilo pre pandémiu koronavírusu zrušiť alebo odložiť všetky podujatia s vyššim počtom ľudí na najbližších osem týždňov.

"Veľké podujatia a hromadné stretnutia môžu prispieť k šíreniu COVID-19 v USA," upozornilo CDC s tým, že prostredníctvom účastníkov týchto podujatí sa môže vírus dostať do nových komunít. Informovala o tom agentúra AFP.

V zámorí minulý týždeň ako prvá prerušila súťaž na 30 dní basketbalová NBA po tom, čo mal pozitívny test na koronavírus hráč Utahu Jazz Rudy Gobert z Francúzska. Nasledovali ju NHL i futbalová MLS, bejzbalová MLB prerušila prípravu na novú sezónu. Tá mala odštartovať 26. marca, predbežne posunuli jej začiatok o dva týždne. V zámorí zrušili aj všetky najbližšie golfové turnaje PGA Tour a LPGA Tour, vrátane major turnaja Masters.

Vzhľadom na opatrenia a odporúčania reálne hrozí, že majstrovský pohár v NHL neudelia prvýkrát od sezóny 2004/2005, keď kompletný ročník vymazala výluka. Predtým sa tak stalo aj v roku 1919, vtedy sezónu ovplyvnila španielska chrípka. Do konca základnej časti zostávalo odohrať 189 zápasov. Dlhodobá časť sa mala skončiť 5. apríla a o dva dni neskôr sa mali začať boje o Stanleyho pohár.

V USA dosiaľ v dôsledku nového koronavírusu zomrelo 69 ľudí, počet infikovaných presiahol 3700. V Kanade ho diagnostikovali 341 ľuďom, jedna osoba na ochorenie COVID-19 zomrela.