Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Organizátori hokejových MS vyrobili medaily z galvanizovaného kovu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Účastníci 79. majstrovstiev sveta v hokeji v Prahe a Ostrave budú bojovať o medaily vyrobené z galvanizovaného kovu v kombinácii s brúseným krištáľom.

Praha/Ostrava 4. februára (TASR) - Účastníci 79. majstrovstiev sveta v hokeji v Prahe a Ostrave budú bojovať o medaily vyrobené z galvanizovaného kovu v kombinácii s brúseným krištáľom. Práve tým je Česká republika ako organizátor šampionátu známa po celom svete.

Autorom návrhu cenných kovov je Oldřich Sládek. "Pravidlá pre dizajn medailí pre svetový šampionát sú presne špecifikované Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF). Napriek tomu sme verili, že kreatívni českí umelci prídu s originálnym nápadom. A podarilo sa. Verím, že medaily, ktoré v Prahe zavesíme na krk najlepším hokejistom, sa budú páčiť," uviedol v oficiálnej tlačovej správe organizačného výboru MS zaslanej TASR prezident Českého zväzu ľadového hokeja (ČSLH) Tomáš Král.

Medaily zo šampionátu, ktorý sa do českých miest Praha a Ostrava vrátil po jedenástich rokoch, sa budú vyrábať v podobe puku. "V Českej republike vyrábame puky pre celý svet. Aký iný tvar by teda mala mať medaila? V zlatom, striebornom a bronzovom puku sa leskne kameň z českého krištáľu vybrúseného v Jablonci nad Nisou do tvaru českej vlajky," dodal Sládek.

Základné rozmery všetkých medailí sú rovnaké - vnútorný priemer je 76 milimetrov, vonkajší 66 mm a výška 25 mm. Každý kov váži približine 306 gramov.