Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Pánik cítil ešte tvrdé nohy, chválil divákov a partiu v šatni

Slovenský hokejista Richard Pánik (uprostred) a brankár Nórska Lars Haugen v zápase na medzinárodnom turnaji Slovakia Cup na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave 3. mája 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Pánik sa po štvrtkovom príchode na Slovensko zapojil o deň neskôr do prípravy reprezentácie, keď si zatrénoval so spoluhráčmi v Bratislave.

Bratislava 4. mája (TASR) - Hokejista Tampy Bay Richard Pánik cítil v prvom zápase za slovenskú reprezentáciu po prílete z USA ešte únavu a ťažšie sa mu korčuľovalo, no potvrdil, že do štartu MS bude pripravený. "Myslím si, že som sa rozhodol správne, že som nastúpil. Doma si teraz jeden deň oddýchnem a v pondelok sa budem hlásiť trénerom na zraze," povedal 23-ročný krídelník po sobotňajšom víťazstve nad Nórskom (3:2 pp).

Pánik sa po štvrtkovom príchode na Slovensko zapojil o deň neskôr do prípravy reprezentácie, keď si zatrénoval so spoluhráčmi na ZŠ Ondreja Nepelu v Bratislave. O deň neskôr už vykorčuľoval na ľad v dueli proti Nórom, keď nastúpil v druhej formácii s Martinom Réwayom a Jurajom Mikúšom. "Som poriadne unavený," priznal útočník "bleskov" po záverečnej siréne. "Najhoršie som sa cítil v úvode. Po dvoch striedaniach mi stvrdli nohy a už sa mi hralo ťažko. Ale snažil som sa, ako sa dalo. Napriek tomu som urobil dobre, že som sa rozhodol hrať, aspoň sa skôr dostanem do herného rytmu a tunajšieho 'režimu'," upozornil na časový posun, s ktorým jeho telo ešte stále bojuje.

Martinský rodák si naposledy zahral pred domácim publikom v príprave na MS 2011, ktoré sa uskutočnili v Bratislave a Košiciach. Atmosféru na tribúnach počas sobotňajšieho duelu Slovakia Cupu si pochvaľoval: "Bola vynikajúca. Fanúšikovia nás neustále hnali dopredu. Škoda, že sme nevyhrali nad Nórmi v riadnom hracom čase. Ale aj víťazstvo v predĺžení sa počíta," poznamenal.

Pozvánka od vedenia národného tímu

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek v zápase Slovensko - Nórsko na medzinárodnom turnaji Slovakia Cup na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave 3. mája 2014. Vľavo Richard Pánik, druhý sprava Dávid Skokan.
Foto: TASR/Michal Svítok
Po vypadnutí s Tampou v 1. kole play off NHL dostal Pánik pozvánku od vedenia národného tímu. Od začiatku mal záujem prísť reprezentovať svoju krajinu na MS, problémom bola akurát končiaca sa zmluva a riziko zranenia. "Trochu som zaváhal kvôli poistke. Vravel som, že ak ju budem mať, nebudem mať problém pomôcť národnému mužstvu. Nakoniec sa poistka vybavila, takže som tu."

Ocitol sa tak v tíme plnom mladých hráčov, z ktorých viacerých dobre poznal z mládežníckych reprezentácií. V súčasnom kádri je spolu s Pánikom 11 hokejistov, ktorí pred piatimi rokmi na MS hráčov do 20 rokov v Kanade senzačne postúpili cez USA do semifinále. "Je fajn vidieť po rokoch opäť pokope chalanov, s ktorými sme spravili úspech v Ottawe a skončili štvrtí na juniorskom šampionáte. Je tu skvelý kolektív, dobre sa bavíme," pochvaľuje si atmosféru v reprezentačnej šatni.

Stretnutie s Tatarom a Viedenským

Už v pondelok sa opäť stretne s Tomášom Tatarom a Marekom Viedenským, teda spoluhráčmi, s ktorými vytvoril na juniorských MS 2009 ničivý útočný trojzáprah. Tréner Vladimír Vůjtek predbežne plánuje, že na úvod šampionátu v Minsku nedá trio mladíkov zo zámoria dokopy, nevylúčil však, že ich v ďalšom priebehu MS spojí do jedného útoku. "S chalanmi som bol stále v kontakte, počas sezóny si píšeme. S Tomášom sme párkrát hrali proti sebe v NHL. Určite sa na seba tešíme. A či oprášime úspešnú spoluprácu z juniorského šampionátu? To je na rozhodnutí trénera. Uvidíme, či bude medzi náme ešte nejaká chémia, predsa len je to už päť rokov, čo sme spolu hrali," podotkol.

V reprezentačnom výbere je jedným z trojice posíl z NHL a očakáva sa, že na šampionáte bude jedným z ťahúňov mužstva. Aj on by rád v Bielorusku napravil dojem z nevydareného vystúpenia slovenskej reprezentácie na februárových ZOH v Soči. "Samozrejme, fanúšikovia boli po olympiáde sklamaní. Čo už, stalo sa, musíme to hodiť za hlavu. Teraz máme nový tím, čaká nás nový šampionát, nové výzvy. Dúfam, že fanúšikov nesklameme," dodal.