Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Paul Štastný žiaril, aj Vůjtek chce svojim hráčom zdvihnúť hlavy

Americký hokejista Paul Šťastný sa teší z gólu v zápase základnej A-skupiny olympijského turnaja Slovensko - USA na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 13. februára 2014. Vpravo slovenský brankár Jaroslav Halák. Foto: TASR/Michal Svítok

V slovenskom tíme bolo nálada pochmúrna, hoci sa nedá povedať, že rezignovaná. Samozrejme, že trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi sa ťažko priznávalo, že herne na súpera nestačil.

Soči 13. februára (TASR) - Zápas proti Slovensku si americký hokejista so slávnym menom riadne užil. Paul Šťastný, vzorový typ tvorivého centra, ktorého najväčšou prednosťou sú rozohrávka, prihrávka a vtipná zmena rytmu, bol napokon strelcom zápasu, v ktorom USA zdolali Slovensko 7:1.

Muž asistencií dal na zimnej olympiáde dva góly mužstvu krajiny, v ktorej sa naučil hokej hrať a prvé i posledné úspechy kariéry slávil jeho otec, slávny Peter Šťastný.

"Hrať proti Slovensku je pre mňa vždy špeciálne. Moja rodina to sleduje, moji rodičia sú Slováci, nehovoriac o starých rodičoch. Som rád, že som sa predviedol práve v takomto zápase a na takomto energetickom turnaji, kde hrajú najlepší na svete a kde tým žijú fanúšikovia. Je to ohromný turnaj a tu v Rusku to hokejom žije. Sami sme prekvapení, že nám to dnes tak padalo, myslím si, že náš tím bude ešte výkonnostne rásť," vyhlásil povznesene Paul Šťastný, žiariac v mix-zóne pred návalom mikrofónov a rekordérov slovenských i zámorských médií.

V slovenskom tíme bolo nálada pochmúrna, hoci sa nedá povedať, že rezignovaná. Samozrejme, že trénerovi Vladimírovi Vůjtekovi sa ťažko priznávalo, že herne na súpera nestačil. "Okrem prvej päťky ostatné nestačili. V prvej tretine, aj keď sme boli trochu pod tlakom, sme zahrali veľmi dobre. Až na tú jednu chybu, keď sme nezmyselne prepadli."

Slovenskí hokejisti sa tešia po strelení vyrovnávajúceho gólu na 1:1 v zápase základnej A-skupiny olympijského turnaja Slovensko - USA na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 13. februára 2014. Zľava Marián Hossa, Andrej Sekera, kapitán Zdeno Chára, strelec gólu Tomáš Tatar a Michal Handzuš.Vľavo v pozadí Michel Miklík.
Foto: TASR/Michal Svítok


Tréner si nemyslí, že gól Tomáša Tatara na 1:1 mužstvu "uškodil". Bol vďačný zato, že jeho chlapcom vyšiel skvele úvod druhej časti: "Bohužiaľ, do dvoch minút sme prehrávali o dva góly po hrubých taktických chybách. Najprv sme zle prestriedali a Amerika išla v piatich na troch. Od stavu 3:1 bol súper jasne lepší a ovládol hru. Bol na koni a už nás nepustil k ničomu."

Slovenský brankár Jaroslav Halák po prehre 1:7 v základnej A-skupiny olympijského turnaja Slovensko - USA na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 13. februára 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Tréneri po piatom góle stiahli brankára Jaroslava Haláka práve preto, že vývoj už nedával šancu na zvrat.

Naopak, bola obava, že by ho Američania takpovediac "rozstrieľali", čo by vzhľadom na ďalší vývoj turnaja bolo psychologicky veľmi zlé.

"V šatni boli hlavy chlapcov riadne dole. Ale je to prvý zápas, samozrejme že táto prehra je krutá, ale tým sa to tu nekončí. Rozhodujúce sú až zápasy od toho štvrtého."