Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Hokej

Petr Nedvěd ukončil v 42 rokoch kariéru

Súboj pri mantineli kapitána tímu Česka Petra Nedvěda (v popredí) a slovenského hráča Tomáša Surového v druhom prípravnom zápase Slovensko proti Česku v rámci 3. dvojkola Euro Hockey Challenge, 20. apríla 2012 v Bratislave. Foto: TASR

Nedvěd patril k najväčším hviezdam v NHL a neskôr vládol českej extralige.

Liberec 14. marca (TASR) - Jeden z najlepších českých hokejistov v histórii Petr Nedvěd ukončil bohatú kariéru. Štyridsaťdvaročný útočník tak spravil po štvrtkovom vypadnutí Liberca v predkole play off českej extraligy s Vítkovicami. Nedvěd odohral 24 sezón, v NHL nastúpil na takmer 1000 zápasov a reprezentoval rodné Česko aj Kanadu. Naposledy si český reprezentačný dres obliekol na ZOH v Soči.

Nedvěd patril k najväčším hviezdam v NHL a neskôr vládol českej extralige. Počas celej kariéry však nezískal ani jeden majstrovský titul na klubovej úrovni. S kariérou sa lúčil so slzami v očiach a po prehre 2:6. "Prehra bola krutá, pre mňa o to krutejšia, že je koniec. Prial by som si, aby to bolo podľa hollywoodskeho scenára, ale žiaľ to tak nevyšlo," povedal Nedvěd českým médiám.

Po zápase hodil do publika dres a hokejku a pri záverečnej "ďakovačke" k fanúšikom mu preblesla hlavou celá kariéra. "Bolo mi ľúto, že to takto skončilo. Niečo sa končí, niečo začína. Preskočím z jednej lode na druhú a dúfam, že ma to bude baviť rovnako ako hokej, ale to asi ťažko, pretože hokej bol pre mňa všetkým. Ťažko v živote nájdem niečo tak krásne ako je hokej," so smútkom v hlase hovoril pre idnes.cz hokejový veterán, ktorý je aj spolumajiteľom libereckého klubu. Na otázku, či sa bude tejto pozícii venovať aj v budúcnosti ešte odpovedať nevedel.

Nedvěd odštartoval v NHL v roku 1990 vo Vancouveri Canucks, neskôr hral aj za Pittsburgh Penguins, St. Louis Blues, New York Rangers, Edmonton Oilers, Phoenix Coyotes a Philadelphiu Flyers. Najlepšiu sezónu strávil v tíme "tučniakov", keď v ročníku 1995/1996 strelil 45 gólov a zaznamenal 54 asistencií. Celkovo odohral v zámorskej profisúťaži 982 zápasov s bilanciou 301 gólov a 407 asistencií. V NHL hral naposledy v sezóne 2006/2007. V Česku hral za Spartu Praha a naposledy za Liberec.

Na reprezentačnej úrovni získal na ZOH 1994 v Lillehameri striebro v drese Kanady a v roku 2012 vybojoval s Českom bronz na majstrovstvách sveta.