Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Podhradský s Lacom sa z Ukrajiny domov nechystajú

Peter Podhradský Foto: TASR/Martin Baumann

Obaja tvrdia, že situácia nie je až taká vyhrotená, ako sa píše v médiách.

Bratislava 18. marca (TASR) - Slovenskí legionári Peter Podhradský ani Ján Laco napriek nepokojnej situácii na východe Ukrajiny zatiaľ neuvažujú o odchode z krajiny. Tridsaťpäťročný obranca tímu KHL Donbass Doneck po rozhodujúcom siedmom zápase osemfinálovej série play off KHL s Dinamom Riga, ktorý sa hral v Bratislave, vyhlásil, že by pokojne hral aj na domácom štadióne.

Ukrajinu už niekoľko mesiacov sužujú problémy na domácej politickej scéne, ktoré vyústili do rozsiahlych demonštrácií, zvrhnutia prezidenta Viktora Janukovyča a nakoniec prerástli do medzinárodného konfliktu a do známych procesov okolo Krymu. Najväčšie nepokoje momentálne prevládajú práve na východe krajiny s početnou rusky hovoriacou časťou obyvateľstva, kde sa nachádza aj Doneck. Priamo v meste si strety medzi proruskými demonštrantami a zástancami územnej celistvosti Ukrajiny vyžiadali minimálne jednu obeť.



Podhradský ani jeho krajan Ján Laco však o odchode z Donecku neuvažujú a tvrdia, že situácia nie je až taká vyhrotená, ako sa píše v médiách. "Situácia nie je až taká vážna. Nemáme problém sústrediť sa na hokej a naše zápasy. Ale k politickej situácii sa nechcem vyjadrovať," uviedol stručne Laco.

"Nie je to jednoduché, ťažko sa k tomu vyjadrovať. My sme športovci. Naša úloha je hrať hokej a hrať ho najlepšie, ako vieme. Čo už my zmôžeme. To je politika, za to sú zodpovední iní ľudia," dodal jeho spoluhráč.

Podhradský sa napriek napätej situácii neobáva o svoju bezpečnosť a ani o rodinu: "Myslím si, že zaspávajú celkom pokojne, či už moja rodina, alebo každého jedného chalana v mužstve."



Tesne po pondelňajšom stretnutí ešte nevedel, kde Doneck odohrá domáce zápasy ďalšej série s Levom Praha. "Treba dúfať, že sa to zlepší a hlavne, že sa nič nestane. Ale keby bolo na nás, tak sa tam môže pokojne hrať," zdôraznil. V utorok však už vedenie KHL avizovalo, že v Donecku sa hrať nebude.

Ako dejisko tak pripadá do úvahy opäť Bratislava, ktorá v pondelok hostila rozhodujúci siedmy duel štvrťfinále Západnej konferencie medzi Doneckom a Dinamom Riga. Donbass zvíťazil 3:1 a celú sériu vyhral 4:3 na zápasy.