Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Hokej

PRÍPRAVA: Švajčiari opäť zdolali Slovákov. Švárny: Chýbali nám sily

Na snímke vľavo tréner hokejistov Slovenska Zdeno Cíger Foto: TASR/Martin Baumann

Najbližšie sa zverenci Zdena Cígera predstavia v prípravných stretnutiach s Fínskom 19. apríla v Košiciach a 21. apríla v Bratislave.

Žilina 15. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v sobotňajšom dueli Euro Hockey Challenge v Žiline so Švajčiarskom 0:3. Vo štvrtom zápase prípravy na MS v Paríži a Kolíne nad Rýnom si pripísali druhú prehru.

Najbližšie sa zverenci Zdena Cígera predstavia v prípravných stretnutiach s Fínskom 19. apríla v Košiciach a 21. apríla v Bratislave.

Odvetný zápas medzi Slovenskom a Švajčiarskom v Žiline mal slávnostný úvod. Hokejisti MShK Žilina si pred jeho začiatkom prevzali z rúk riaditeľa Pro Hokeja Richarda Lintnera a generálneho sekretára SZĽH Miroslava Valíčka bronzové medaily, ktoré si vybojovali v Tipsport Lige v prebiehajúcej sezóne.

Ako prvý musel po úvodnom buly zasahovať brankár hostí Hiller, ktorého sa snažil tvrdou strelou prekvapiť Dravecký. Slovenskí reprezentanti boli aktívnejší aj v ďalšom priebehu prvej tretiny, hra sa odohrávala prevažne v obrannom pásme Švajčiarska, Janus musel zasahovať iba sporadicky. Šťastie však mal v 11. minúte po dorážke Romyho, ktorý netrafil puk ideálne. Peknou kombináciou sa Slováci predviedli v 15. minúte, zakončujúci Vandas však mieril bekhendom iba do brankára Hillera. Prvú tretinu ukončil spoločne so sirénou nedovolený zákrok švajčiarskeho obrancu Geeringa.

Druhú časť hry tak Slováci začali v početnej výhode, najusilovnejším strelcom bol počas nej Bakoš, ale z jeho troch streleckých pokusov neprešiel do siete ani jeden. Janus musel na druhej strane zasahovať po tvrdej strele Martiho v 24. minúte. Veľkú šancu na otvárací gól mal o dve minúty neskôr obranca Mikuš, ale zoči-voči Hillerovi namieril iba do jeho tela. Potom si zahrali presilovku aj Švajčiari po faule Suju, ale brániaca sa štvorica Slovenska nedovolila hosťom dostať sa bližšie k bránke a pohodlne oslabenie zvládla. V polovici zápasu prepukla na tribúnach žilinského zimného štadióna veľká radosť, ale strela Suju skončila iba na bočnej sieti a následne sa Hiller vyznamenal aj po vzruchu, ktorý pred jeho bránkou spôsobila trojica Preisinger, Vandas, Svitana. Odpoveď Helvétov prišla vzápätí, ale dobrú príležitosť Riata zneškodnil Janus. Dve minúty pred koncom sa už však hostia mohli radovať, keď sa presadil Hollenstein. Krátko nato mohol vyrovnať Cingel, no v dobrej pozícii namieril iba do brankára.

Tretiu tretinu začali Slováci veľkou aktivitou, gól mal na hokejke najskôr Lušňák a po ňom aj Suja, ale Hiller bol stále neprekonaný. Švajčiarov podržal aj v 50. minúte, keď mali Slováci opäť možnosť presilovky. Hostia sa do útoku dostávali čoraz menej, zamerali sa na pozornú obranu. V 55. minúte sa do dobrej šance prepracoval Libor Hudáček, strelou švihom len tesne minul bránku. Ihneď nato však udrelo na opačnej strane, Paschoud sa ocitol sám pred Janusom a definitívne rozhodol o švajčiarskom víťazstve. V samom závere ešte potvrdil výhru Helvétov Ambühl. Slováci nedokázali svojmu súperovi odplatiť prehru zo štvrtkového zápasu.

Ďalšia fáza prípravy bez Svitanu a Bartánusa

V ďalšej fáze prípravy pred majstrovstvami sveta v Kolíne nad Rýnom a Paríži bude slovenská hokejová reprezentácia pokračovať bez dvojice útočníkov Patrika Svitanu a Mareka Bartánusa. Po sobotnom zápase so Švajčiarskom (0:3) to povedal tréner Zdeno Cíger.

Cíger zavolá Miklíkovi

"Počítame ešte približne s desiatimi hráčmi, ktorí sú v hre. Pribudne k nám Skokan, ďalej Štastný, ktorý bol chorý, a aj Hrnka, ten má nastrelenú nohu. Volať budeme Miklíkovi, ktorý vo Fínsku skončil," povedal Cíger.

Cingeľa mrzeli nevyužité šance

Slovenských hokejistov v zápase proti Švajčiarsku opäť mrzeli nevyužité šance. Tak ako vo štvrtok proti rovnakému súperovi v Trenčíne, nedokázali svoju prevahu vyjadriť efektívnejšie ani v sobotu v Žiline. Útočníkovi Lukášovi Cingeľovi chýbalo viac trpezlivosti.

"Výsledok je krutý, súper využil všetky šance, ktoré sme mu ponúkli. Bolo to podobné ako v Trenčíne, nevyužili sme príležitosti. My sme podľa mňa urobili chybu, že sme stále chceli útočiť, mohli sme byť trpezlivejší," povedal Cingeľ tesne po zápase. Recept na výborného Jonasa Hillera vo švajčiarskej bránke sa hľadal ťažko: "Neviem, čím to bolo, musíme to stále skúšať a nepoľavovať. Musíme byť pozitívni."

V dvoch zápasoch dali Slováci iba jeden gól, celkovo v piatich odohraných v príprave na MS päť. "Nie je to veľa a o niečom to svedčí. Musíme ísť viac do bránky, aj keď to tam bolí," poznamenal útočník pražskej Sparty. Švajčiari hrali svoj známy systém, postavený na dobrej defenzíve. "Prehusťovali stredné pásmo, dobre korčuľovali a hrali dobre zozadu. V Dánsku sme hrali proti tomuto systému lepšie, preto sme ten náš nezmenili," dodal 24-ročný útočník

Slovenských hráčov mrzela táto prehra aj kvôli divákom, ktorí si našli cestu na žilinský zimný štadión: "Atmosféra bola super, bol som prekvapený, že nás diváci vytlieskali aj napriek prehre. Škoda, že sme sa im neodvďačili víťazstvom a nejakými gólmi."

V ďalšej fáze prípravy čakajú na Slovákov Fíni, zraz budú mať zverenci Zdena Cígera opäť v Bratislave. "Ak dostanem dôveru, budem vďačný. Ja to teraz neviem posúdiť a nechcem na to veľmi myslieť. Uvidím, či dostanem šancu aj proti Fínom," dodal Cingeľ.


Prípravný zápas Euro Hockey Challenge v Žiline:

Slovensko - Švajčiarsko 0:3 (0:0, 0:1, 0:3)
Góly:
38. Hollenstein (Praplan, Genazzi), 55. Paschoud (Ambühl), 60. Ambühl. Rozhodovali: Baluška, D. Konc - Orolín, Šefčík, vylúčení: 1:2, presilovky a oslabenia: 0:0.

zostavy:

Slovensko: Janus – Graňák, Čajkovský, Mikuš, Gernát, Švarný, Čerešňák, Kozák, Šedivý – L. Hudáček, Lušňák, Dravecký – Bakoš, Cingel, Kudrna – Bartánus, Suja, Hovorka – Vandas, Preisinger, Svitana.

Švajčiarsko: Hiller – Marti, Genazzi, Geering, Heldner, Paschoud, Loeffel, P. Baltisberger, Sutter – Herzog, Ambühl, Brunner - Hollenstein, Haas, Praplan – Suter, Romy, Riat – Schäppi, Almond, Ch. Baltisberger - Herren.

Hlasy po zápase:

Zdeno Cíger, tréner SR: "Narazili sme na kvalitného súpera, Švajčiari boli vždy ťažkým orieškom. Mali fyzickú prevahu, ale my sme urobili dve individuálne chyby a potrestali nás. Musíme ešte hľadať hráčov, aj keď nemáme veľmi na výber."

Jaroslav Janus, brankár SR: "Trápili sme sa v koncovke. Nemal som veľa práce, nechytá sa potom jednoducho. Nechali sme Švajčiarom veľa priestoru pred bránkou."

Ivan Švarný, obranca SR: "V druhej polovici zápasu sme zaostávali v súbojoch, ale celkový prejav nebol až taký zlý, ako vyzerá výsledok. Chýbali nám sily v zakončení, na takomto fóre sa manko 0:2 ťažko doháňa."

Marek Hovorka, útočník SR: "Myslím si, že som podal lepší výkon ako v Trenčíne, ale odo mňa sa čakajú body a góly a na tom musím zapracovať."