Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Proti Čechom nastúpia Slováci s Lacom v bránke

Slovenský brankár Ján Laco počas tréningu pred zápasom Slovensko - Česko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 17. februára 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenská hokejová reprezentácia odohrala cez víkend dva zápasy.

Soči 17. februára ((TASR) - V bránke s Jánom Lacom a bez rošád v zostave nastúpia slovenskí hokejisti na kvalifikačný zápas olympijského štvrťfinále. Pred utorňajším derby proti Česku na štandardný tréning vykorčuľovali dobrovoľne len niektorí hráči, ostatní sa pripravovali v kabínach a posilňovniach.

Na ľade sa naozaj už nič objavné nedá vymyslieť, mužstvo odohralo cez víkend dva zápasy, tretí ho čaká na ďalší deň a ak by postúpilo, bolo by to štyri duely v piatich dňoch. Dôležitejšia je taktická príprava a vzhľadom na súpera aj tá mentálna. Pre trénera Vladimíra Vůjteka ako pre občana krajiny súper má toto stretnutie tímov z bývalej spoločnej hokejovej školy naozaj špeciálny nádych.

"Pre fanúšikov to bude veľmi atraktívny zápas. Pre mňa tiež, čo si budeme hovoriť.... Som Čech a vždy sú to špecifické zápasy. A keď Česi vypadnú, určite nebudem smútiť. Posledný veľký zápas sme vyhrali my a uvidíme, ako to dopadne po dvoch rokoch," uviedol Vůjtek.



Senzačný postup do finále

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek počas tréningu pred zápasom Slovensko - Česko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 17. februára 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Vtedy v Helsinkách to dopadlo skvele, Slováci vyhrali 3:1 a postúpili senzačne do finále. Ako tvrdí tréner, súboj vyhrali hráči na ľade, ale pomohla k tomu dokonalá predzápasová analýza súpera. "Podarilo sa nám tam pár vecí. Napríklad, keď sme počas presilovky vystihli prihrávku Plekanca, ktorú sme mali na videu a mali sme ju nacvičenú. Mišo Handzuš presne vedel, že tam tá prihrávka pôjde, vletel do nej a Miro Šatan potom rozhodol," zaspomínal Vůjtek a významne dodal: "Ten zápas si budem do smrti pamätať, získali sme striebro. Dovtedy sme boli iba niekde na 'zemiakovej' pozícii a vďaka tomuto víťazstvu sme sa dostali do finále. A to pre mužstvo ako Slovensko nebýva každý rok. Je to zážitok na celý život."

Vůjtek aj v olympijskom Soči prízvukoval dôležitosť prípravy a analýz, no s dôrazom na vlastný tím: "Teraz musíme pripraviť najmä seba, na kolektívnu hru a na systém, ktorý chceme hrať. Čo budú hrať Česi, to je už ich problém. My sa musíme zamerať na seba a na svoju taktiku. Kto bude hrať dôslednejšie svoj systém, ten vyhrá."

Tatar dúfa v reprízu Helsínk 2012

Slovenský hokejový reprezentant Tomáš Tatar pred utorkovým zápasom o postup do štvrťfinále na ZOH v Soči proti Česku dúfa v reprízu semifinále MS 2012 z Helsínk. Vtedy Slováci zdolali svojho odvekého rivala 3:1 a postúpili do finále.

"Máme dostatok kvalitných hráčov na to, aby sme Čechov opäť zdolali. Cez ich obrancov sa dá prejsť," cituje útočníka klubu Detroit Red Wings český portál idnes.cz. Tatar bol na svetovom šampionáte v Helsinkách hráčom tretieho útoku, v Soči však patrí medzi opory a je autorom jedného z dvoch gólov Slovenska na turnaji.

"Bude to veľmi náročný duel, možno bratovražedný boj. Takéto zápasy sú pre fanúšikov najlepšie. Dúfam, že národ bude s nami a za nami. Že podáme taký super výkon, aby každý Slovák mohol byť hrdý," dodal Tatar. Pred zápasom s Ruskom, ktorí Slováci prehrali až po samostatných nájazdoch, nestačili Tatar a spol. na USA (1:7) i Slovinsko (1:3).

"Chápem, že ľudia boli na nás nahnevaní. Ale to neznamená, že sme nechceli vyhrávať. Teraz sme si dodali chuť a dokázali sami sebe, že hokej hrať vieme. Myslím, že zápas s Ruskom bol pre fanúšikov tou najlepšou pozvánkou na osemfinále," zakončil rozhovor pre idnes.cz Tatar.