Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Hokej

Radivojevič uznal postup Nitry: Na ľade si to zaslúžene vyhrala

Na snímke tretí sprava tréner HK Dukla Trenčín Branko Radivojevič. Foto: TASR Radovan Stoklasa

"Corgoni" v piatom stretnutí série zvíťazili presvedčivo 5:1 a Duklu Trenčín zdolali 3:2 na zápasy.

Nitra 18. marca (TASR) - Hokejisti Nitry sa po roku opäť radovali z postupu do štvrťfinále play off Tipos extraligy cez predkolo. "Corgoni" v piatom stretnutí série zvíťazili presvedčivo 5:1 a Duklu Trenčín zdolali 3:2 na zápasy. V opačnom tábore zavládlo sklamanie, aké prežívali Trenčania po rovnakom vypadnutí v predošlej sezóne s Michalovcami. Trenčiansky asistent trénera Branko Radivojevič po rozhodujúcom stretnutí pod Zoborom skonštatoval, že Nitrania postúpili zaslúžene.

Trenčín čelil náročnej situácii, keď v úvode stratil obrancov Tomáša Starostu a Dávida Nátneho a dohrával s piatimi bekmi. "Obom mužstvám išlo o všetko, žiaľ, my sme zápas nezvládli. V prvej minúte zápasu sa nám zranili dvaja obrancovia a vzadu sme to mali s piatimi chalanmi veľmi ťažké. Nitra hrala doma veľmi dobre, dala prvé tri góly a zaslúžene postúpila. My sme potrebovali prežiť prvú tretinu, keďže sme vedeli, že tu bude pekelná atmosféra, čo sa aj potvrdilo. Chceli sme hrať čo najdlhšie bez inkasovaného gólu, no opäť išla Nitra ako prvá do vedenia. Nám sa to podarilo iba raz v sérii, čo je málo," zhodnotil Radivojevič piaty duel série, ktorý po roku opäť Trenčanom nevyšiel a zariadil im predčasný koniec sezóny. "Určite s tým nemôže byť nikto spokojný. Nejaké zmeny určite budú musieť nastať. Či už ´hore´, alebo ´dole´, teraz treba nechať trochu emócie vyprchať a uvidí sa, čo bude v najbližších týždňoch," poznamenal 43-ročný asistent.

Pred zápasom sa výrazne prepierala kauza spojená so štartom nitrianskeho kanoniera Samuela Bučeka. Dvadsaťpäťročný útočník videl v štvrtom dueli trest v hre za podkopnutie, no disciplinárna komisia sa na svojom zasadnutí rozhodla dať Bučekovi iba napomenutie a umožnila mu naskočiť do kľúčového zápasu. Toto rozhodnutie sa nestretlo s pochopením na strane Dukly, ktorá pred stretnutím vydala oficiálne stanovisko, v ktorom pohrozila, že v prípade Bučekovho štartu zváži právne kroky. "Klub využije všetky dostupné právne prostriedky, aby sa bránil voči tomuto rozhodnutiu a aj týmto vyzývame kompetentných na nápravu stavu, ktorý považujeme za nezákonný," odznelo v stanovisku Trenčanov, no Radivojevič po stretnutí uviedol, že celú "ságu" pred vyvrcholením série nesledoval: "Ja som to ani nejako nezaregistroval. My sme sa sústredili na zápas, samozrejme, nejaká informácia ku mne prišla, ale Nitra si to na ľade vyhrala a zaslúžene postúpila. Presné znenie pravidiel nepoznám, to už si musia vyhodnotiť kompetentní." Po stretnutí si vzal slovo aj Buček, ktorý sa podľa vlastných slov snažil celú kauzu nevnímať: "Vôbec som sa nad tým nezamýšľal, čo bolo, to nezmením. Išiel som do zápasu s čistou hlavou, že pomôžem mužstvu a vyhráme."

Cestu Nitranov za postupom naštartoval prvý útok Nitry. Najskôr v 9. minúte otvoril skóre Dávid Okoličány a o 126 sekúnd sa k nemu pridal Filip Bajtek. "Corgoňov" upokojil tretím gólom Patrick Newell, na ktorého ešte dokázal reagoval presným zásahom Darien Kielb, no Trenčania sa už na rozdiel gólu nepriblížili. V tretej tretine spečatili nitriansky postup Robby Jackson a Buček. "Ja si myslím, že v celej sérii sme boli hokejovejší, Trenčania mali veľmi dobré odpovede, keď sme dali gól, súper nás vedel ihneď dotiahnuť na kontakt. Myslím si, že hlavne zápas v piatok bol krkolomný, to bol aj obraz celej série. Ukázala sa však sila mužstva v rozhodujúcom zápase, predtým v základnej časti sme nemali stabilné výkony, ale teraz chalani začali veriť jeden druhému. Veria tomu, čo hráme a krásne sa prebojovali až do štvrťfinále," uviedol Ivan Švarný, asistent trénera Nitry, ktorý potvrdil, že Nitrania ťažili z výhody prvého streleného gólu v štyroch z piatich duelov série: "Kto sleduje dlhšie náš tím, vie, že keď strelíme prvý gól, tak sa nám hrá oveľa jednoduchšie. Začneme si veriť v ofenzíve, tiež aj v obrane. Pre nás je dôležité strieľať prvé góly."

Nitranov čaká po roku ďalšia séria s Popradom. "Corgoni" vyradili "kamzíkov" v predošlej sezóne už v predkole (3:0 na zápasy). Obe mužstvá odohrali proti sebe dovedna tri série v play off a vo všetkých sa radovali Nitrania, ktorí stopli Poprad práve dvakrát vo štvrťfinálovej fáze. Tentoraz je však pozícia favorita jasná a má ju víťaz základnej časti. Séria sa začína úvodnými zápasmi na ľade Popradu (20., resp. 21. marca).