Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Rakúsky alkoholový škandál, Vanek a spol. oslavovali pred zápasom

Thomas Vanek Foto: TASR/AP

Rakúsky hokej sa na zimnej olympiáde objavil po 12 rokoch a mal šancu na veľký úspech. Postup do štvrťfinále si však mužstvo zahatalo jasnou prehrou 0:4 so Slovinskom.

Soči 19. februára (TASR) - Hokejový redaktor rakúskej tlačovej agentúry APA si let zo Soči späť do Viedne naordinoval na štvrtok 20. februára. Počítal s tým, že by reprezentácia jeho krajiny na olympijskom turnaji mohla postúpiť do štvrťfinále a ak by to aj v kvalifikačnom utorku nevyšlo, v stredu si spraví pohodové návraty a hodnotenia. Tak aj bolo, ale vôbec nie pohodovo, vrátiť sa musel až do nedeľňajšieho večera, ktorý najväčšie postavy rakúskeho hokejového tímu strávili - z hľadiska športovcov na vrcholnej akcii - neštandardným spôsobom.

Rakúsky hokej sa na zimnej olympiáde objavil po 12 rokoch a mal šancu na veľký úspech. Postup do štvrťfinále si však mužstvo zahatalo jasnou prehrou 0:4 so Slovinskom. "Bol to úplne iný zápas ako víťazný proti Nórsku. Chýbala iskra, opory hrali bezducho," posťažoval sa TASR v utorok popoludní Stefan Grüneis. To už ale tušil, že podstata výsledku mala širšie rozmery a v stredu referoval: "Dostali sme neoverenú informáciu, že niektorí hráči oslavovali víťazstvo nad Nórskom hlboko do nedeľňajšieho večera. Bolo to v Rakúskom dome na Červenej Poľane. Ja osobne som tam nebol, ale boli tam iní reportéri a najmä to videli iní športovci. Taká vec sa neutají."

Slovinský hráč Anže Kopitar (nie je na snímke) strieľa gól cez rakúskeho brankára Mathiasa Langeho v hokejovom zápase kvalifikácie o štvrťfinále Slovinsko - Rakúsko na ZOH 2014 v Soči 18. februára 2014.
Foto: TASR/AP


Vedenie rakúskeho hokejového tímu sa snažilo vec bagatelizovať a Thomas Vanek, známy útočník z NHL to hŕstke rakúskych žurnalistov v mix-zóne vysvetlil takto: "Boli sme tam hore niečo zjesť a potom sme sa vrátili do Soči autobusom. Nechcem o tom viac hovoriť. Hrali sme s plným nasadením, včera sme dobre potrénovali, ale dnes sme proti Slovincom boli jednoducho horšie mužstvo."

No medzitým nastal v rakúskej olympijskej výprave pohyb a rozruch. Vanek spolu s ďalšími poprednými reprezentantmi vraj absolvovali intenzívnu oslavu. "Spomínali sa ešte Michael Grabner a Michael Raffl, ale údajne to bolo viac ako päť hráčov," konštatoval redaktor APA.

Traja "najprominentnejší" previnilci následne vydali tlačové vyhlásenie, v ktorom sa k oslavám do noci a k pitiu alkoholu priznali. Zároveň sa ospravedlnili: "Po ťažkovybojovanom víťazstve sme navštívili Rakúsky dom. Najprv sme tam absolvovali pár oficialít a potom sme to oslávili v privátnych rámcoch, nie vo verejných priestoroch. Keďže v pondelok sme nemali zápas, niektorí sme sa tam zdržali. Toto konanie nebolo v žiadnom prípade profesionálne. Sme presvedčení, že táto udalosť nemala vplyv na výkon mužstva, ale sme si vedomí našej úlohy športových vzorov a preto sme mali oslavy odložiť. V konečnom dôsledku sme aj my len ľudia, ktorí žiaľ robia chyby. Za to sa všetkým ospravedlňujeme a tento prípad bude pre nás veľkým poučením."