Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Réway priznal psychické problémy, ale motiváciu nestráca

Martin Réway novou posilou tipsportligového Popradu. Foto: HK Poprad

Jeho kariéru ovplyvnili nielen problémy so životosprávou, ale aj zápal srdcového svalu, pre ktorý vynechal celý ročník 2016/2017.

Poprad 1. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Martin Réway priznal psychické problémy, s ktorými bojuje aj vďaka liekom. Zatiaľ posledným pôsobiskom 25-ročného útočníka bol v sezóne 2019/2020 HK Poprad.

"Práve pod Tatrami som konečne cítil, že sa mi darí. Bola radosť tam hrať," uviedol Réway v rozhovore pre český portál idnes.cz. Do Popradu prišiel z Kladna. Pred sezónou 2019/2020 mu majiteľ klubu Jaromír Jágr dal šancu na reštart v českej extralige, v ktorej už v minulosti zažil produktívne obdobie v drese Sparty Praha. Angažmán v Kladne však nedopadol ideálne, za nováčika extraligy odohral 17 zápasov, v ktorých získal 6 bodov za asistencie a 10 záporných bodov v hodnotení +/-. "Priznávam, často to so mnou mali (v klube) ťažké. Napríklad, keď som bezdôvodne vybuchol na striedačke alebo aj pri tréningu. Nebol som nahnevaný na nich, ale frustrovali ma výsledky. Preto som tú psychiku začal riešiť, takže sa im (klubu, spoluhráčom) môžem iba poďakovať. Mali trpezlivosť. Od Jardu (Jágra) až po všetkých chlapcov," uviedol Réway pre idnes.cz.

Réwayove pôsobenie v Kladne sa skončilo vo februári 2020, krátko na to zamieril do Popradu. "Celú sezónu som sa snažil do toho dostať. Už pred angažmánom v Kladne som mal psychické problémy. Vďaka vedeniu klubu som začal chodiť k terapeutovi. Riešim dlhodobý problém, beriem lieky. Motiváciu mám stále, chcem to sebe dokázať. V Poprade som sa po dlhej dobe cítil naozaj dobre, chlapci tam majú rodinné prostredie."

V drese Popradu stihol odohrať 7 zápasov, v nich dal 3 góly, na jeden prihral. To bola solídna bilancia, avšak Réway bol až do roku 2016 zvyknutý na výrazne väčšie bodové prírastky. "Odmalička som bodoval. Kde som hral, tam som bral bod na zápas. Potom ma zrazila tá srdcová príhoda. Z ničoho nič prišiel úpadok. Musím sa zmieriť s tým, že som inde, a že nemôžem pomáhať tímu ako v minulosti. Moje problémy, samozrejme, nie sú iba o hokeji," priznal.

Réwayou kariéru ovplyvnili nielen problémy so životosprávou, ale aj zápal srdcového svalu, pre ktorý vynechal celý ročník 2016/2017. Odvtedy vystriedal viacero pôsobísk v rôznych krajinách. Nevyšiel mu pokus presadiť sa do NHL, po angažmánoch v KHL, Švédsku či Česku sa rozhodol pre Poprad. "Vnímam, že sa sťahujem z tímu do tímu. Chcel by som sa usadiť a cítiť, že niekam patrím," netajil Réway, ktorý napriek neľahkému osudu nestráca motiváciu. "Je to ťažké. Niektoré momenty mi ukazujú, že to stále mám v sebe. Chcel by som sa vrátiť na nejakú úroveň. Je možné, že sa to už nestane a na to sa musím pripraviť, ale v živote mi už neverilo veľa ľudí. Hovorili, že už nikdy nebudem hrať hokej. Ja však mám v sebe motiváciu a sám to chcem dokázať."