Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Hokej

Rusi zvíťazili nad Nórmi 4:0, vo štvrťfinále proti Fínom

Ruský hokejista Alexander Radulov (vľavo) sa teší po strelení gólu v osemfinále hokejového olympijského turnaja Rusko - Nórsko na ZOH v Soči 18. februára 2014. Foto: TASR/AP

Strojcom víťazstva domácich bol Alexander Radulov, ktorý mal prsty v troch góloch zbornej.

Soči 18. februára (TASR) - Ruskí hokejisti zvíťazili v druhom zápase kvalifikácie o štvrťfinále olympijského turnaja v Soči nad Nórskom vo vypredanej Boľšoj aréne 4:0. V najlepšej osmičke sa stretnú v stredu o 13.30 s Fínskom.

Strojcom víťazstva domácich bol Alexander Radulov, ktorý mal prsty v troch góloch zbornej. V 25. minúte skóroval za výdatného prispenia korčule obrancu Jonasa Holösa, na konci druhej tretiny asistoval pri presnom zásahu Iľju Kovaľčuka a v závere pridal do prázdnej nórskej bránky tretí ruský gól. Výhru favorita spečatil 40 sekúnd pred koncom Alexej Tereščenko.

Svoje zastúpenie v zápase malo aj Slovensko v osobe čiarového rozhodcu Miroslava Valacha. Nórom výrazne chýbal útočník Mats Zuccarello-Aasen, hráča NY Rangers vyradilo zranenie ruky.

Rusi sa podľa očakávania od úvodu vrhli do ofenzívy, súper však zodpovedne bránil, poctivo vykrýval priestor pred svojím brankárom a dal favoritovi jasne najavo, že bude tvrdým orieškom. Zborná sa dostávala do nebezpečných situácií iba sporadicky, aj to paradoxne nie po svojich obávaných kombináciách, ale po strelách od modrej. V 7. minúte pálil z diaľky Vojnov, Popov dorážal z uhla a puk poskakoval okolo Haugena, no nenašiel sa nik na dorážku. Dvakrát sa v I. tretine prezentoval Ovečkin, raz zo svojej typickej pozície mieril tesne mimo a vzápätí po sťahovačke vyprášil ľavý betón brankára. Nóri potom bez ujmy prežili ruskú presilovku a v 19. min si vydýchli, keď na chvíľu zabudli na Siomina, ktorý unikol po pravom krídle, Haugen si aj po tejto situácii držal čisté konto.

Galéria: Rusko zvíťazilo v Soči nad Nórskom





Domáci hnaní vypredaným hľadiskom sa aj v druhej časti vytrvalo tlačili do zakončenia. Nórske defenzívne hradby sa im podarilo prelomiť až v 25. minúte a pomohla im náhoda, po individuálnej akcii Radulova si puk korčuľou nešťastne zrazil do siete obranca Holös - 1:0. Rusov gól ešte viac nabudil a ešte silnejšie zovreli súpera. Dacjuk skúšal v presilovke zasunúť puk vedľa ľavej žrde, následne úplne voľný Kovaľčuk zblízka "premáchol" puk a rad šancí zakončil Radulov, ktorý po prieniku trafil Haugenovi priamo do lapačky. A práve Radulov bol tým mužom, ktorý mal prsty aj v druhom zásahu domácich. V 38. min vybojoval puk, jeho tečovaná strela sa odrazila od pravej žŕdky ku Kovaľčukovi a ten zblízka upratal puk do siete - 2:0. V závere tretiny mohol zvýšiť náskok Siomin, v sľubnej pozícii mieril vedľa. Severania sa v tejto dvadsaťminútovke ani poriadne nedostali za polovicu.

Tretie dejstvo odštartovali zverenci Zinetulu Biľaletdinova presilovkou, v ktorej si Haugen takmer sám zrazil puk za chrbát, zachránila ho žŕdka. V 45. min obranca Belov posadil do sóloúniku Tarasenka, ten ani na dvakrát neprekonal nórskeho brankára, následne minul spomedzi kruhov Anisimov. V 53. min "vikingovia" prepadli, Ovečkin však svoje sólo nezakončil dôraznejšie, najmä kvôli faulu M. Olimba. Rozhodcovia prekvapujúco uchránili Nórov od trestného strieľania. V 56. min predviedol nádherný prienik Dacjuk, bekhendom ale Haugena neprekonal. Až v samom závere favorit zvoľnil tempo a doprial súperovi trochu viac priestoru. Nóri museli hrať v závere vabank, odvolali brankára, čo využil muž zápasu Radulov a do opustenej bránky pridal tretí gól. Bodku za stretnutím dala trefa Tereščenka - 4:0.

Hlasy po zápase (zdroj: sochi2014.iihf.com):

Alexander Ovečkin, útočník Ruska: "Zo šancí, ktoré sme si vypracovali, najmä z tých 100-percentných, musíme dávať viac gólov. Musíme ich premieňať, či som to ja, Siomin, Malkin alebo ktokoľvek iný. Hrou, akú sme predvádzali v druhej tretine, sa musíme prezentovať aj vo štvrťfinálovom zápase s Fínskom. Vtedy sme držali puk vo svojej moci, dobre korčuľovali a otvárali si priestor v útočnom pásme. Samozrejme, musíme byť ešte efektívnejší v koncovke. Proti Fínom to bude boj na život a na smrť.

Iľja Kovaľčuk, autor druhého gólu Ruska: "Dlho sme sa nevedeli presadiť v koncovke, každý bol z toho nervózny, nielen fanúšikovia. I keď sa nám nepodarilo streliť rýchlo prvý gól, išli sme cieľavedomo za svojím cieľom. Čo sa týka Radulova, ten nepotrebuje nikomu nič dokazovať. Je to energiou nabitý hráč, ktorý dobre korčuľuje a vytvára spoluhráčom šance. Skvelý hokejista."

Ken Andre Olimb, útočník Nórska: "Sklamaním pre nás nebol tento zápas, ale duel s Rakúskom, ktorého sme mali zdolať, aby sme dostali v kvalifikácii ľahšieho súpera. Rusi majú skutočne šikovných hráčov, preto sme sa zamerali najmä na dobrú defenzívu s cieľom držať bezgólový stav tak dlho, ako to len bude možné. Za stavu 0:2 v tretej tretine sme cítili, že by sa mohlo na našej strane niečo vydariť, nejaká šťastná dorážka či presilovka, no nedokázali sme skórovať."


kvalifikácia o štvrťfinále (Ľadový palác Boľšoj):

Rusko - Nórsko 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Góly: 25. Radulov (Dacjuk), 38. Kovaľčuk (Radulov, Dacjuk), 59. Radulov (Dacjuk), 60. Tereščenko (Tichonov, Tarasenko). Rozhodovali: Piechaczek (Nem.), Pollock (Kan.) - McElman (USA), VALACH (SR), vylúčení: 1:3, presilovky a oslabenia: 0:0.

Rusko: Bobrovskij - Vojnov, Markov, Jemelin, Medvedev, Nikitin, Belov, Ťjutin - Radulov, Dacjuk, Kovaľčuk - Popov, Malkin, Ovečkin - Siomin, Anisimov, Kuľomin - Tarasenko, Tereščenko, Ničuškin - Tichonov

Nórsko: Haugen – Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Solberg, Ödegaard, Sorvik - Skröder, Thoresen, K.A. Olimb - M. Olimb, Bastiansen, Rosseli Olsen – Dahlström, Ask, Roest - Forsberg, Hansen, Röymark - Olden