Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Tento rok bude o mladých, víta generačnú výmenu kapitán Šatan

Z odchodu slovenskej hokejovej reprezentácie na MS do Bieloruska 7. mája 2014 v Bratislave. Na snímke hokejový útočník Miroslav Šatan s mladými fanúšikmi. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Oproti minulým rokom je tak v tíme oveľa menej skúsených lídrov a preto sa musia tí nominovaní ešte viac starať o mladších spoluhráčov.

Bratislava 7. mája (TASR) - Štrnáste majstrovstvá sveta, dvanáste v elitnej kategórii a z toho štyri ovenčené medailami. Miroslava Šatana čaká v Minsku ďalší svetový šampionát a ako sám tvrdí, pravdepodobne už naozaj posledný v kariére. Tridsaťdeväťročný veterán sa na turnaj teší, chce si ho užiť a odovzdať čo najviac skúseností mladším spoluhráčom.

Už legendárny útočník národného výberu si opäť oblečie dres s kapitánskym "C-éčkom", ako tomu bolo aj na vlaňajšom šampionáte a pri troch získaných medailách (na MS 2012 bol asistentom kapitánovi Zdenovi Chárovi). V tíme pôsobí trochu ako Matuzalem, vekom sa k nemu najbližšie približuje jeho asistent, o päť rokov mladší Ladislav Nagy. Okrem tejto dvojice figurujú v 25-člennom kádri už len traja hráči, ktorí si na chrbte nesú "tri krížiky" - 30-ročný Karol Sloboda, o rok starší Michel Miklík a o dva Ján Laco.

Oproti minulým rokom je tak v tíme oveľa menej skúsených lídrov a preto sa musia tí nominovaní ešte viac starať o mladších spoluhráčov: "Samozrejme viem, čo bude moja úloha a som na ňu pripravený. Tento rok vnímam tak, že to bude hlavne o mladých hráčoch. My starší sa im budeme snažiť odovzdať skúsenosti a poskytnúť 'know-how'. Skladba tímu je iná ako po minulé roky. Veľa chalanov bude prvýkrát na majstrovstvách, alebo bude mať v mužstve väčšiu rolu, ako mali v minulosti," uviedol Šatan.

Po poslednom "reze" mužstva po Slovakia Cup-e tréneri z tímu vyradili niekoľko skúsených starších reprezentantov a nechali si práve mladíkov. "Už roky rozprávame o nejakej generačnej obmene v reprezentácii. Istý pokus už prebehol v roku 2010 na MS v Nemecku. Jednoducho, teraz je čas to urobiť. Tento rok, keď bolo veľmi veľa ospravedlneniek, je asi ten správny, aby si to vyskúšali chlapci, ktorí ešte na MS neboli a ktorí možno budú v budúcich rokoch ťahúňmi reprezentácie. Je načase, aby sa to trochu obmenilo, chlapci tak môžu nazbierať cenné skúsenosti," povedal Šatan.



Vekový priemer Vůjtekovho výberu tak je iba 26 rokov, čím sa zaradí medzi najmladšie na turnaji. Do Minsku cestuje až dvanásť nováčikov, ktorí sa nikdy na šampionáte najvyššej kategórie nepredstavili. "Každý deň s nimi o niečo omladnem," usmial sa Šatan. Najmladší v kádri je Martin Réway, devätnásťročný útočník, ktorý si zahral mimo juniorky prvýkrát až v príprave na nadchádzajúce MS. Keď išiel Šatan na svoje prvé majstrovstvá v roku 1994, Réway ešte ani nebol na svete.

"Keď to niekto takto štatisticky vytiahne, tak sa nad tým človek aj pozastaví, ale keď sme v kabíne, tak nikto nerieši vek. Sme spoluhráči a nad týmto nerozmýšľame," uviedol Šatan a dodal, že ani on kedysi nevedel, ako sa správať ku starším spoluhráčom: "Bol som v podobnej situácii, keď som mal osemnásť a do tímu prišiel Peter Šťastný v mojich terajších rokoch. Takže to úplne chápem. Ale Peter to vtedy uľahčil mne a ja sa snažím to uľahčiť Martinovi, aby sa cítil úplne normálne."

Mladícka dravosť


Šatan verí, že pri nedostatku skúseností by mohla byť hlavnou devízou tímu práve mladícka dravosť, čomu sa na druhej strane prispôsobí aj herný prejav: "Máme mladé mužstvo, motiváciu, dravosť. Snažíme sa viac korčuľovať a hrať v rýchlosti. Možno budeme hrať trochu iným štýlom ako v minulosti, viac bojovať, ale to sú atribúty moderného hokeja, v ktorých sa dá nájsť kľúč k úspechu. Verím, že takto by sme mohli na šampionáte uspieť."

Jeho slová potvrdila aj záverečná príprava, v ktorej Slováci dosiahli päť víťazstiev a tri prehry. Cenné boli najmä triumfy proti favoritom Rusom a Fínom. "Mužstvo počas nej hľadalo svoj herný štýl. Niekedy nám trochu chýbali skúsenosti a chladná hlava, ale tieto veci sa dajú vynahradiť. Dosiahli sme päť víťazstiev a dva dobré výsledky proti Fínsku a Rusku, no až na turnaji v Minsku sa ukáže reálna sila nášho mužstva," upozornil.

Reprezentačný rekordér v počte strelených gólov (85) verí, že mužstvo má na postup do štvrťfinále, čo považuje aj za základný cieľ. Ďalej sa uvidí: "Netreba sa pozerať ďaleko dopredu. Ako každý rok sa budeme snažiť dostať medzi najlepšiu osmičku. Základný cieľ je urobiť play off a potom uvidíme, ako sa s tým popasujeme. Všetky mužstvá sú už dosť vyrovnané. Aj minulý rok sme videli, že sa dá zaváhať s Lotyšskom alebo Rakúskom. Nesmieme nikoho podceniť a možnože zaskočíme aj nejakých favoritov. Každopádne, musíme vyhrať zápasy, v ktorých sa to od nás očakáva," uviedol.

Ťažké zápasy na úvod


Z pohľadu sebavedomia mladého tímu bude veľmi dôležitý piatkový vstup do turnaja. V prvom zápase A-skupiny nastúpia Slováci proti svojmu obrovskému rivalovi Česku: "Vstup do turnaja býva vždy trochu nervózny. To, že bude proti Čechom, ale je možno aj dobre, aby sme to mali čím skôr za sebou. Príprava bola dlhá a myslím si, že sme dobre rozohraní."

Osobne sa Šatan pred majstrovstvami cíti dobre a chce si ich užiť. "Ako som avizoval, majstrovstiev si už veľa neužijem, toto budú asi moje posledné, takže sa na ne samozrejme teším. Keby som tam nechcel ísť, tak tam ani nejdem. Národný dres bol pre mňa vždy motiváciou. Teraz bola možnosť ešte si natiahnuť sezónu i kariéru, takže som rád, že budem znova súčasťou tímu a uvidíme, ako MS tento rok dopadnú," uviedol. Kapitán majstrov sveta z Göteborgu pritom ani poriadne nevedel, či ešte bude s reprezentačným hokejom pokračovať: "Majstrovstvá neboli môj primárny cieľ. Nevedel som, ako to po tej dlhej dobe pôjde a ako sa budem cítiť. Sezóna bolo zaujímavá, aj keď len polovičná, ale som rád, že som sa rozhodol hrať. Na MS sa teším, mohli by sme dosiahnuť dobrý výsledok."