Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Hokej

Skalica chce z Bystrice aspoň jednu výhru, kľúčom pozorná obrana

Na snímke vľavo športový manažér HC 05 Banská Bystrica Košice Vlastimil Plavucha a vpravo generálny manažér HK 36 Skalica Peter Srnec sa fotia pri pohári pre Majstra SR v hokeji počas tlačovej konferencie pred štartom play off Tipsport extraligy v hokeji Foto: TASR/Martin Baumann

Skaličania by kvalitnými výkonmi v play off radi pritiahli do domácej arény viac divákov.

Skalica 9. marca (TASR) - V šiestom tíme základnej časti hokejovej extraligy HK 36 Skalica nemajú pred play off silné reči. Vo štvrťfinálovej sérii s Banskou Bystricou však určite túžia Záhoráci uspieť a z prvých dvoch zápasov na súperovom ľade plánujú vyťažiť aspoň jedno víťazstvo.

"Banská Bystrica je veľmi kvalitný súper, hrá takým zámorským štýlom. Vo svojom strede má niekoľko dobrých hráčov, kopec strelcov, čo vedia dať gól. Celý rok sme hrali s nimi vyrovnané, kvalitné partie a nikdy sme neprehrali vyšším rozdielom. Myslím si, že fanúšikovia na oboch stranách sa majú na čo tešiť," vyznal sa pred sériou skúsený skalický útočník René Školiak.

Práve on bol hlavným ťahúňom tímu v základnej časti, keď v nej nazbieral 52 bodov a ligovej produktivite sa umiestnil na štvrtej priečke. Dlhodobá časť sa Skaličanom veľmi nevydarila, v 56 zápasoch inkasovali až 186 gólov, keď iba desiata Žilina dostala viac. Zlepšené výsledky zo záveru sú však pre mužstvo prísľubom pred play off. "Počas sezóny sme bojovali s chorobami, káder bol príliš úzky, viacerí hráči pendlovali medzi Skalicou a Slovanom. Mužstvo sa však v závere základnej časti skonsolidovalo a podávalo aj s omladenou obranou dobré výkony. Verím, že na ne nadviažeme v play off. Tím je už pokope, hráči sú namotivovaní, predpokladám, že skončíme vyššie ako v základnej časti," vyslovil sa pred štvrťfinále generálny manažér HK 36 Peter Srnec.

Tretia Banská Bystrica bude však tvrdým orieškom, zo šiestich vzájomných duelov v sezóne vyhrali "barani" štyri. "Musíme sa proti nim zamerať na veľmi pozornú obranu, z ktorej sa budeme snažiť vyrážať do protiútokov a pokúsiť sa prekvapiť," tvrdí Školiak. Rovnako ako vlani, keď Skaličania ešte so Žigmundom Pálffym skončili v ZČ na piatom mieste, začnú aj teraz 1. kolo play off na klzisku súpera. Výhoda domáceho prostredia podľa Školiaka nemusí byť rozhodujúcou. "Siedmy zápas býva vždy špecifický, v ňom môže vyhrať každý. Boli by sme radi, keby sme z prvých dvoch zápasov na súperovom ľade priniesli do Skalice aspoň jedno víťazstvo. Potom by sa nám určite ľahšie dýchalo, aj hralo, i taká eufória by sa presunula na našu stranu," poznamenal sa 35-ročný útočník.

Skaličania by kvalitnými výkonmi v play off radi pritiahli do domácej arény viac divákov. Tých v základnej časti extraligové súboje veľmi nelákali. "Ani vlani v play off nechodilo na skalický štadión toľko divákov ako v predchádzajúcich rokoch. 'Skalní' chodia, ale ostatní fanúšikovia si možno našli iné koníčky, alebo na nás zanevreli, tým, že sme farma Slovana. Aj keď slovanistov v kádri veľa nemáme. Verím, že si ľudia nájdu čas a prídu nás povzbudiť. Treba najmä hrať prvé dva zápasy v Bystrici veľmi dobre, aby sme nalákali divákov na domáce stretnutia. Tie sa hrajú u nás v piatok a sobotu, čo je pre fanúšikov dobrý termín," dodal Školiak.

Miernym favoritom sú "barani"


Hokejisti Banskej Bystrice otvoria v pondelok štvrťfinálovú sériu play off na domácom ľade proti Skalici. Hoci sa vo vyraďovacích bojoch oba tímy stretávajú len prvýkrát, miernym favoritom na postup je v tabuľke po 54 kolách lepšie umiestnená Banská Bystrica.

Mužstvo spod Urpína ukončilo základnú časť presvedčivým víťazstvom 5:0 na ľade Trenčína, vďaka čomu sa dostalo na stobodovú hranicu. Na konečnú tretiu priečku po dlhodobej časti sa "barani" dostali po sezóne bez vážnejšej hernej krízy. Klubu sa opäť osvedčilo staviť na zámorských hráčov, keďže brankár Zane Kalemba, ale aj Chris Saracino, Patrick White a ďalší boli platnými posilami. Pod trénerom Vladimírom Országhom predvádzalo mužstvo fyzicky náročný hokej, s ktorým si súperi často nevedeli dať rady.

Skaličania sa v aktuálnej sezóne už nemohli spoľahnúť na pomoc Žigmunda Pálffyho. Naďalej však pokračovala spolupráca s bratislavským Slovanom a na tejto trase opäť pendlovalo" niekoľko hráčov. Skaličania síce obsadili 6. priečku, ale iba posledná Žilina mala horšiu obranu. Herný prejav mužstva sa však s blížiacim sa záverom dlhodobej časti zlepšoval a tím napokon ukončil základnú časť so ziskom 81 bodov. K mužstvu prišiel počas sezóny mladý tréner Andrej Výboh, pre ktorého to bude v play off premiéra v pozícii hlavného trénera.

V šiestich vzájomných zápasoch základnej časti sa viac darilo Banskej Bystrici. Mužstvo spod Urpína zvíťazilo štyrikrát a dosiahlo skóre 20:15. Aj preto sú práve "barani" favoritom tejto štvrťfinálovej série.

Bystričania vsadili na légiu spoza oceánu a vlastnosti baranov


O HC'05 Banská Bystrica sa v tejto sezóne dosť narozprávalo. Najzávažnejšou témou bola zaoceánska karta. S tvrdohlavosťou im danou a vďaka kontaktom americko-kanadský koridor fungoval a vyvolal spokojnosť na oboch stranách. Brankár Kalemba, obrancovia Saracino, Lepine, Martin, útočníci White, najnovšie Veilleux sa zapracovali do tímu a na širokom ľade neblúdia. Cudzinci pomohli ako vedeli a Bystričania si zasa aj vďaka nim pochvaľovali stabilnú priečku hneď za košickým a nitrianskym dvojblokom.

Aj na ďalší tromf sa "barani" spoliehajú, na trénera Vladimíra Országha. Hráčov spoza oceána jeho meno priťahovalo magnetickou silou. Asistent trénera reprezentácie si s nimi rozumel, s ich starosťami i očakávaniami, ktoré vkladali do krátkodobých zmlúv. Vzájomná sympatia fungovala, odskúšala ju základná časť, ako však chemický reťazec zareaguje v play off, akú zlúčeninu vytvorí, či kyslú, alebo zásaditú, sa nachádza zatiaľ len v rovine želaní.

Tréner Országh ocenil silu nadchádzajúceho súpera: "Skalica zvládla záver základnej časti veľmi dobre, má skúsených hráčov, či už je to Lažo, Školiak, Vyrúbalik, Miro Lipovský v bránke. Hlavne doma sú silní, forma im stúpa, nebude to ľahké. Pohľad na tabuľku je jasný, Nitra dlhšie pracuje so stabilným kádrom, Košičania s najkvalitnejším. Ostatné mužstvá sa dosť dotvárali, kreovali a sú pomerne vyrovnané. My sme si hrou tretie miesto bez debaty zaslúžili, považujeme sa za lepšie mužstvá extraligy, no je to play off a začína sa od nuly. Bodové náskoky zo základnej časti neznamenajú nič, štartovaciu pozíciu majú všetci rovnakú. My sme jednu časť sezóny zvládli, chceme ju zúročiť a pokračovať čo najdlhšie."



Možno Skalica vybehne na ľad v odlišnej podobe, ak by nastal do farmy príliv hráčov z bratislavského Slovana. "Už teraz majú kvalitný káder a ak by im Slovan dodal ďalších hráčov, ich sila narastie," predpovedá Vladimír Országh. "Budú nepríjemní aj bez nich, to je nám jasné, karty sú otvorené. O prípadných posilách Skalice nerozprávame, sústredíme sa na seba, na svoju hru a veríme si. Poznáme naše silné stránky, ale hovoriť o nich nebudem, súperovi nič uľahčovať nebudem, nech študuje," zasmial sa.

Základná časť extraligy bola zdrojom poučení. "Ak by som porovnal sezóny, teraz bola o triedu lepšia," presvedčivo konštatoval tréner Országh. "Zaujala vyrovnanosť mužstiev, aj posledný sa mohol pochváliť solídnosťou jednotlivých formácií. Naši mladí hráči podrástli a máme z nich dobrý pocit. Aj v ostatných kluboch hokejovo dospeli, príliv zahraničných hráčov urobil dobre, mnohým ulahodil, kvalita narástla a nemali by sme ju haniť. Po odchode Slovana do KHL spadla dosť nízko, no opäť ožila a urobila výrazný krok vpred."

Popri kladoch sa za pochodu riešili zápory, Vladimír Országh ich vníma, no príliš sa nimi nezaťažuje. "Trebárs majstrovský Zvolen, zostalo mu 80 percent hráčov a napriek tomu s problémami neustále bojoval. Chýbalo tam asi niečo iné, no je to problém susedov a ja nechcem posudzovať. Netvrdím, že nemilo prekvapil, ale nie je tam, kde by mal byť. Práve preto zdôrazňujem, že ostatné mužstvá hokejovo stúpali. Mierna dominancia Košíc a Nitry sa nezaprie, my sme sa pridali k nim a ostatní pôsobili naozaj veľmi vyrovnane. Rozhodovať budú detaily a nik nemá nič isté."

Stredný útočník "baranov" Tomáš Matoušek si hlavu nad Skalicou neláme. "Nevyberali sme si, kto príde, koho by sme mali zbúrať. Skalicu som strašne dlho nevidel hrať, ani ju neposudzujem, viem len, že zostavila veľmi dobré mužstvo. Náš hokej vychádza z bojovnosti, a túto sa žiada ešte v play off umocniť. Žiadne veľké vyhlásenia nie sú namieste, tobôž také, že ich ideme rozbiť. Spoliehame sa na trpezlivosť, koncentráciu, stopercentný výkon v každom zápase."

Banská Bystrica - Skalica v play off: V histórii slovenskej extraligy sa v play off doteraz nestretli.

Vzájomná bilancia z tejto sezóny z pohľadu Banskej Bystrice: 1:3 (d), 4:3(v), 2:0 (d), 4:5 (v), 6:3 (d), 3:1 (v)

Program štvrťfinálovej série Banská Bystrica - Skalica:
1. zápas: 10. marca, pondelok: Banská Bystrica - Skalica
2. Zápas: 11. marca, utorok: Banská Bystrica - Skalica
3. zápas: 14. marca, piatok: Skalica - Banská Bystrica
4. zápas: 15. marca, sobota: Skalica - Banská Bystrica
5. zápas: 17. marca, pondelok: Banská Bystrica - Skalica
6. zápas: 19. marca, streda: Skalica - Banská Bystrica
7. zápas: 21. marca, piatok: Banská Bystrica - Skalica