Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Růžička sa tretíkrát stane trénerom českej reprezentácie

Na snímke dolu Jaromír Jágr a hore tréner českej hokejovej reprezentácie Vladimír Růžička v prípravnom zápase. Archívne fo Foto: TASR/Martin Baumann

Růžička v Slavii Praha zostane naďalej ako športový konzultant a bude tiež pôsobiť v oblasti mládeže.

Praha 26. februára (TASR) - Staronovým trénerom českej hokejovej reprezentácie sa stane Vladimír Růžička, ktorého v stredu tretíkrát zvolil do funkcie Výkonný výbor Českého zväzu ľadového hokeja (ČSLH). Spod zmluvy ho uvoľnilo vedenie Slavie Praha pod podmienkou, že pri kormidle národného tímu zotrvá až do konca pražského šampionátu v roku 2015.

Definitíva ohľadom podpisu novej zmluvy síce ešte nepadla, v súčasnosti sa však doťahujú už len detaily. "Pokiaľ nie je podpísaný kontrakt, nemôžem povedať, že je to hotové. Podali sme si ruky, riešime už len detaily. Chceme mu dať čas, aby si vybral realizačný tím," cituje portál idnes.cz slová prezidenta ČSLH Tomáša Krála.

Růžička podpísal v lete minulého roka dlhodobý kontrakt so Slaviou Praha. Vedenie "zošívaných" ho však v stredu na svojom zasadnutí uvoľnilo spod zmluvy pre potreby reprezentácie pod podmienkou, že bude Česko viesť minimálne do konca svetového šampionátu v roku 2015, ktorý sa uskutoční práve v Prahe.

Ani samotný Růžička by nechcel zotrvať pri národnom tíme dlhšie, šancu by rád dal aj iným trénerom. "Až po šampionáte v Prahe si môžeme povedať, či to bolo dobré alebo zlé. Potom sa môžeme rozhodnúť, čo bude ďalej," uviedol. Od tragickej smrti bývalého kouča ČR Ivana Hlinku v roku 2004 totiž viedol reprezentačný výber len on a Alois Hadamczik. Jeho asistentom by sa po sezóne mohol stať Josef Jandač, ktorý ako jeden z kandidátov ponuku ČSLH pre zmluvu v Sparte Praha odmietol.

Päťdesiatročný Růžička viedol českú reprezentáciu v minulosti už dvakrát, v rokoch 2005 a 2010 s ňou získal na MS zlato. V oboch prípadoch ho po ukončení angažmánu pri národnom mužstve vystriedal Alois Hadamczik, ktorý odstúpil v pondelok po šiestom mieste na ZOH v Soči.