Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Slováci prehrali s Českom 3:5, na turnaji obsadili 11. miesto

Slovenský brankár Ján Laco inkasuje druhý gól z hokejky Romana Červenku (nie je na snímke) v osemfinálovom zápase hokejového olympijského turnaja Česká republika - Slovensko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 18. februára 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

O prehre Slovákov v ostro sledovanom "federálnom" derby rozhodla už prvá, nevydarená tretina, v ktorej dvakrát inkasovali v oslabení a prehrali ju 0:3.

Soči 18. februára (TASR) - Slovenskí hokejisti prehrali v utorkovom kvalifikačnom zápase o štvrťfinále olympijského turnaja s Českom 3:5 a so ZOH v Soči sa tak lúčia. Na turnaji obsadili konečné 11. miesto.

Česi sa vo štvrťfinále stretnú v stredu o 18.00 SEČ s USA.

O prehre Slovákov v ostro sledovanom "federálnom" derby rozhodla už prvá, nevydarená tretina, v ktorej dvakrát inkasovali v oslabení a prehrali ju 0:3. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa strelecky "zobudili" až po druhom góle Romana Červenku za stavu 0:4. Do útoku zavelil Marián Hossa, ktorý dvoma presnými zásahmi dostal svoj tím do hry a v 49. minúte znížil na rozdiel jedného gólu Tomáš Surový. V dramatickom závere sa už slovenským hokejistom vyrovnať nepodarilo, naopak, Tomáš Plekanec gólom do prázdnej bránky spečatil výhru českého tímu.

V 57. vzájomnom dueli s Českom si tak Slováci zapísali 37. prehru, okrem toho majú na konte 13 víťazstiev a sedem remíz. Na olympijskej scéne prehrali všetky štyri vzájomné zápasy so západným susedom. V Soči nezvíťazili slovenskí reprezentanti ani v jednom zo štyroch súbojov, jediný bod vydreli v zápase s Ruskom v základnej A-skupine (0:1 po nájazdoch).

Zápas mal svižný úvod, o rozruch sa na slovenskej strane staral najmä Jurčo, ktorý predviedol pekný slalom, no namiesto strely zbytočne hľadal prihrávkou spoluhráča. Na opačnom konci klziska sa Laco zapotil pri šanciach Voráčka a M. Michálka. Česi sa postupne zmocnili taktovky zápasu, v 7. min ukázal svoje umenie Jágr, Marinčin si musel v súboji s ním vypomôcť faulom a súper presilovku po 15 sekundách využil. Po nahodení od modrej našiel Voráček pred bránkou Hemského a Laco bol po prvý raz na turnaji v hre prekonaný - 1:0. Slováci sa nestihli ani poriadne otriasť a už inkasovali druhýkrát. O pol minútu po vedúcom zásahu vysunul Jágr Plekanca, ktorý bekhendom trafil žŕdku a puk dorazil do siete neobsadený Červenka. Studená sprcha pre Vůjtekov tím. Česi boli na koni, ďalší zásah mohli pridať dokonca pri vlastnom oslabení, keď sa vydal na ofenzívny výpad M. Michálek, Laco ale jeho strelu skrotil. Slovákom nevychádzalo vpredu nič, navyše vzadu hrali nedôsledne a v 18. min pri ďalšom oslabení opäť inkasovali. Pri vylúčení Jurča napriahol k delovke Krejčí a v osudnej chvíli Sekera zaclonil svojmu brankárovi výhľad - 3:0. Bodku za tretinou dala Meszárošova jedovka, tá bola ale iba jednou z mála svetlých chvíľ v slovenskom výkone.

Slovenský brankár Jan Laco inkasuje gól z hokejky Čecha Aleša Hemského v osemfinálovom zápase hokejového olympijského turnaja Česká republika - Slovensko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 18. februára 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Česi vládli priebehu a nedali súperovi šancu dostať sa späť do stretnutia. Slováci sa síce postupne osmeľovali smerom dopredu, ale v útoku im chýbala kreativita a dôraz. A keď sa dostali k strele, nemierili presne a Pavelec im nedával možnosť k dorážke. Príkladom bol Záborského prienik a zakončenie z uhla, či slovenské prečíslenie 2 na 1 v polovici stretnutia, pri ktorom Bartovič namiesto prihrávky na úplne voľného Miklíka nepochopiteľne pálil priamo do stredu bránky. Česi sa už toľko nenáhlili dopredu a vzadu trpezlivo čakali na slovenské chyby. V 36. min jedna taká prišla, Sekerovi ľahúčko vzal puk Červenka, dostal sa do sóloúniku, položil si Laca a hoci z uhla, bekhendom ho elegantne prekonal - 4:0. O odpoveď sa snažil Marián Hossa. Najprv v úniku tiesnený Gudasom tesne minul žŕdku, no minútu pred koncom tretiny sa už nemýlil, keď po prihrávke Handzuša namieril presne pod Pavelcovu vyrážačku.

Galéria: Osemfinálový duel Česko vs. Slovensko




Slováci začali tretie dejstvo aktívne, šťastie skúšal Chára i Tatar. Česi si bez problémov strážili luxusné vedenie a medzitým nebezpečne hrozili. V 45. minúte po zadovke od Voráčka orazítkoval Erat pravú žŕdku slovenskej bránky. Na druhej strane Chárova delovka vyrazila Pavelcovi palicu z rúk, medzi tri žrde sa ale nezmestila. Iskierku nádeje potom zapálil opäť Marián Hossa, ktorý po akcii Handzuša a strele Tatara z otočky stál v správnom momente na správnom mieste a zblízka nedal Pavelcovi šancu - 4:2. Gól dodal Slovákom krídla a v 49. minúte prehrávali už iba o gól. Sekera vysunul Bartoviča, ktorý nabil Surovému a ten bez prípravy prepálil Pavelca - 4:3. Česi sa nestačili čudovať, tréner Hadamczik si zobral oddychový čas. Zápas dostal dramatický náboj, Marinčin si z druhej vlny nakorčuľoval do útočného pásma, vylepšil si pozíciu, no mieril mimo. Na opačnej strane sa dostali do šancí Jágr a Židlický, Laco sa stihol presunúť. Brankár Donecka potom zlikvidoval aj pokus Voráčka. V zúfalom nápore Sekera tvrdo pálil z kruhov, Plekancova strela lízala hornú žŕdku. O záverečný tlak pripravilo Slovákov seknutie Meszároša, napriek tomu to skúsili v pätici bez Laca. Vyrovnať sa im už ale nepodarilo, naopak, Plekanec do prázdnej bránky spečatil na konečných 5:3.

Slovenskí hokejisti stoja po prehre v osemfinálovom zápase hokejového olympijského turnaja Česká republika - Slovensko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 18. februára 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Hlasy po zápase:

Marián Hossa, autor dvoch gólov SR (zdroj: Markíza): "Neviem, čomu pripísať ten zlý štart, asi našej nekoncentrovanosti. Proti takému súperovi nemôžeme prehrávať po prvej tretine 0:3. Mali sme šťastie, že sme sa dokázali vrátiť do hry, za stavu 0:4 to už však bolo ťažké. Zápasy na olympiáde sme si predstavovali inak, najmä z hľadiska ofenzívy."

Zdeno Chára, kapitán SR (zdroj: Markíza): "Zasa nám utiekla prvá tretina, dva góly z troch dali Česi v presilovke. Ťažko dobiehať štvorgólové manko... Okrem zápasu s Ruskom sme na tomto turnaji nedali dokopy plnohodnotný 60-minútový výkon. Mužstvo malo naviac, všetci sme v to verili. Ťažko teraz hodnotiť turnaj, kde sa stali chyby. Je to veľké sklamanie, škoda, mali sme dobre vybalansovaný tím."

Michal Handzuš, autor dvoch asistencií v zápase (zdroj: Markíza): "Prehrávať po I. tretine 0:3 proti tak silnému súperovi - to sa ťažko otáča. Také veci sa nemôžu stať. V tretej sme sa vrátili do zápasu, no bolo to už príliš neskoro. Nie sme spokojní s naším vystúpením v Soči, mužstvo malo na viac."

David Krejčí, útočník ČR, autor gólu a asistencie (zdroj: iDnes.cz): "Prvá tretina bola taká, akú sme si predstavovali. V tretej časti sme robili chyby, to by sa na takejto úrovni nemalo stávať. Ale sme iba ľudia. Zvládli sme to ako tím. Zajtra to bude oveľa ťažšie."

Roman Červenka, strelec dvoch gólov ČR (zdroj: sochi2014.iihf.com): "Po štvrtom góle sme začali hrať ináč, nedokážem vysvetliť prečo. Dovtedy to bol náš najlepší zápas na turnaji. Napriek tomu sme sa v závere triasli o výsledok."

Ondřej Pavelec, brankár ČR (zdroj: iDnes.cz): "Kedy mi bolo najhoršie? Asi v tretej tretine, keď dali Slováci tretí gól. Prestali sme hrať, nechávali sme im až príliš veľa miesta. Ale nakoniec sme to ubránili. Počíta sa výsledok, i keď to bolo trochu s nervami."

kvalifikácia o štvrťfinále (Šajba aréna):

Česko - Slovensko 5:3 (3:0, 1:1, 1:2)

Góly: 7. Hemský (Kaberle, Voráček), 8. Červenka (Jágr, Plekanec), 18. Krejčí (Kaberle, Gudas), 36. Červenka, 60. Plekanec (Krejčí, Židlický) - 39. Marián Hossa (Sekera, Handzuš), 48. Marián Hossa (Tatar, Handzuš), 49. Surový (Sekera, Bartovič).

Rozhodovali: Peel (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Cameron (Kan.), Suominen (Fín.), vylúčenia: 1:5 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, zmeny a striedania: SR od 41. minúty bez Pánika, Radivojeviča a Marcela Hossu.

Česko: Pavelec - Židlický, Šmíd, Z. Michálek, Kaberle, Gudas, Rozsíval, Krajíček – Jágr, Plekanec, Červenka - Hemský, Krejčí, M. Michálek – Voráček, Hanzal, Erat – Frolík, Nedvěd, Palát - Novotný

Slovensko: Laco - Starosta, Chára, Vydarený, Meszároš, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Jurčo, Ölvecký, Záborský - Miklík, Surový, Bartovič - Pánik, Radivojevič, Marcel Hossa

Konečné poradie na 9.-12. priečke:

9. Švajčiarsko, 10. Rakúsko, 11. SLOVENSKO, 12. Nórsko