Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Hokej

Slováci povstali z popola, s Ruskom prehrali so cťou

Na snímke smutní slovenskí hokejisti po prehre po samostatných nájazdoch v zápase A-skupiny turnaja mužov Rusko - Slovensko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 16. februára 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenskí hokejisti získali na olympiáde prvý bod. S Ruskom prehrali po samostatných nájazdoch 1:0.

Soči 16. februára (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti si až v záverečnom dueli v A-skupine olympijského turnaja v Soči pripísali prvý bod, keď prehrali s domácim Ruskom 0:1 po samostatných nájazdoch. V rozstrele rozhodli o triumfe zbornej úspešné nájazdy Alexandra Radulova a Iľju Kovaľčuka.

Po predošlých prehrách s USA (1:7) a Slovinskom (1:3) bolo už po sobote jasné, že Slováci skončia v základnej skupine na štvrtom mieste. Vďaka zisku bodu obsadili v tabuľke prvej fázy turnaja 10. priečku a v kvalifikácii o štvrťfinále narazia na Česko.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka hrali proti jednému z favoritov na zlato takticky veľmi dobre, dlho nepúšťali súpera do nebezpečných pozícií pred bránkou, navyše sami z protiútokov hrozili. V Ľadovom paláci Boľšoj udržali v troch tretinách i predĺžení bezgólový stav aj vďaka skvelému výkonu brankára Jána Laca, ktorý pri svojej olympijskej premiére zlikvidoval počas 65 minút všetkých 36 striel súpera. Mal aj potrebné šťastie, keď ho trikrát zachránila žŕdka. V 27. vzájomnom dueli s Ruskom zaznamenali Slováci 14. prehru.

Všetky štyri kvalifikačné zápasy o štvrťfinále sa hrajú v utorok 18. februára (9.00, 13.00, 18.00 a 18.00 SEČ). Čas začiatku "federálneho" derby ČR - SR bude známy po skončení záverečného súboja základnej fázy medzi Fínskom a Kanadou.



A-skupina (Ľadový palác Boľšoj):

Rusko - Slovensko 1:0 po samostatných nájazdoch (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0, 1:0)



Rozhodujúci samostatný nájazd Radulov. Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Sutherland - Carlson (obaja Kan.), McElman (USA), vylúčenia: 2:5 na 2 min, presilovky: a oslabenia: 0:0, 11.097 divákov.

Rusko: Varlamov - Vojnov, Markov, Jemelin, Medvedev, Nikulin, Ťjutin, Nikitin, Belov - Radulov, Dacjuk, Kovaľčuk - Siomin, Malkin, Ovečkin - Tarasenko, Anisimov, Kuľomin - Popov, Tereščenko, Ničuškin

Slovensko: Laco - Starosta, Chára, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Jurčo, Ölvecký, Záborský - Miklík, Surový, Bartovič - Pánik, Radivojevič, Marcel Hossa




Priebeh zápasu

Slováci začali proti favoritovi odvážne. Už v 30. sekunde preskúšal pozornosť Varlamova Tatar. Potom mal dve veľké šance na otvorenie skóre Miklík, najprv v slovenskej presilovke sám pred ruským brankárom nezodvihol puk a trafil ho bekhendom do betónu a v 5. minúte sa neujala ani jeho ďalšia strela. Potom si prvý náročný zákrok pripísal Laco po tečovanej strele Malkina. To Rusov nabudilo a pred slovenským brankárom začalo byť rušno. V 16. min po akcii Radulova netrafil zblízka Kovaľčuk, o tri minúty neskôr pálil nebezpečne z otočky Radulov. Slováci zvládli prvú tretinu s ašpirantom na zlato takticky dobre, umne vytláčali súpera k mantinelu a nepúšťali ho do palebných pozícií, navyše hrali čisto. O ich sympatickom výkone svedčí aj pomer striel 9:5 v ich prospech.

Druhú časť odštartoval výborný Lacov zákrok pri dorážke Ovečkina. Na opačnej strane ohrozil Varlamova Marián Hossa štipľavou strelou zápästím. Rusi postupne zvyšovali tempo, "vůjtekovci" však stále dobre vykrývali priestor pred svojou bránkou. Po "bodyčeku" Laca na Tereščenka hrali Slováci prvýkrát v štvorici, no bezgólový stav sa nemenil ani po zakončení Radulova z tesnej blízkosti či tečovanom pokuse Markova. Potom sa po prihrávke Jurča dostal do výbornej streleckej príležitosti Záborský, Varlamov zakročil. V polovici zápasu po strete s Pánikom zostal na ľade ležať Kovaľčuk, elitný kanonier ale pokračoval v hre. Slováci stále brnkali favoritovi na nervy, po Hossovej zadovke pálil v sľubnej pozícii Ölvecký do stredu bránky. Následne pri vylúčení Jemelina sa Surový obtáčal smerom do bránkoviska, neuspel, rovnako ako tečovaná strela Baranku. V 37. min zneškodnil Varlamov aj ďalšiu delovku Ölveckého po prihrávke Záborského, táto dvojica si na ľade zjavne rozumela. Samý záver tretiny priniesol dve obrovské šance, najprv po chybnej slovenskej rozohrávke skrotil strelu Malkina spoľahlivý Laco a na druhej strane klziska unikol rýchlonohý Bartovič, no ani na dvakrát neprestrelil pozorného Varlamova.
Na snímke vľavo slovenský obranca Andrej Meszároš a vpravo ruský útočník Alexander Popov v zápase A-skupiny turnaja mužov Rusko - Slovensko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 16. februára 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Tretia tretina v znamení ruskej kanonády

Rusi na začiatku tretieho dejstva spustili kanonádu na slovenskú bránku, Laco si držal čisté konto. Potom nasledovali dva samostatné nájazdy na bránku, najprv Radivojevič precedil puk cez betóny Varlamova, no ten mieril tesne mimo ľavej žrde. Na druhej strane vynikajúci Laco lapačkou zneškodnil šancu Popova. V 46. minúte už-už dvíhali hráči zbornej ruky, teč Radulova ale skončil na hornej i ľavej žrdi slovenskej bránky. Vzápätí Tereščenko zblízka bekhendom neprepasíroval puk za Laca. Rusi stupňovali tlak, po Malinovej strele v presilovke pre zmenu zvonila pravá žrď Lacovej bránky. Slováci sa zameriavali už iba na defenzívu. Situáciu im skomplikovalo vylúčenie Hossu, ale aj to so šťastím prežili. V dobrej pozícii netrafil puk Dacjuk a Laco potom zlikvidoval strelu Siomina z medzikružia. Slováci boli zovretí a ani na chvíľu nemali čas si vydýchnuť, tréner Vůjtek si preto vybral oddychový čas. Jeho tím napokon vydoloval predĺženie.

V ňom predviedol perfektný zákrok Meszároš, ktorý za vrhol do Ovečkinovej strely a zabránil mu tak skórovať v tutovke. Zápas tak dospel až do samostatných nájazdov. V nich skórovali za Rusov Radulov i Kovaľčuk, kým na slovenskej strane neuspeli Handzuš ani Tatar.

Hlasy po zápase

Ján Laco, brankár SR (zdroj: Markíza): "Nestaval by som sa do pozície hrdinu. Všetci chalani 'šlapali' vzadu, hrali dobre v obrane. Podali sme dobrý výkon, na ktorom sa dá stavať."

Tomáš Tatar, útočník SR (zdroj: Markíza): "S Čechmi to bude bratovražedný boj. Bude to prestížny zápas pre celý národ. Naposledy v Helsinkách na MS 2012 sme ich zdolali, teraz sa o to pokúsime opäť."

Andrej Meszároš, obranca SR (zdroj: sochi2014.iihf.com): "Pred zápasom sme hovorili o tom, že musíme hrať naplno celých 60 minút a zodpovedne si plniť defenzívne úlohy. Náš brankár chytal neuveriteľne, rovnako ako súperov. Škoda, že sme podobný výkon nepredviedli v predošlých dvoch zápasoch v skupine."

Alexander Ovečkin, útočník Ruska (zdroj: sochi2014.iihf.com): "Je škoda, že sme nedokázali zvíťaziť v riadnom hracom čase. Mali sme na to niekoľko príležitostí. Nezáleží však, koľko zápasov odohráme na turnaji, náš cieľ sa tým nemení."

Semjon Varlamov, brankár Ruska (zdroj: sochi2014.iihf.com): "Najdôležitejšia vec pre mňa a môj tím bolo víťazstvo. Myslím si, že ako mužstvo sme podali celkom dobrý výkon. Mali sme obrovské množstvo výborných šancí, no nedokázali sme ich využiť."


Konečná tabuľka A-skupiny:


1. USA 3 2 1 0 0 15:4 +11 8
2. Rusko 3 1 1 1 0 8:5 +3 6
3. Slovinsko 3 1 0 0 2 6:11 -5 3
4. SLOVENSKO 3 0 0 1 2 2:11 -9 1