Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Hokej

Slovanu podľa Sersena nechýba sebavedomie, Janus má veľkú motiváciu

Na snímke vpravo brankár Jaroslav Janus (Košice), vľavo Jakub Minárik (Bratislava) v zápase 18. kola hokejovej Tipos extraligy HC Košice – HC Slovan Bratislava v Košiciach 17. novembra 2023. Foto: TASR - František Iván

"Oceliari" budú mať výhodu domáceho prostredia v úvodných dvoch zápasoch a aj v prípadnom piatom a siedmom stretnutí.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice/Bratislava 17. marca (TASR) - Hokejisti HC Košice aj HC Slovan Bratislava vstúpia do vzájomnej štvrťfinálovej série s cieľom zastaviť súpera na ceste za jubilejným titulom a zároveň si napraviť chuť po rozpačitej základnej časti. "Oceliari" budú mať výhodu domáceho prostredia v úvodných dvoch zápasoch a aj v prípadnom piatom a siedmom stretnutí. Práve ich výsledky na domácom ľade však boli v závere základnej časti nelichotivé. Slovanisti sa po nevýraznej prvej polovici sezóny výsledkovo dvihli a proti obhajcovi titulu im nebude chýbať sebavedomie.

Košičania zdolali Slovan vo všetkých štyroch zápasoch základnej časti, trikrát zhodným výsledkom 4:1. Podľa aktérov nebude hrať táto bilancia žiadnu rolu, no Košičanom môže dodať sebavedomie. Vyraďovačku začnú dvojzápasom pred domácimi divákmi, pred ktorými prehrali päť zápasov za sebou a celkovo 11 z uplynulých 13. "Nebola to príjemná bilancia, ale všetci vieme, akú atmosféru dokážu vytvoriť diváci v Steel aréne. Spoliehame sa na ich podporu. Teraz už musí platiť - môj dom, môj hrad," uviedol košický brankár Jaroslav Janus pre klubovú stránku.

Košičania sa síce v tabuľke podľa získaných bodov v domácich zápasoch umiestnili až na 10. mieste, no priemerne inkasovali iba 2,36 gólu na zápas, čo bol druhý najlepší výsledok. O spoľahlivej defenzíve ako nevyhnutnom recepte na postup cez Slovan hovoril aj Janus, ktorý sa počas základnej časti pravidelne striedal s Dominikom Riečickým. "Našou snahou je hrať od úvodu pozorne v defenzíve a nerobiť zbytočné chyby. Dôležité a potrebné bude aj strieľať góly v presilovkách. Oba tímy majú veľkú motiváciu a dajú do toho všetko. Rivalita medzi Košicami a Slovanom je veľká. Nebude to jednoduché, ale o tom je play off," poznamenal Janus, ktorý je jeden z jedenástich hráčov súčasného tímu Košíc s minulosťou v Slovane. Odchytal zaň dve záverečné sezóny v mládežníckom hokeji a jeho dres obliekal aj takmer v troch sezónach KHL: "Pôsobil som tam dosť dlho, ale o to väčšia je moja motivácia zvíťaziť. Poznám tam veľa chalanov a určite to bude vyhecované. Ja sa však na to teším, teda až na to dlhé cestovanie cez celú republiku."

Oba tímy majú na konte po 9 extraligových titulov a už pred štvrťfinále je jasné, že po vzájomnej sérii nateraz jeden vypadne z boja o jubilejný desiaty. Pre hráčov Slovana je doterajší priebeh sezóny 2023/2024 vo výraznom kontraste s predošlou. V základnej časti ročníka 2022/2023 sa dlho pohybovali na špici tabuľky, niekoľko týždňov boli aj jej lídrom, no o prvenstvo v dlhodobej časti prišli v poslednom kole a následne prehrali už vo štvrťfinále play off. Tentoraz sa im príliš nedarilo v základnej časti, čoho dôkazom boli aj dve trénerské zmeny, no práve v závere ZČ sa vypli k lepším výkonom a ukončili ju štyrmi víťazstvami za sebou.

Ako kľúčový sa ukázal triumf s Liptovským Mikulášom (5:2) v poslednom 50. kole, po ktorom sa Slovan tesne udržal na priečke znamenajúcej priamu účasť vo štvrťfinále. Zvládnutý záver dlhodobej časti dodáva zverencom Petra Oremusa sebavedomie. "Spravíme všetko pre to, aby sme boli úspešní. Máme veľkú kvalitu na to, aby sme sa odrazili dobrými výkonmi. Sme vyspelé a rovnako silné mužstvo ako Košice. Vo štvrťfinále sa stretnú dva vyrovnané tímy," poznamenal tréner Oremus pre hcslovan.sk. Podľa obrancu Michala Sersena môže mať 13. konfrontácia Slovana a Košíc v play off akýkoľvek rezultát, no svojmu tímu verí. "Možno je na jednej strane škoda, že hráme s Košicami tak skoro. Proti nim je to vždy zábava. Je to otvorené, môže to dopadnúť akokoľvek. Treba mať zdravý rešpekt, ale sebavedomie máme. Myslím si, že aj Košice. Očakávam peknú sériu."