Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Slovenky zabojujú o Peking na turnaji vo švédskom meste Lulea

Slovenské hokejistky. Foto: TASR/AP

Kongres IIHF počas víkendu prijal Radou IIHF schválený návrh, že MS žien sa budú hrať aj v "olympijských" rokoch počnúc rokom 2022.

Bratislava 7. júna (TASR) – Slovenské hokejové reprezentantky zabojujú o účasť na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022 na finálovom kvalifikačnom turnaji, ktorý sa uskutoční v termíne 11. až 14. novembra vo švédskom meste Lulea. Dejisko počas víkendu schválili delegáti kongresu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) v Rige. Informoval o tom portál hockeyslovakia.sk.

Slovenky sa dva roky za sebou (2020 a 2021) pre pandémiu koronavírusu nepredstavili na svetovom šampionáte v rámci turnaja A-skupiny I. divízie MS. Nemohli tak zabojovať o posun v rebríčku IIHF, ktorý bol kľúčový pre určovanie olympijských miesteniek. Prvých šesť družstiev v ňom (USA, Kanada, Fínsko, Rusko, Švajčiarsko, Japonsko) sa automaticky kvalifikovalo do Pekingu. Siedmou krajinou s istou účasťou bola hostiteľská Čína. O posledných troch miestenkách rozhodne kvalifikácia. Slovenky sa na základe postavenia v rebríčku predstavia až vo finálnej fáze.

Turnaj mali hrať už minulý rok v auguste, no pandémia ho posunula. Podujatie sa najskôr presunulo na august 2021 a neskôr na november. Slovenky si zmerajú v Lulee sily s domácimi Švédkami, Francúzkami a postupujúcim účastníkom z druhej predkvalifikačnej fázy. Ďalšie dva finálové turnaje sa uskutočnia v Česku (Příbram) a Nemecku (Füssen).

Kongres IIHF počas víkendu prijal Radou IIHF schválený návrh, že MS žien sa budú hrať aj v "olympijských" rokoch počnúc rokom 2022. Tento návrh ešte musia odobriť delegáti septembrového volebného kongresu IIHF, informoval portál hockeyslovakia.sk.