Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Hokej

Slovenská 20-ka triumfovala v treťom súboji v Poprade nad Švajčiarmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slovákov čaká na kvalitne obsadenom turnaji v nedeľu ešte záverečný zápas práve proti Švédom (14.30 h).

Poprad 20. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov zvíťazili vo svojom treťom zápase na domácom Turnaji piatich krajín v Poprade. V sobotňajšom stretnutí zdolali Švajčiarsko 3:2 a dosiahli prvý triumf na turnaji. Góly Slovenska zaznamenali Róbert Fedor, Leo Eperješi a Dávid Havadej. Mužstvo Ivana Feneša predtým nestačilo na českých rovesníkov 2:7 a neuspelo ani proti Fínom 1:6.

Slováci viedli od 7. minúty, keď sa Fedor elegantne zbavil súperovho obrancu, vymenil si puk s Pilátom a kombináciu zakončil do odkrytej bránky. Na druhej strane zahrozil po individuálnej akcii Holzer, ale Slávik jeho zakončenie zneškodnil. V polovici prvej časti urobil veľkú chybu brankár Jaafri-Hayani, ktorý prihral puk priamo Eperješimu, ktorý zvýšil na 2:0. V 26. minúte upravil Havadej počas presilovej hry už rozdiel troch gólov, ale súper za 53 sekúnd odpovedal zásluhou Zehndera. Švajčiarov vrátil späť do hry ešte v druhej tretine Holzer, ktorý sa dostal do samostatného úniku a prekonal Slávika. V treťom dejstve už gól nepadol a Slováci udržali tesný náskok.

V úvodnom sobotňajšom stretnutí zaznamenali prvý triumf na turnaji aj Švédi, ktorí zdolali Česko 2:1. Slovákov čaká na kvalitne obsadenom turnaji v nedeľu ešte záverečný zápas práve proti Švédom (14.30 h).

Turnaj piatich krajín hráčov do 20 rokov v Poprade:

SLOVENSKO – Švajčiarsko 3:2 (2:0, 1:2, 0:0)

Góly: 7. Fedor (Pilát), 11. Eperješi (Gron), 26. Havadej – 27. Zehnder (Gruber, E. Meier), 33. Holzer (Horak, Pedrazzini). Rozhodovali: Výleta, Orolin – Frimmel, Pribula, vylúčení: 6:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 499 divákov.

SR 20: Slávik – Královič, Valent, S. Barcík, Eperješi, Polák, Hrenák, Sakmár, Vaverčák – Klečka, Fedor, Kukumberg – Pilát, Gron, Vojtech – A. Barcík, Holík, Kiss – Havadej, Semančík, Stahoň

Švajčiarsko 20: Jaafri-Hayani – Balestra, Rhyn, Micheletti, Häfliger, Horak, Palmisano, Martin, Leipold – Kaderli, Dorthe, R. Meier – Kaser, Graf, Hull – Zehnder, E. Meier, Gruber – Pedrazzini, Embacher, Holzer


ďalší výsledok:

Česko – Švédsko 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Góly: 46. Maštalířský (Petr, Samson) – 16. Pettersson (Bergström, Nilsson), 19. Pettersson (Sjödin)


S. Barcík: Bojovný výkon celého tímu


Slovenskí hokejisti do 20 rokov zvládli svoj tretí zápas na domácom Turnaji piatich krajín v Poprade a pripísali si prvé víťazstvo. Po prehrách s Českom (2:7) a Fínskom (1:6) dokázali v sobotňajšom stretnutí zdolať Švajčiarov po výsledku 3:2. Kapitán a obranca mužstva Samuel Barcík uviedol, že to bol veľmi bojovný výkon celého tímu.

Slovákom vyšla najlepšie prvá tretina, ktorú zvládli 2:0. V 7. minúte sa Róbert Fedor elegantne zbavil súperovho obrancu, vymenil si puk s Tomášom Pilátom a kombináciu zakončil do odkrytej bránky. V polovici prvej časti urobil veľkú chybu brankár Nassim Jaafri-Hayani, ktorý prihral puk priamo Leovi Eperješimu a obranca nezaváhal.

"Vzopreli sme sa, hrali sme spolu to, čo sme chceli. Samozrejme, boli tam malé chybičky. Som však rád, ako sme zlepšili všetky malé veci od prvého zápasu. Aj to nám prinieslo víťazstvo," povedal S. Barcík pre TASR. Nadviazal na neho Epepješi, ktorý bol vyhlásený za najlepšieho hráča na slovenskej strane: "Veľmi sa teším, že sa nám to podarilo. Každé víťazstvo na tejto medzinárodnej úrovní sa počíta. Som rád, že to prišlo v tomto stretnutí."

V 26. minúte upravil Dávid Havadej počas presilovej hry už na 3:0 a práve to považoval asistent trénera Martin Štrbák za dôležitý okamih: "Zápas sa lámal, keď sme strelili tretí gól. Mohli sme pridať aj ďalšie, boli tam strelecké pokusy, ktoré mohli skončiť v súperovej bráne. Na druhej strane, aj my sme poskytli súperovi šance. Chalani však hrali obetavo, blokovali strely, čo sa na takejto úrovni očakáva a podržal nás aj brankár."

Švajčiari síce znížili ešte v druhom dejstve na 2:3 zásluhou Lenna Zehndera a Noamma Holzera, ale to bolo z ich strany všetko. "Dôležitá bola prvá tretina, veľmi dobre sme ju zahrali a dali sme dva rýchle góly. Potom sa nám to už podarilo udržať," skonštatoval Eperješi. Kapitán S. Barcík po stretnutí prezradil, ako využil tím piatkové voľno: "Mali sme dobrý tréning a spolu s trénermi sme sa rozprávali, čo treba zlepšiť. Pozerali sme, ako hrali Švajčiari predtým a fungovalo to."

Slováci tak zdolali súpera, ktorý deň predtým uspel proti Švédom 3:2. "Bolo to veľmi upracované. Pred zápasom sme mali míting, kde sme si rozobrali, čo Švajčiari hrajú. Majú veľmi kvalitný tím s dobrou organizáciou hry a na to sme sa aj pripravili. Dali sme konečne góly a využili svoje šance. Švajčiari sa síce vrátili do hry, ale mohli sme si za to sami. Je však potešiteľné, že sme hrali aktívne aj v tretej tretine. Chlapci to vďaka svojej tomu a húževnatosti dotiahli do víťazného konca," dodal Štrbák, ktorý pri absencii Ivana Feneša (odcestoval so SR 18 na MS) viedol mužstvo z pozície hlavného trénera. Slovákov čaká na kvalitne obsadenom turnaji v nedeľu ešte záverečný zápas proti Švédom (14.30 h).