Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Slovenskí hokejisti stále dúfajú vo štvrťfinále

Na snímke v pozadí uprostred tréner slovenského tímu Vladimír Vůjtek, vľavo Marek Ďaloga, v popredí Ladislav Nagy a Vladimír Mihálik v zápase Slovensko - Taliansko na hokejových majstrovstvách sveta 18. mája 2014 v hale Arena Čižovka v Minsku. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka predviedli v sobotu veľmi dobrý výkon a až na menšie zaváhania a zbytočné fauly v záverečnej tretine jasne dominovali.

Minsk 17. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti si sobotňajším víťazstvom nad Talianskom (4:1) definitívne zachovali príslušnosť v elitnej kategórii majstrovstiev sveta aj pre budúci ročník. Hráčom i trénerovi sa to však máli a pred posledným skupinovým duelom s Dánskom stále veria v postup do štvrťfinále, aj keď ho nemajú vo vlastných rukách.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka predviedli v sobotu veľmi dobrý výkon a až na menšie zaváhania a zbytočné fauly v záverečnej tretine jasne dominovali. "Sme veľmi spokojní. V prvej tretine sme mali viac ako 20 striel, mali sme tlak a splnili sme to, čo sme si pred zápasom povedali. Navyše sme nehrali všetci zdravotne v poriadku, traja hráči mali problémy. Dnes to bol asi náš najlepší výkon na turnaji. Ale nájdu sa aj negatíva, tými vylúčeniami sme si to v závere skomplikovali," zhodnotil stretnutie kapitán tímu Miroslav Šatan.

Vypadnúť už nemôžeme

Slováci išli od úvodu za trojbodovým víťazstvom, ktoré znamenalo definitívnu účasť medzi elitou aj o rok. Hrali atraktívny ofenzívny hokej a vypracovali si množstvo šancí. Súpera prestrieľali v prvej tretine 22:3 a celkovo jednoznačne 53:20. "Všetci sme si uvedomovali, že hráme aj o záchranu, ale nechceli sme si to pripustiť a chceli sme hrať od začiatku uvoľnene. Vedeli sme, že máme lepší tím. Od začiatku sme chceli viac korčuľovať, držať puk a nepúšťať ich do prečíslení, čo sa nám aj podarilo," uviedol útočník Michel Miklík, ktorý v stretnutí zaznamenal gól a asistenciu. Tridsaťjedenročný krídelník tak má na konte už deväť bodov (3+6) a delí sa o druhú priečku v produktivite turnaja s hviezdnym ruským kanonierom Alexandrom Ovečkinom.
Na snímke štvrtý gól Slovenska - v popredí s číslom 90 Tomáš Tatar zo Slovenska v zápase Slovensko - Taliansko na hokejových majstrovstvách sveta 17. mája 2014 v hale Arena Čižovka v Minsku.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Situácia v A-skupine sa ešte viac zamotala

Po sobotňajších dueloch sa situácia v "slovenskej" A-skupine ešte viac zamotala. Okrem suverénneho Švédska (14 b) a Kanady (13 b) majú až štyri tímy s postupovými ambíciami po sedem bodov. Momentálne tretie Francúzsko, štvrté Česko a piate Nórsko však odohrali na rozdiel od Slovenska len päť duelov a tak majú postup vo svojich rukách. Vůjtekovi zverenci však dúfajú, že sa do štvrťfinále dostanú práve oni. Nechcú zbytočne kalkulovať a po dvojdňovom oddychu sa hotujú vyhrať aj svoj posledný skupinový duel s Dánskom.

"Nebudeme zbytočne počítať body. Dva dni si oddýchneme a pripravíme sa na posledný zápas. Po ňom uvidíme, ako bude vyzerať tabuľka," povedal Miklík. "Nemáme to vo vlastných rukách, ale veríme, že vyhráme nad Dánmi a postúpime do štvrťfinále," dodal pre RTVS obranca Karol Sloboda.