Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Nováčikom všetko dôjde až v Minsku, Tybor cíti devízu v dravosti

Na snímke Radoslav Tybor počas zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na majstrovstvá sveta Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

S vekovým priemerom 26 rokov bude Vůjtekov výber jedným z najmladších spomedzi 16-tich účastníkov MS.

Bratislava 6. mája (TASR) - Z 25-členného slovenského kádra si rovný tucet hráčov odkrúti v Minsku premiéru na majstrovstvách sveta. Tréner Vladimír Vůjtek zostavil tím, v ktorom síce nechýbajú ostrieľaní harcovníci ako Miroslav Šatan či Ladislav Nagy, no gro mužstva tvoria mladíci s minimom skúseností z náročných medzinárodných podujatí.

Jedným z dvanástich nováčikov je Peter Čerešňák. Dvadsaťjedenročný obranca neskrýval nadšenie z toho, že sa dostal do záverečnej nominácie. "Po jej oznámení som zostal príjemne prekvapený. Ešte stále mi nedošlo, že idem na majstrovstvá. Asi až po prílete do Minska si začnem všetko uvedomovať a potom začnú pracovať 'nervičky'," vyznal sa zadák, ktorý v uplynulej sezóne nastupoval za Duklu Trenčín a od novej bude obliekať dres českého extraligistu z Vítkovíc. Na premiérový šampionát sa už nesmierne teší. "Čakajú nás silní súperi, mnohí budú mať v zostavách osobnosti z NHL. Bude pre mňa veľkou výzvou si proti nim zahrať."

Na snímke vľavo Radoslav Tybor a vpravo Ján Sýkora počas zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie v Bratislave 17. decembra 2013 pred odchodom na turnaj Arosa Challenge 2013 do Švajčiarska.
Foto: TASR/Martin Baumann
S vekovým priemerom 26 rokov bude Vůjtekov výber jedným z najmladších spomedzi 16-tich účastníkov MS. V slovenskom kádri figuruje dokopy 15 hráčov mladších ako 25 rokov. "Je síce pravda, že máme mladý tím, no to môže byť aj našou výhodou. Našou hlavnou devízou by mohla byť dravosť a rýchlosť," myslí si 24-ročný Radoslav Tybor, ktorý v Bielorusku takisto absolvuje debut na MS. "Sám som zvedavý, ako sa mi bude dariť. Pred šampionátom sme dosahovali kvalitné výsledky, dlho nebola taká dobrá príprava, zdolali sme silných Rusov i Fínov a pred domácim publikom sme si poradili aj s tými slabšími súpermi. Do Minska tak môžeme cestovať dobre naladení. Samozrejme, výsledky z prípravy netreba preceniť, na MS sa pôjde od nuly." Ak ešte niečo podľa Tybora potrebuje mužstvo zlepšiť, tak najmä defenzívnu činnosť. "Ak nás súper zatlačil, tak sme mali v obrane celkom chaos. Od zápasu k zápasu sa to ale lepšilo," podotkol pre TASR útočník Pardubíc.

V defenzíve jednoducho


V obrannej top šestke sa podľa všetkého predstaví 25-ročný Juraj Valach. Vyše dvojmetrový bek by mohol dodať mužstvu potrebnú tvrdosť. "Vstupoval som do prípravy s tým, že sa chcem prebojovať na majstrovstvá sveta. Mal som dobrú sezónu, v príprave to tiež nebolo zlé, by som si to aj možno trošku zaslúžil. Aj tak bolo pre mňa trošku prekvapením, že som sa ocitol v konečnej nominácii. Teší ma, že si ma tréneri vybrali," povedal legionár z pražskej Slavie. Aj jemu adrenalín v krvi pred nadchádzajúcim turnajom pomaličky stúpa. "Samozrejme, nejaké to napätie pred prvým zápasom a nervozita tam je, ale budem sa snažiť to minimalizovať. Som pokojnejší typ človeka, ja to až tak neprežívam."

Zatiaľ nie je isté, do ktorej defenzívnej dvojice Vůjtek Valacha zaradí. Základné inštrukcie už ale od trénera dostal. "Už pred prípravou so mnou tréner prebral veci, ako by si predstavoval moju hru. Prízvukoval mi, aby som hral jednoducho, zbytočne si nekomplikoval život, najmä si zodpovedne plnil defenzívne úlohy. Určite nemám zbytočne dlho držať puk a vymýšľať náročné kľučky. V útočnom pásme mám vsadiť na moju dobrú strelu a smerovať všetko na bránku," prezradil Valach pre TASR.

S väčšinou spoluhráčov z reprezentácie sa dobre pozná, veď až deviati boli členmi družstva, ktoré na juniorských MS v Ottawe na prelome rokov 2008/2009 vybojovalo skvelé štvrté miesto. "Tá naša mladícka dravosť je viditeľná už na tréningoch a podľa mňa bude ju vidieť aj na šampionáte. Myslím si, že by sme mohli byť takým oživením. Do Minska sa teším, počul som od chalanov, že je to pekné, novovybudované mesto," dodal robustný hokejista, ktorý si do batožiny pribalí knihu od Jeremyho Clarksona a talizman pre šťastie od priateľky.