Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Hokej

Nóri budú huževnatí, Slováci očakávajú vyrovnaný zápas

Na snímke slovenskí hokejisti zľava Juraj Valach, Tomáš Tatar, Martin Marinčin, Richard Pánik a Marek Viedenský Foto: TASR/ Pavel Neubauer

Pokiaľ bude existovať čo i len teoretická šanca na postup, budú sa o ňu Slováci biť.

Minsk 13. mája (TASR) - Po pondelkovej prehre s Francúzskom (3:5) sa slovenským hokejistom štvrťfinálový sen vzdialil. Aj tréner Vladimír Vůjtek vyhlásil, že mení filozofiu a mužstvo bude pripravovať už smerom k bojom o záchranu v elitnej kategórii MS. Napriek tomu má jeho tím ešte stále šancu prekĺznuť medzi najlepšiu osmičku, i keď nie veľkú.

Po prehrách s Českom (2:3 pp), Kanadou (1:4) a Francúzskom (3:5) majú Slováci v tabuľke A-skupiny jeden bod, pričom od štvrtého Francúzska ich delia štyri. Matematika hovorí jasne - k postupu im nemusia stačiť ani štyri víťazstvá vo zvyšných skupinových dueloch, za určitých okolností však môžu ísť ďalej aj s deviatimi či desiatimi bodmi. Príklad netreba dlho hľadať, vlani na MS v Helsinkách zaváhali v základnej skupine s Lotyšskom (3:5) i Rakúskom (1:2 sn), no potom si poradili s Američanmi 4:1 a napokon sa prebojovali do štvrťfinále iba s 10 bodmi (bilancia: 3-0-1-3).

Nádej na postup ešte žije

Pokiaľ bude existovať čo i len teoretická šanca na postup, budú sa o ňu Slováci biť. Najbližšie ich čaká v stredu o 19.45 SELČ Nórsko, teda súper, s ktorým sa stretli aj na nedávnom bratislavskom Slovakia Cupe v rámci generálky na svetový šampionát. Súpera zdolali 3:2 po predĺžení, keď góly SR strelili Ladislav Nagy, Patrik Lušňák a víťazný Dávid Skokan. "Vikingov" teda slovenskí reprezentanti dobre poznajú a vedia o ich silných stránkach. "Nóri sú veľmi dobrí korčuliari, bude to veľmi fyzicky náročný zápas. Musíme s nimi korčuľovať a tlačiť sa do bránky. A takisto častejšie strieľať," naznačil recept na úspech center "zámorského" útoku Marek Viedenský.

Z tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie počas hokejových MS 2014
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Tréner nórskej reprezentácie Roy Johansen priviezol do Minska prakticky rovnaký káder, aký sa predstavil na aprílovom Slovakia Cupe. Popri dvojici z KHL - brankárovi Minska Larsovi Haugenovi a obrancovi Jonasovi Holösovi z Lokomotivu Jaroslavľ - sú v jeho výbere siedmi hráči zo švédskej SHL, po jednom z fínskej Liigy (Lars Volden) a nemeckej DEL (Andreas Martinsen). Obranca Henrik Ödegaard oblieka dres amerického Missouri Mavericks z CHL. Ďalšími známymi menami sú Mats Trygg, Anders Bastiansen, Morten Ask, Per-Age Skröder, Mathis Olimb či Robin Dahlström. Oproti olympijskému kádru chýbajú mužstvu tri výrazné opory - kouč nemôže počítať s útočníkmi Patrickom Thoresenom a Matsom Zuccarellom-Aasenom, ktorý bojuje v play off NHL v drese New Yorku Rangers, a kapitánom Ole-Kristianom Tollefsenom. Skúseného obrancu, ktorý na ZOH 2010 brutálnym zákrokom spôsobil krvavé zranenie Ľubošovi Bartečkovi, vyradili zdravotné problémy.

Hlavne nefaulovať

Nóri sú v Minsku zatiaľ stopercentní. Vo svojom úvodnom vystúpení na MS si poradili s Talianmi hladko 3:0, v severskom derby s Dánskom predviedli parádny obrat z 0:2 na víťazných 4:3. Po dvoch odohratých zápasoch im v tabuľke A-skupiny patrí 2. miesto s plným počtom šiestich bodov. Hráči z krajiny fjordov patria na MS zatiaľ medzi najlepšie tímy na presilovkách, s úspešnosťou 33,3 percenta im vo využívaní patrí druhé miesto za Lotyšskom. "Počítam, že Nóri budú ešte dôraznejší ako húževnatejší ako Francúzi. Musíme sa najmä vyvarovať zbytočných faulov. Očakávam, že to bude to zasa vyrovnaný zápas," vyslovil sa tréner Vůjtek.

Slovenskí hokejisti majú s Nórmi pozitívnu historickú bilanciu, v 24 vzájomných meraniach síl dosiahli 18 víťazstiev, dve remízy a štyri prehry pri skóre 97:46. Na majstrovstvách sveta sa s nimi naposledy stretli v roku 2009 vo Švajčiarsku, v osemfinálovej skupine v Klotene ich zdolali 3:2 po predĺžení, keď víťazný gól dal Ladislav Nagy.

Slováci budú mať oproti severanom o deň dlhší čas na regeneráciu a prípravu. Nóri budú mať v nohách náročný utorkový duel so Švédskom. Proti Francúzsku však slovenskí hokejisti ukázali, že ani deň voľna oproti súperovi nemusí byť až taká veľká výhoda. "Treba najmä bojovať. V dnešnom hokeji už všetci súperi vedia hrať, všetci vedia korčuľovať a majú prepracovaný obranný systém, i Nóri. Je to skôr o vôli, o väčšom chcení a o šťastí. Dúfam, že v stredu budeme tým úspešnejším tímom my," uviedol kapitán SR Miroslav Šatan. "Dôležité bude, aby veci, ktoré zazneli v kabíne, sa aj zrealizovali na ľade. Musíme podať stopercentný 60-minútový výkon, nie iba 47-minútový s tým, že na záver prídu skraty..."

Predpokladné zostavy:

SR: Laco - Sloboda, Ďaloga, Brejčák, Marinčin, Valach, Švarný, Čerešňák - Šatan, Hrivík, Nagy - Pánik, Viedenský, Tatar - Miklík, Marcinko, Réway - Skokan, Mikúš, Tybor

Nórsko: Haugen – Holös, Ödegaard, Trygg, Bonsaksen, Sörvik, Espeland – Röymark, Hansen, Forsberg – K. Olimb, Bastiansen, M. Olimb – Olden, Ask, Skröder – Roest, Stene, Martinsen – Djupvik Lövlie, Dahlström