Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Hokej

Slováci chcú proti Švédom nadviazať na dobrý výkon, vsadia na brejky

Na snímke vpravo tréner reprezentácie Slovenska Vladimír Vůjtek a masér Michal Malina pred dobrovoľným tréningom slovenskej hokejovej reprezentácie na svetovom šampionáte v Minsku vo štvrtok 15. mája 2014. V piatok čaká Slovákov piaty zápas v základnej A-skupine proti reprezentácii Švédska. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vůjtekovej partii sa zdvihla po výhre nálada, tím je sebavedomejší a proti Švédom sa mu bude dýchať ľahšie, keďže rola favorita ťaží severanov.

Minsk 15. mája (TASR) - Nadviazať na výkon z víťazného zápasu s Nórskom (5:2) a pridať k nemu ešte niečo navyše. Taký cieľ si dávajú slovenskí hokejisti pred piatkovým piatym súbojom na MS v Minsku, v ktorom vyzvú obhajcov titulu Švédov (19.45 SELČ).

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka urobili stredajšou výhrou dôležitý krok k vyhnutiu sa nepríjemným bojom o záchranu a zároveň vykresali nádej na postup do štvrťfinále. K bodu z úvodného duelu s Českom (2:3 pp) pridali ďalšie tri a v tabuľke A-skupiny ich od momentálne štvrtého Nórska delia dva body. Ich vyhliadky na šampionáte sa vylepšili, v prípade víťazstva nad Švédskom by sa dokonca mohli už v piatok za istých okolností prepracovať na postupové priečky.

Slovákov však čaká nesmierne náročný protivník, ktorý po víťazstvách nad Dánskom (3:0), Českom (4:3 sn) a Nórskom (2:1) figuroval na čele skupinovej tabuľky. V ich prospech hral fakt, že si mohli pred vzájomným duelom dlhšie oddýchnuť, keďže vo štvrtok mali na MS voľný deň, kým "tri korunky" hrali večer o 19.45 SELČ v Aréne Čižovka proti Francúzom. Navyše, Vůjtekovej partii sa zdvihla po výhre nálada, tím je sebavedomejší a proti Švédom sa mu bude dýchať ľahšie, keďže rola favorita ťaží severanov.

"Verím, že ich potrápime minimálne tak, ako ich v utorok trápili Nóri. Do zápasu pôjdeme skromne. Budeme ho však chcieť vyhrať, boli by sme zlí športovci, keby sme si dávali iný cieľ. Budeme sa snažiť hrať dobre z obrany a vsádzať na rýchle protiútoky," prezradil taktiku center Juraj Mikúš.



Švédi síce v Minsku obhajujú celkový triumf, no ich káder sa nedá s vlaňajškom veľmi porovnávať. V súčasnom tíme majú iba šiestich hráčov z minuloročného družstva, ktoré na domácej pôde v Štokholme dobylo titul majstra sveta - obrancov Johana Franssona, Erika Gustafssona, útočníkov Simona Hjalmarssona, Calleho Järnkroka, Nicklasa Danielssona a Jimmieho Ericssona. Tréner Pär Maarts má oproti MS 2013 či ZOH 2014 značne omladený tím. V útoku sa spolieha najmä na talentovaných Gustava Nyquista z Detroitu a Mikaela Backlunda z Calgary, dobré výkony podávajú zatiaľ na turnaji aj Oscar Möller a Joakim Lindström, ktorý je s piatimi bodmi (3+2) najproduktívnejším hráčom tímu. Oporou v bránke je Anders Nilsson z NY Islanders, s úspešnosťou zásahov 94,12 štatisticky druhý najlepšie hodnotený gólman na MS.

Obranu Švédska vystuží Burström


Národný výber Švédska doplní na majstrovstvách sveta v bieloruskom Minsku obranca Skelleftey Niclas Burström. Na súpiske bude figurovať ako siedmy obranca po tom, ako sa zranili Daniel Rahimi a Jonas Ahnelöv. Informovala o tom oficiálna stránka šampionátu.

Pre Burströma to bude premiérový svetový šampionát. V švédskom najcennejšom drese nastúpil osemnásťkrát a doteraz zaznamenal štyri asistencie. V Skelleftee patril dvadsaťtriročný švédsky bek ku kľúčovým hráčom a svojmu tímu dopomohol k obhajobe titulu.

Švédi na svojom twitterovskom konte oznámili, že na súpisku dopísali i brankára Linusa Ullmarka, ktorý bude v zápase proti Francúzsku dvojkou Andersa Nilssona.

Slováci si uvedomujú silu súpera, napriek tomu by mu radi uchmatli nejaké body. "Švédi sú zdolateľní, ako každý iný tím na tomto turnaji," tvrdil obranca Ivan Švarný. "Šampionát je zatiaľ bohatý na prekvapenia. Ak budeme poctivo pristupovať k svojim úlohám, tak môžeme pomýšľať aj na výhru."

Dôsledná obrana a protiútoky


Na snímke zľava Martin Marinčin, Peter Čerešňák a Ján Brejčák pózujú v multikáre pred dobrovoľným tréningom slovenskej hokejovej reprezentácie na svetovom šampionáte v Minsku vo štvrtok 15. mája 2014. V piatok čaká Slovákov piaty zápas v základnej A-skupine proti reprezentácii Švédska.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Tréner národného tímu Vladimír Vůjtek pripravuje na súpera rovnakú taktiku, akú uplatňoval aj v úvodných dvoch zápasoch na MS proti favorizovaným celkom. "Vrátime sa k hre zo zápasov s Českom či Kanadou. Čo by mohlo na Švédov platiť? Dôsledná obranná hra a protiútoky," vravel kouč. Ten zrejme nebude príliš meniť zostavu z úspešného stretnutia s Nórskom, vrásky na čele mu robí iba zdravotný stav centra prvého útoku Mareka Hrivíka (chrípka). Jeho štart je nateraz otázny.

Hráči spod Tatier majú so Švédmi negatívnu zápasovú bilanciu, v doterajších 30 vzájomných meraniach síl vyhrali iba deväť. Okrem toho zaznamenali tri remízy a až 18 prehier pri nepriaznivom skóre 68:94. Naposledy sa stretli so škandinávskym súperom vlani v apríli v rámci prípravy na MS, z duelov v Oskarhamne a Växjö si odniesli dve vysoké prehry (1:6 a 1:5). Na MS si so Švédmi skrížili hokejky naposledy v Moskve 2007, vo štvrťfinále im zverenci Júliusa Šuplera podľahli 4:7. Oveľa pamätnejšie je semifinále MS 2002 v Göteborgu, kde družina trénera Jána Filca vyradila v rozstrele domáci tím po nezabudnuteľných nájazdoch Žigmunda Pálffyho a Richarda Lintnera a vo finále potom siahla na zlato. Pekné spomienky majú slovenskí fanúšikovia aj na štvrťfinálový triumf 4:3 na ZOH 2010 vo Vancouveri.

Predpokladané zostavy:

SR: Laco - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Brejčák, Marinčin - Šatan, Hrivík, Nagy - Tatar, Mikúš, Miklík - Pánik, Marcinko, Haščák - Skokan, Viedenský, Réway - Šťastný

Švédsko: Nilsson – Gustafsson, Ekholm, Fransson, Erixon, Nygren, Andersen – Lindström, Backlund, Möller – Klasen, Järnkrok, Nyquist – Ericsson, Sjögren, Hjalmarsson - Axelsson, Rasmussen, Danielsson