Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Hokej

Spišiaci proti Košiciam prvýkrát v play off, bez jasného favorita

Na snímke šarvátka v zápase 48. kola hokejovej Tipos extraligy HC Košice – HK Spišská Nová Ves 1. marca 2024 v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Prvýkrát v histórii slovenskej hokejovej extraligy sa v sérii play off stretnú hráči Spišskej Novej Vsi a Košíc.

Spišská Nová Ves/Košice 4. apríla (TASR) - Prvýkrát v histórii slovenskej hokejovej extraligy sa v sérii play off stretnú hráči Spišskej Novej Vsi a Košíc. Ich semifinálová séria nemá jednoznačného favorita, hoci vzájomné zápasy v základnej časti vyzneli lepšie pre Spišiakov, ktorí si v nich pripísali štyri víťazstvá. Pre Spišiakov hovorí aj lepšie postavenie po základnej časti a výhodou môže byť aj domáce prostredie v úvodných dvoch zápasoch a aj v prípadnom piatom či siedmom stretnutí.

Oba tímy sa dostali medzi najlepšiu štvoricu aj vlani, Spišiaci po prehre so Zvolenom (3:4 na zápasy) získali historické bronzové medaily. "Oceliari" po postupe cez Michalovce (4:3) zavŕšili cestu za titulom finálovým triumfom. V prebiehajúcej play off sa oba tímy prezentovali rýchlymi postupmi do semifinále. Spišiaci vyradili v štyroch zápasoch Banskú Bystricu a rovnaký počet stačil aj Košičanom v sérii so Slovanom Bratislava.

Tímy sa stretli v základnej časti až šesťkrát, keďže sa proti sebe postavili aj v tzv. regionálnych kolách. Lepšiu bilanciu dosiahli Spišiaci, ktorí zvíťazili v štyroch dueloch, no až päť zo šiestich sa skončilo najtesnejším rozdielom. Spišiaci obsadili v základnej časti 3. miesto so ziskom 87 bodov, štvrtí Košičania mali o šesť menej. "Oceliari" sa prezentovali lepšou obranou, ktorá inkasovala o 21 gólov menej než ich semifinálový súper (117:138), no zároveň strelili o 16 menej než Spišiaci (147:163). Košičania si chcú zaistiť 15. finálovú účasť, z predošlých vybojovali 9 majstrovských titulov.



Vzájomné zápasy v sezóne z pohľadu Spišskej Novej Vsi: 3:2, 1:5 (v), 4:3 (sn), 3:2 (v), 1:2 sn, 2:1 (sn)



Spišská Nová Ves - Košice v play off: tímy sa doteraz nestretli



Kompletný program semifinálovej série (na štyri víťazné zápasy):

1. zápas, piatok 5. apríla: Spišská Nová Ves - Košice /18.00/

2. zápas, sobota 6. apríla: Spišská Nová Ves - Košice /18.00/

3. zápas, utorok 9. apríla: Košice - Spišská Nová Ves /18.30/

4. zápas, streda 10. apríla: Košice - Spišská Nová Ves /18.00/

prípadný 5. zápas, piatok 12. apríla: Spišská Nová Ves - Košice /19.00/

prípadný 6. zápas, nedeľa 14. apríla: Košice - Spišská Nová Ves /18.00/

prípadný 7. zápas, utorok 16. apríla: Spišská Nová Ves - Košice /18.30/



Spišiaci o finále s Košicami, Majdan:"Majú silu, ale chceme postúpiť"



Hokejisti Spišskej Novej Vsi rešpektujú silu ich semifinálového súpera, no pred sériou s Košicami netaja túžbu postúpiť do svojho prvého finále. Výsledkami v základnej časti ukázali oprávnenosť vysokých ambícií a v boji o historické finále sa budú spoliehať aj na pomoc vlastných fanúšikov, pred ktorými v piatok odštartujú sériu.

"Košice hrajú veľmi dobre v strednom pásmom a majú výborne zabezpečenú obranu. Z toho vyrážajú do protiútokov a sú silní s pukom. Očakávam náročnú a dlhú sériu," uviedol útočník Juraj Majdan pre TASR. Tímy odohrali v základnej časti šesť zápasov, päť z nich sa skončilo najtesnejším rozdielom a trikrát sa o víťazovi muselo rozhodnúť po riadnom hracom čase. "Svedčí to o tom, že oba tímy sú vyrovnané. Aj preto si myslím, že to bude vyrovnaná séria, v ktorej rozhodnú maličkosti a aj to, kto dá do toho viac srdca a ukáže väčšiu túžbu zvíťaziť," konštatoval Majdan.

Pre skúseného útočníka pôjde v prebiehajúcej play off už o druhú sériu, v ktorej nastúpi proti klubu, v ktorom v minulosti pôsobil. V drese štvrťfinálového súpera z Banskej Bystrice zažil individuálne najúspešnejší ročník 2015/2016 (65 bodov), v košických farbách pôsobil v predčasne ukončenej sezóne 2019/2020. "Nevnímam to nejako špeciálne. Síce som tam hral, no zápasy proti Košiciam beriem ako každý iný. Je to špičkový tím ligy a chceme sa proti nemu ukázať v čo najlepšom svetle. Verím, že cez nich postúpime."

Spišiaci si pred semifinále, v ktorom budú hrať na domácom ľade nielen v prvých dvoch zápasoch, ale aj v prípadnom piatom i siedmom, uvedomujú silu súpera. V základnej časti však na neho dokázali nájsť recept, keď zvíťazili v štyroch zo šiestich duelov. "Ich prednosťami sú vyrovnaná brankárska dvojica, výborná defenzíva aj útok. Takisto majú aj skúseného trénera a celkovo skúsený tím. Silu majú na každom poste. Z môjho pohľadu je to veľmi silný súper," poznamenal Majdan.


Košice si v "play off móde" veria aj na Spišskú, Chovan:"Bude to boj"



Hokejisti HC Košice nastúpia do semifinálovej série play off Tipos extraligy s cieľom zahatať hráčom Spišskej Novej Vsi cestu do ich prvého finále a zároveň si po roku vybojovať účasť v sérii o Pohár Vladimíra Dzurillu. Podľa kapitána "oceliarov" Michala Chovana sa stretnú dve vyrovnané mužstvá.

Spišiaci boli počas základnej časti dlho na čele tabuľky, keď ťažili najmä z veľkej výhody domáceho prostredia. Počas sezóny dokonca útočili na rekord v dĺžke série domácich víťazstiev a hoci ho napokon neprekonali, hra pred vlastným publikom je naďalej ich silná stránka. Uvedomujú si to aj ich súperi: "Doma sú silní a budú ich hnať diváci. Silu však máme aj my a vieme víťaziť doma i vonku. Rozhodovať budú detaily a verím tomu, že ich zvládneme lepšie ako oni. Teraz sa sústredíme na to, aby sme vstúpili do série správnou nohou a doniesli si domov aspoň jedno víťazstvo," konštatoval košický útočník Matúš Havrila, ktorého doplnil Chovan pre klubovú stránku: "Bude to boj. Veríme však sile nášho tímu, ktorý sa dostal do správneho play off módu."

Semifinálové súboje budú novinkou v kariére útočníka Eduarda Šimuna, ktorý sa v predošlých extraligových pôsobiskách nikdy nedostal do najlepšej štvorky súťaže. "Takto ďaleko som ešte nebol a chcem si to teda užiť. Do Košíc som si prišiel splniť sen o titule a urobím pre to všetko," uviedol Šimun pre hckosice.sk.

Košičania majú za sebou výsledkovo hladký postup do semifinále, keď Slovan Bratislava zdolali 4:0 na zápasy. Sériu ukončili už 23. marca a pred piatkovým začiatkom semifinále mali 12 dní voľna. Rovnako rýchli boli vo štvrťfinále s Banskou Bystricou, takže oba tímy nastúpia v derby sérii Košického kraja oddýchnutí a sotva môžu uvažovať o únave súpera z predošlej série. "Niekedy to nie je o nejakej únave. Napríklad Nitra mala v nohách ťažké predkolo s Trenčínom a napriek tomu dokázala vyradiť oddýchnutý Poprad. V play off je to hlavne o motivácii a tie sily sa vždy nájdu," poznamenal Šimun, ktorý prispel k postupu cez Slovan dvomi kanadskými bodmi (1+1).

Košičania si na meno semifinálového súpera museli počkať do konca série Poprad - Nitra a vďaka postupu tímu spod Zobora narazia na Spišiakov. "My sme si nevyberali a aj mne osobne to bolo v podstate jedno. Môžem povedať, že v šatni téma výberu súpera vôbec nepadla. Všetci si uvedomujeme, že ak chceme byť vo finále, musíme vyradiť toho, kto sa nám postaví do cesty," konštatoval Šimun.