Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Hokejové kluby: Reklamná zmluva nie je pomoc od štátu

Karol Kučera, archívne foto. Foto: TASR – Martin Baumann

Asociácie profesionálnych hokejových klubov zároveň vyzvala aj ďalších športovcov, aby podporili ich postoj počas svojich zápasov či súťaží.

Bratislava 11. septembra (TASR) – Štandardnú reklamnú zmluvu nemožno zamieňať za pomoc od štátu v čase koronakrízy, tvrdia hokejové kluby v reakcii na slová splnomocnenca vlády SR pre mládež a šport Karola Kučeru. Ten v piatok po proteste Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK) uviedol, že takú významnú podporu ako hokej nedostal zatiaľ žiadny šport.

APHK v oficiálnom komuniké uviedla, že pandémiou trpí nielen hokej, ale celý slovenský šport, na ktorý doterajšie kroky kompetentných zabúdajú.

„Hokejové kluby prijali s veľkým údivom posledné vyjadrenia vládneho splnomocnenca pre šport Karola Kučeru o proteste hokejových klubov, hokejistov a športových odborníkov počas štvrtkových zápasov Tipsport Kaufland Cupu. Zmluva so štátnou lotériovou spoločnosťou Tipos, a. s., je štandardná obchodná zmluva o poskytovaní reklamného priestoru a nemôže byť vnímaná ako forma štátnej pomoci pre hokej. Nemožno zamieňať obchodné reklamné plnenie s pomocou, kompenzáciou či dotáciou. Pandémiou trpí celý slovenský šport, nie iba hokej. Po kompenzáciách nevolajú iba hokejové kluby, hokejisti a hokejoví športoví odborníci, ale celý šport. Podľa doterajších krokov kompetentných vládnych predstaviteľov máme oprávnený pocit, že šport i hokej sú zabudnuté. Len vôľu v dnešnej nepríjemnej dobe nestačí mať, je potrebné konať. Na nepriaznivý súčasný stav sme upozornili aj v mene ďalších slovenských športových subjektov predovšetkým z dôvodu, že nemáme my, športová obec a ani verejnosť žiadne informácie o tom, že by sa podnikali konkrétne kroky pre pomoc či sa pripravovala niektorá z foriem kompenzácií,“ uvádza sa v stanovisku APHK.

Splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera tvrdí, že takú významnú podporu ako hokej nedostal zatiaľ žiadny šport. Uviedol to v reakcii na štvrtkové vyhlásenie Asociácie profesionálnych hokejových klubov, podľa ktorého na rozdiel od iných sfér spoločnosti sa hokej i celý slovenský šport nedočkali počas obmedzení žiadnych kompenzácií či štátnej pomoci.

Protest proti prístupu štátu k slovenskému športu a hokeju zvlášť vyjadrili hokejisti aj počas štvrtkových stretnutí Tipsport Kaufland Cupu. Hráči na ľadovej ploche sa nezapojili po úvodnom vhadzovaní do hry, ale 30 sekúnd protestne búchali hokejkami o ľadovú plochu. APHK zároveň vyzvala aj ďalších športovcov, aby podporili ich postoj počas svojich zápasov či súťaží.

„Vnímam nešťastne, že práve hokej dáva najavo vláde svoju nespokojnosť, keď práve vláda hokeju vychádza v týchto dňoch prioritne v ústrety. Nová spoločnosť Asociácia profesionálnych hokejových klubov a.s. podpisuje so štátnou lotériovou spoločnosťou Tipos a.s. lukratívnu zmluvu na 1,6 mil. eur a tým aj zastreší najvyššiu hokejovú súťaž. Takú významnú podporu nedostal zatiaľ žiadny šport. Je naším najhlbším záujmom, aby šport postihnutý pandémiou, neostal zabudnutý, aj preto neustále prebiehajú rokovania, aby sme dokázali podať pomocnú ruku tým, ktorí sú pandémiou postihnutí. Zatiaľ vieme zodpovedne povedať, že sme vytvorili vôľu na záchranu športových subjektov, náhradu ich finančných strát. Spôsob pomoci riešime denne, verím, že Vám čoskoro budeme môcť oznámiť uspokojivý výsledok," uviedol Kučera v piatkovom stanovisku pre TASR.