Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Košice deklasovali Nitru 6:0, získali majstrovský titul

HC Košice sa stali hokejovým majstrom Slovenska v sezóne 2013 - 2014. Hokejisti HC Košice zvíťazili v rozhodujúcom siedmom zápase finále play off extraligy nad HK Nitra 6 : 0 a získali už svoj 7. titul. Košice 21. apríla 2014. Foto: TASR/František Iván

Košice vyhrali finálovú sériu 4:3.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Hokejisti HC Košice sa siedmykrát v histórii stali víťazmi slovenskej extraligy. V pondelňajšom rozhodujúcom siedmom súboji finálovej série zdolali HK Nitra presvedčivo 6:0 a sériu vyhrali 4:3 na zápasy.

Rýchly prvý gól

Lepší úvod do rozhodujúceho zápasu mali domáci. Brankár Nitry Kristan ešte s pokusom Sojčíka v 3. minúte nemal veľa práce. O minútu neskôr však už kapituloval. V 5. minúte si prvá formácia Košičanov vytvorila tlak a puk za nitrianskeho brankára dostal dôrazný Marcinko - 1:0. Nitrania sa osmelili v 8. minúte. Staňa najskôr kryl pokus Segľu a o pár sekúnd neskôr mal šťastie, keď Tománek netrafil puk pred odkrytou bránkou. Hostia pridali v nasadení a viackrát sa dostali do blízkosti Staňovej bránky.

Gólman Košíc podržal svoje mužstvo aj v 13. minúte, keď proti Kuzmovej strele zasiahol efektným "semaforom." V 16. minúte mohol pridať druhý gól domácich Sojčík, v dobrej pozícii pred Kristanom však netrafil bránku. O minútu neskôr skončil puk po Spilarovej príležitosti na bránke Nitry.

Na snímke druhý zľava hráč Košíc Tomáš Marcinko strieľa prvý gól brankárovi Nitry Robertovi Kristanovi v siedmom rozhodujúcom zápase finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HK Nitra v Košiciach 21. apríla 2014.
Foto: TASR/František Iván
.
Gólostroj v druhej tretine

Už po 58. sekundách druhej časti pridali Košičania druhý gól. Marcinko dostal puk do útočného pásma, obrana Nitry zabudla na Hrnku, ktorý osamotený pred Staňom nezaváhal. Hernú pohodu prvej formácie Košíc mohol zvýrazniť v 23. minúte Bartánus, ktorý si v oslabení vytvoril sľubnú príležitosť, no netrafil bránku. V 27. minúte sa do krátkeho úniku dostal Jakub Ručkay, Staňu v košickej bránke však prekvapiť nedokázal.

Košičanov priblížil bližšie k majstrovskému titulu Deyl, na ktorého strelu v presilovej hre Kristan nedosiahol. Efektívne hrajúci Košičania pridali už o pár sekúnd aj štvrtý gól. Po chybe nitrianskej obrany sa do samostatného úniku dostal Sojčík a sám pred Kristanom nezaváhal - 4:0. V eufórii hrajúci domáci pridali v 32. minúte aj piaty gól. V nájazde dvoch proti jednému zužitkoval výbornú Spilarovu prihrávku Češík, ktorého presný zásah vyhnal Kristana z bránky. Hostia si vytvorili väčší tlak počas presilovej hry v 36. minúte, no Staňa s pomocou spoluhráčov vyriešil všetky nebezpečné situácie.

Na snímke uprostred hráč Košíc Tomáš Hrnka strieľa druhý gól brankárovi Nitry Robertovi Kristanovi v siedmom rozhodujúcom zápase finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HK Nitra v Košiciach 21. apríla 2014.
Foto: TASR
.
Kontrola výsledku

Hostia začali tretiu tretinu šancou Henricha Ručkaya, ktorý tečoval Stümpelovu prihrávku, no Staňa sa prekvapiť nenechal. Domáci však pokračovali v dobrom výkone a súperovi veľa nedovoľovali. V 45. minúte sa k odrazenému puku po chybnej nitrianskej rozohrávke dostal Češík a tvrdou strelou prestrelil Lakosila - 6:0. Brankár Nitry mal prácu aj v 27. minúte, no s pokusom Pašeka si poradil. Hostia sa snažili o skorigovanie výsledku, no obrana Košíc im veľa nedovoľovala. Hostia čestný úspech nedosiahli ani v 55. minúte počas presilovej hry, v ktorej si nevypracovali vážnejšiu šancu. V 58. minúte nezakončil presne individuálnu akciu Bicek, to už však domáci hráči spoločne s publikom oslavovali zisk titulu.

.
.
Siedmy zápas finále play off:
HC Košice - HK Nitra 6:0 (1:0, 4:0, 1:0)
Góly:
4. Marcinko (Bartánus), 21. Hrnka (Marcinko, Deyl), 29. Deyl (Jenčík), 29. Sojčík, 32. Češík, 45. Češík. Rozhodovali: Baluška, Jonák - Valach, Šefčík, vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 8347 divákov (vypredané).
/na zápasy: 4:3, majstrom sa stal HC Košice/

Zostavy a striedania:
Košice:
Staňa - Klouček, Deyl, Cebák, Macejko, Kolba, Šeda, Takáč - Hrnka, Marcinko, Bartánus - Spilar, Bartoš, Jenčík - Bicek, Češík, Sojčík - Skalický, Chovan, Pašek
Nitra: Kristan (32. Lakosil) - Milo, Nádašdi, König, Ordzovenský, M. Novák, Kuzma, Bača - J. Ručkay, Lelkeš, Kováčik - H. Ručkay, Stümpel, Tománek - Segľa, Chrenko, Piačka - Bajtek, Hrazdíra, Tábi

Hlasy po zápase:
Anton Tomko, tréner HC Košice: "Bolo dôležité, že sme sa spamätali po prehre v Nitre a povedali si, čo musíme zlepšiť. Kabína žila, od začiatku zápasu, od prvého buly sme mali navrch a dali sme góly. Vpred nás hnala vypredaná Steel aréna, čo nám veľmi pomohlo."



Martin Štrbák, obranca HC Košice: "Chlapci boli nahecovaní od rána. Trošku som sa bál, že budú premotivovaní, to znamená, že ak sú veľké emócie, tak sa hrá tvrdšie. Chalani však dali do toho všetko a podali famózny výkon."
Gabriel Spilar, útočník HC Košice: "Chvalabohu nám vyšla druhá tretina, v ktorej sme ich 'prešli'. V prvej tretine však mali veľa šancí a keby dali gól, tak by to mohlo byť úplne iné. Sme šťastní a ideme oslavovať."



Peter Bartoš, útočník HC Košice: "Super atmosféra, človek si to musí vždy užiť, pretože sme zažili dve druhé miesta a dnes siedmy zápas a vyšlo nám nádherne."


Radek Deyl, obranca HC Košice: "Chceli sme to ukončiť už v Nitre, ale tam to nevyšlo. Pred takouto kulisou sa hrá veľmi dobre a dnes sme divákom vylepšili Veľkú noc."
Jiří Bicek, útočník HC Košice: "Je to krásny zážitok vyhrať pred domácim publikom siedmy zápas v takejto aréne. Toto sme chceli celú sezónu a to, že nám to vyšlo je neuveriteľné."
Antonín Stavjaňa, tréner HK Nitra: "V základnej časti sme mali výbornú sezónu a pokračovali sme v tom aj v play off. Siedmy zápas sme však nezvládli. Ukázalo sa, že Košice majú viac nabitý káder. My sme sa viac spoliehali na hru srdcom a obetavosť."
Michal Novák, obranca Nitry: "Myslím si, že rozhodol druhý košický gól. Po ňom sa im už všetky puky odrážali na hokejku, nám sa neodrazilo nič. Košice nás vo finálovej sérii štyrikrát porazili, takže asi si ten titul zaslúžili. My sa za výkon v tejto sérii nemusíme hanbiť."


Richard Lelkeš, útočník HK Nitra: "Po prvej tretine sme si hovorili, že to môže byť vyrovnané, ale za päť minút sme prehrali sériu."
Roman Tománek, útočník Nitry: "Som sklamaný, teraz to bolí, ale musíme tomu nechať čas. Počas celej série sme robili individuálne chyby, ktorými sme súperovi darovali góly."
Miroslav Kováčik, útočník Nitry: "Je to smutné, že sme v rozhodujúcom zápase dostali toľko gólov. Klobúk dolu pred našimi fanúšikmi, chceli sme to vyhrať najmä pre nich."
Martin Segľa, útočník Nitry: "Dostali sme dva góly, ktoré nás položili. Takto sme si siedmy zápas nepredstavovali, zvlášť nie po takej vyrovnanej sérii. Košičanom gratulujem k titulu."

Prehľad majstrov aj s trénermi:
1993/1994: Dukla Trenčín (František Hossa), 1994/1995: HC Košice (Ján Selvek), 1995/1996: HC Košice (Ján Faith), 1996/1997: Dukla Trenčín (Jaroslav Walter), 1997/1998: Slovan Bratislava (Ernest Bokroš), 1998/1999: HC Košice (Ján Selvek), 1999/2000: Slovan Bratislava (František Hossa) 2000/2001: HKM Zvolen (Ernest Bokroš), 2001/2002: Slovan Bratislava (Miloš Říha), 2002/2003: Slovan Bratislava (Július Šupler), 2003/2004: Dukla Trenčín (Dušan Gregor), 2004/2005: Slovan Bratislava (Miloš Říha), 2005/2006: MsHK Žilina (Ján Šterbák), 2006/2007: Slovan Bratislava (Zdeno Cíger), 2007/2008: Slovan Bratislava (Zdeno Cíger), 2008/2009: HC Košice (Anton Tomko), 2009/2010: HC Košice (Rostislav Čada), 2010/2011: HC Košice (Rostislav Čada), 2011/2012: Slovan Bratislava (Jan Neliba), 2012/2013: HKM Zvolen (Peter Mikula), 2013/2014 HC Košice (Anton Tomko)