Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Skokan rozhodol v predĺžení o víťazstve Slovenska nad Nórskom 3:2

Kapitán Slovenska Miroslav Šatan prichádza s trofejou pre víťazov medzinárodného turnaja Slovakia Cup 2014 medzi spoluhráčov po zápase Slovensko - Nórsko na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave 3. mája 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenskí hokejisti sa stali víťazmi turnaja Slovakia Cup 2014.

Bratislava (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zakončili prípravu na nadchádzajúce majstrovstvá sveta celkovým triumfom na domácom turnaji Slovakia Cup 2014. V sobotňajšej generálke pred šampionátom v Minsku zvíťazili nad Nórskom 3:2 po predĺžení. V prvom stretnutí si poradili 5:3 s Lotyšskom, ktoré obsadilo druhú priečku. Severania skončili tretí.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka boli v zápase aktívnejší, no prvý gól strelili ich súperi, keď sa v 18. minúte presadil počas presilovky Holös. Domáci nastúpili do druhej tretiny agresívnejšie a vypracovali si niekoľko dobrých príležitostí na vyrovnanie. To sa im podarilo v 33. minúte, keď Šatan našiel strieľanou prihrávkou Nagya a ten poslal puk za Haugenov chrbát. V 44. minúte poslal Slovákov do vedenia Lušňák, ktorý prekvapil brankára strelou spoza obrancu. Nóri však v závere 3. tretiny stavili všetko na jednu kartu a sekundu pred koncom sa im podarilo vyrovnať zásluhou K. A. Olimba. V prvej minúte predĺženia nakoniec rozhodol o triumfe domácich Skokan.

Slováci tak zaknihovali nad týmto severským súperom už 18 víťazstvo, okrem toho s Nórmi dvakrát remizovali a štyrikrát prehrali, pričom majú priaznivé skóre 97:46.

Najlepšími hráčmi turnaja sa stali nórsky brankár Lars Haugen a domáci - obranca Marek Ďaloga a útočník Marek Hrivík.

Slovensko - Nórsko 3:2 pp (0:1, 1:0, 1:1 - 1:0)

Góly: 33. Nagy (Šatan), 44. Lušňák (Deyl), 61. Skokan (Marinčin, Čerešňák) - 18. Holös (K. A. Olimb, Djupvik Lövlie), 60. K. A. Olimb (Skröder, Holös). Rozhodovali: Baluška, Müllner - Šefčík, Valach, vylúčení: 6:6 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 8661 divákov.

Slovensko: Laco - Sloboda, Ďaloga, Štajnoch, Brejčák, Čerešňák, Marinčin, Deyl, Mihálik - Šatan, Hrivík, Nagy - Pánik, Mikúš, Réway - Skokan, Viedenský, Tybor - Haščák, Šťastný, Lušňák

Nórsko: Haugen - Holös, Nörstebö, Espeland, Ödegaard, Sörvik, Bonsaksen, Dahlström, Stene - Forsberg, Hansen, Röymark - K.A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Skröder, Djupvik Lövlie, Olden - Martinsen, Roest, Thoresen


Priebeh zápasu:

Úvodné minúty duelu nepriniesli príliš atraktívny hokej. Chýbala mu rýchlosť i myšlienka a mužstvá sa zo začiatku na ľade len hľadali. Prvú väčšiu šancu si v 7. minúte vypracovali hostia. Šťastný v strednom pásme pokazil rozohrávku, k puku sa dostal Skröder, ktorý vypálil spomedzi kruhov, no Laco výborne zasiahol. Na druhej strane odpovedal Štajnoch, ktorý sa natlačil z uhla pred bránku Nórov, ale netrafil. V druhej polovici tretiny sa roztrhlo vrece s vylúčeniami, keď na oboch stranách išli na trestnú až traja hráči. Najprv si dve presilovky po sebe zahrali domáci a mohli aj otvoriť skóre, najväčšiu gólovú šancu tretiny však spálil Pánik, ktorý vo vyloženej pozícii dorazil puk len do betónu Haugena. Následne si zahrali v početnej výhode aj hostia a im sa už podarilo skórovať. V 18. minúte vypálil od modrej Holös a jeho pokus zapadol pod žŕdku Lacovej bránky - 0:1. Nóri mohli pridať v závere aj ďalší gól, ale domácich zachránil Laco.

Fotogaléria: Slovakia Cup 2014: Slovensko - Nórsko


Slováci nastúpili do druhého dejstva už oveľa aktívnejšie a po uplynutí dohrávaného oslabenia sa do súpera naplno zahryzli. Na Haugena sa valil jeden útok za druhým, no nórsky gólman odolal pokusom Lušňáka, Slobodu i Marinčina. Domáci priaznivci sa dočkali až v 33. minúte. Vůjtekovi zverenci sa aj po uplynutí ďalšej presilovky udržali v útočnom pásme, Šatan poslal z ľavého kruhu strieľanú prihrávku, ktorú dotlačil do siete Nagy - 1:1. Vzápätí sa mohlo meniť skóre na oboch stranách. Najprv Nóri vyšachovali súpera, ale Roest trafil iba žŕdku, na druhej strane stačilo Lušňákovi len zodvihnúť puk nad ležiaceho Haugena, no ani on nedal. Na ľade sa vystupňovalo aj napätie a krátko pred koncom sa strhla bitka niekoľkých hráčov. V 37. minúte mohol poslať Slovákov do vedenia Hrivík, no napálil len žŕdku.

Hráč Nórska Ken Andre Olimb strieľa vyrovnávajúci gól na 2:2 za chrbát brankára Slvoenska Jána Laca v zápase Slovensko - Nórsko na medzinárodnom turnaji Slovakia Cup na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave 3. mája 2014.V pozadí hráč Slovenska Martin Marinčin.
Foto: TASR/Michal Svítok

Nóri vyrovnali v poslednej sekunde

Domáci hokejisti pokračovali v ofenzíve aj po ďalšej prestávke a v 44. minúte už išli do vedenia. Lušňák prekvapil nórskeho brankára strelou spoza obrancu - 2:1. V 51. minúte sa zaskvel parádnym prienikom pomedzi dvojicu súperových hráčov Marinčin, no jeho strela skončila opäť len na žŕdke Haugenovej bránky. Rozhodcovia ešte situáciu konzultovali s videozáznamom, ale gól neuznali. Nóri však v závere 3. tretiny stavili všetko na jednu kartu a sekundu pred koncom sa im podarilo vyrovnať zásluhou K. A. Olimba. V prvej minúte predĺženia nakoniec rozhodol o triumfe domácich Skokan.

Hráč Slovenska Dávid Skokan sa teší po strelení víťazného gólu na 3:2 v predĺžení zápasu Slovensko - Nórsko na medzinárodnom turnaji Slovakia Cup na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave 3. mája 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Hlasy po zápase:

Miroslav Šatan, kapitán SR: "Výsledok hovorí za všetko. Nie je dôvod byť nespokojný. Myslím si, že sme obidva zápasy hrali dobre, boli tam nejaké malé problémy, ale celkový výsledok, prvé miesto a dve víťazstvá, je dôvod na spokojnosť. V príprave mužstvo hľadalo herný štýl. Na turnaji budeme musieť veľa korčuľovať a bojovať, niekedy nám trochu chýbali skúsenosti, chladná hlava, ale keď sa chce, dá sa to vynahradiť. V príprave sme dosiahli päť víťazstiev, čiže bola lepšia ako po iné roky."

M. Šatan: Nie je dôvod byť nespokojný


Martin Réway, útočník SR: "Nečakali sme, že na nás takto vyskočia, ale vďakabohu sme to otočili a vyhrali sme. Snažíme sa hrať v pohode, hlavne dobre do systému a z obrany."

Martin Marinčin, obranca SR: "Proti súperom tohto rangu sú to všetky nervózne zápasy, hrá sa nám proti nim ťažšie, aj na majstrovstvách sveta. Sme radi, že sme zápas dotiahli do víťazného konca. Po mojej akcii začali diváci dvíhať ruky, tak som si myslel, že je to gól, no rozhodcovia ho nakoniec neuznali. Čo sa týka tvoriaceho sa mužstva, vidím to pozitívne. Výkony na turnaji sa mi páčili, posilnili nám sebavedomie a dúfam, že ich prenesieme aj na šampionát."

Patrik Lušňák, útočník a autor druhého gólu SR: "Mal som viacero streleckých šancí, raz mi puk utiekol, druhýkrát som zasa trafil brankára do betónu. Mohol som to viac zdvihnúť. Som rád, že mi to v tretej tretine padlo. Diváci nás tlačili dopredu, bola super atmosféra, mohli sme vyhrať už v riadnom hracom čase, no sme radi aj za víťazstvo po predĺžení."

Ján Laco, brankár SR: "Myslím si, že turnaj splnil účel, tréneri si preskúšali všetkých hráčov. Každý dostal šancu, každý to mal v rukách. Z tohto pohľadu to bol užitočný turnaj. Odohrali sme osem prípravných zápasov, väčšinu sme vyhrali a účel to splnilo. Na majstrovstvách sveta si chceme napraviť chuť do hokeja po olympiáde a naladiť fanúšikov pozitívne."

J. Laco: Prípravu hodnotím pozitívne, mala tempo


Richard Pánik, útočník SR: "Cítim únavu, po dvoch striedaniach mi nohy stvrdli a hralo sa mi ťažšie. ale myslím si, že som sa rozhodol správne, že som nastúpil. Skôr sa dostanem do 'režimu'. Teraz si doma chvíľu oddýchnem a budem pripravený."

R. Pánik: Cítil som sa unavený


L. Nagy: Hokej je nevyspytateľný, môžeme prekvapiť



konečná tabuľka:

1. SLOVENSKO 2 1 1 0 0 8:5 5

2. Lotyšsko 2 1 0 0 1 5:5 3

3. Nórsko 2 0 0 1 1 2:5 1


Najlepší hráči turnaja:

brankár - Lars Haugen (Nór.)

obranca - Marek Ďaloga (SR)

útočník - Marek Hrivík (SR)


Prehľad doterajších víťazov medzinárodného hokejového turnaja Slovakia Cup:

1998 (turnaj sa hral pod názvom Corgoň Cup, Spišská Nová Ves a Poprad) - Slovensko

1999 (Corgoň Cup, Trenčín) - Slovensko

2000 (Tatra Poisťovňa Cup, Trenčín) - Slovensko

2001 (Poisťovňa Tatra Cup, Piešťany) - Slovensko

2002 - turnaj sa nekonal

2003 (Loto Cup, Piešťany) - Kanada (3. Slovensko)

2004 (Loto Cup, Piešťany) - Slovensko

2005 (Loto Cup, Piešťany) - Slovensko

2006 (Loto Cup, Bratislava) - Švajčiarsko (2. Slovensko)

2007-2010 - turnaj sa nekonal

2011 (Slovakia Cup, Bratislava) - Slovensko

2012 (Škoda Cup, Bratislava) - Nemecko (3. Slovensko)

2013 (Škoda Cup, Bratislava) - Bielorusko (3. Slovensko)

2014 (Slovakia Cup, Bratislava) - Slovensko