Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Slováci v sobotu proti Talianom, Vůjtek môže dostať víťazný darček

Na snímke tréner reprezentácie Slovenska Vladimír Vůjtek pred dobrovoľným tréningom slovenskej hokejovej reprezentácie na svetovom šampionáte v Minsku vo štvrtok 15. mája 2014. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenskí hokejisti nastúpia na stretnutie v bielych dresoch, Taliani v modrých.

Minsk 16. mája (TASR) - Šiestym súperom slovenských hokejových reprezentantov na svetovom šampionáte v Minsku bude v sobotu o 19.45 SELČ Taliansko, teda krajina, ktorá sa vrátila do elitnej kategórie MS po ročnej pauze. Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka budú mať krátky čas na regeneráciu, na zápas nastúpia iba necelých 24 hodín po piatkovom súboji so Švédskom. Navyše, v mužstve vypukla viróza a je pravdepodobné, že sa v dueli predstaví v okyptenej zostave. Teploty trápili v piatok útočníkov Mareka Hrivíka, Tomáša Marcinka, Marcela Haščáka i obrancu Ivana Švarného.

Taliani dosiahli na šampionáte v Minsku dosiaľ dva pozoruhodné výsledky, keď zdolali Francúzsko po heroickom výkone 2:1 a potrápili Česko, ktorému podľahli "iba" 0:2. Zatiaľ im nesedela severská hokejová škola, v prvom vystúpení prehrali s Nórmi 0:3 a v utorok s Dánmi 1:4. Najväčšou slabinou mužstva Toma Pokela je ofenzíva, v štyroch dueloch nastrieľalo dokopy iba tri góly. Postarali sa o ne Markus Gander, Giulio Scandella a Diego Kostner.

V talianskom kádri figuruje spolu desať legionárov. Oporami sú brankári, Daniel Bellissimo chytá za švédsku Luleu, Andreas Bernard za fínsku SalPu Lappeenranta. Britský rodák, obranca Thomas Larkin v uplynulej sezóne pôsobil na farme Columbusu v tíme Springfield Falcons (AHL). Zaujímavým menom na súpiske je Brian Ihnačák, syn bývalého československého reprezentanta Petra Ihnačáka. Dvadsaťdeväťročný center sa narodil v kanadskom Toronte, v NHL ho draftoval Pittsburgh, v minulosti nastupoval za slovenskú osemnástku a hral v extralige za Kežmarok, Zvolen a Poprad. Uplynulú sezónu dokončil vo švédskom druholigovom Malmö. Talianske občianstvo získal počas trojročného pôsobenia na Apeninskom polostrove.

Pri predpokladanom trojbodovom úspechu Kanady nad Talianskom by slovenskí hokejisti mohli víťazstvom nad azúrovou squadrou spečatiť svoje zotrvanie medzi svetovou elitou. Vyhrať budú chcieť aj pre svojho trénera, Vladimír Vůjtek práve v deň zápasu oslávi svoje 67. narodeniny. "Ak chceme pomýšľať na postup do štvrťfinále, v ďalších zápasoch už nesmieme zaváhať. Keď zopakujeme podobný výkon ako v stredu proti Nórom, pridáme výdatné korčuľovanie, prídu aj lepšie výsledky," vyslovil sa Ladislav Nagy.

Hráči spod Tatier majú s Talianmi pozitívnu zápasovú bilanciu. Z doterajších 15 vzájomných súbojov vyhrali 11, raz remizovali a trikrát prehrali. V ich prospech hovorí aj celkové skóre 67:38. Vzhľadom na to, že Taliani uplynulé roky často hrali v I. divízii MS, boli aj vzájomné stretnutia so SR vzácnosťou. Naposledy sa tímy stretli pred 14 rokmi, v základnej skupine na MS 2000 v Petrohrade, kde strieborné mužstvo Jána Filca zdolalo súpera hladko 6:2. O dva góly sa vtedy postaral kapitán Miroslav Šatan.

Slovenskí hokejisti nastúpia na stretnutie v bielych dresoch, Taliani v modrých. Duel povedú hlavní rozhodcovia Vjačeslav Bulanov z Ruska a Mikael Nord zo Švédska, čiarovými arbitrami budú Kanaďan Justin Hull a Fín Masi Puolakka.

Predpokladané zostavy:
SR:
Laco - Sloboda, Ďaloga, Valach, Švarný, Brejčák, Marinčin, Čerešňák, Mihálik - Šatan, Viedenský, Nagy - Tatar, Mikúš, Miklík - Pánik, Tybor - Skokan, Šťastný, Réway

Taliansko: Bellissimo - Nicoletti, Egger, Trivellato, Johnson, Hofer, Borgatello, Larkin, Sullivan - Ihnačák, Rocco, Borrelli - Scandella, Di Casmirro, Kostner - Gander, Tudin, Felicetti - Insam, Bernard, Ramoser