Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Hokej

Začína sa boj Slovákov o hokejový trón, prvý zápas s USA

Z tréningu hokejovej reprezentácie na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 8. februára 2014. Na snímke pohľad do paláca Boľšoj. Foto: TASR/Michal Svítok

Zápas A-skupiny má úvodné buly vo štvrtok o 13.30 SEČ v Šajba Aréne.

Soči 12. februára (TASR) - Mužstvo USA, možný "čierny kôň" turnaja, je súper, s ktorým si slovenskí hokejisti skrížia hokejky na úvod olympijského turnaja v Soči.

Aj keď za top favoritov sa všeobecne považujú Rusi a Kanada, oni figurujú v druhom slede, stávkové kancelárie ich dávajú v kurzoch hneď za Švédmi. Zápas A-skupiny má úvodné buly vo štvrtok o 13.30 SEČ (16.30 miestneho) v Šajba Aréne.

Slováci vo víťazstvo našich hokejistov neveria
Vo víťazstvo slovenských hokejistov v ich úvodnom zápase olympijského hokejového turnaja Slováci príliš neveria. Na výhru Vůjtkovho tímu doteraz stavila necelá polovica tipujúcich.

Najpesimistickejšie to vidia klienti stávkových kancelárií Fortuna a Tipsport. Na víťazstvo Slovenska stavajú iba v 15 percentách prípadov. "Naopak, až 80 percent tipujúcich je presvedčených o víťazstve USA," uviedol pre TASR hovorca Fortuny Petr Šrain.

"Zaujímavosťou pri tomto zápase je, že v prípade špeciálnych stávok ľudia najčastejšie tipujú, že obe mužstvá strelia viac ako tri góly," informoval marketingový riaditeľ spoločnosti Tipsport Miroslav Baranec.

Spomedzi klientov stávkovej kancelárie NIKÉ verí vo víťazstvo slovenského tímu necelá tretina (28 percent), takmer polovica (44 percent) klientov je presvedčená, že zápas sa skončí víťazne pre Američanov.

Najväčší optimisti sú medzi klientmi stávkových kancelárií SynotTIP a DOXXbet, kde vo výhru Cháru a spol. verí 47, resp 54 percent tipujúcich.
Je trochu paradoxné, že ľad druhej olympijskej haly slovenskí hokejisti spoznajú až v prvom zápase, presne týždeň od prvého tréningu v hlavnej. V Boľšoj Aréne si prvá skupina testovala podmienky až do nedele a just, po prílete hráčov z NHL už kompletný tím pôsobili tri dni v tréningovej hale. To by, pravda, nemalo mať nejaký výrazný vplyv, pretože Američania mávajú tradične pomalšie štarty do turnajov a pre nich je atmosféra haly úplne nepodstatná oproti všeobecnému faktu, že budú súpera naháňať na širšom európskom klzisku.

O osude zápasu aj tak rozhodnú detaily, teda napríklad zachytenie úvodu. Zámorské tímy majú "sklony" potrestať hneď prvé chyby súpera. Sebavedomie ich sprevádza prakticky v každom okamihu a tréner Dan Bylsma priviedol do Soči ambiciózny tím. V bránke sa môže spoľahnúť na trojicu Jimmy Howard, Ryan Miller a Jonathan Quick. Americká obrana je nabitá kvalitou, ktorá na prvý pohľad neznie až tak "hviezdne", ale o to je kompaktnejšia a silnejšia. Útok je preplnený poprednými hráčmi NHL, v najúdernejšom vydaní sa v tejto sezóne prezentujú Phil Kessel, Patrick Kane, Max Pacioretty či Joe Pavelski. Navyše v osobe Paula Šťastného majú Američania v zostave aj "európskym" štýlom operujúceho centra, teda konštruktívneho a rozvážneho hráča so schopnosťou vtipne zmeniť sled akcie.

"Snažíme sa vybudovať dobrú tímovú chémiu. Nie je to pre nás úplne typické, ale tím, ktorý sa za najbližších pár dní najlepšie zohrá, bude mať najväčší úspech," uviedol Bylsma. "Veľa z nás si spolu zahralo v rôznych tímoch na rôznych turnajoch, takže sa dobre poznáme," dodal pre USAHockey obranca Ryan Suter, ktorý má na konte už 64 reprezentačných štartov, najviac spomedzi hráčov v súčasnom výbere.

Galéria: Slováci tvrdo zarezávajú, pripravujú sa na USA






Slovenskí hokejisti majú s Američanmi mierne negatívnu bilanciu



Z 19 vzájomných zápasov prehrali deväť, v siedmich sa tešili z víťazstva a tri sa skončili nerozhodne. Aj skóre hovorí v prospech zámorských hokejistov v pomere 61:48. Posledný vzájomný duel odohrali vlani na Nemeckom pohári v Mníchove, kde Američanov zdolali 4:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Na vrcholnom podujatí si zmerali sily naposledy počas vlaňajších majstrovstiev sveta vo Fínsku a aj vtedy sa tešili z víťazstva v základnej skupine 4:1. Slováci tak neprehrali s USA v uplynulých piatich zápasoch, pričom za kratší koniec ťahali naposledy v roku 2007 na MS v Moskve (2:4).

Úspešní boli aj pod piatimi olympijskými kruhmi. V základnej skupine ZOH 2006 v Turíne si s USA poradili 2:1, jeden presný zásah vtedy zaznamenal člen súčasného kádra Marián Hossa, o druhý sa postaral Peter Bondra. V samostatnej ére odohrali s USA už iba jeden duel na premiérových zimných hrách 1994 v Lillehammeri, kde remizovali 3:3.

Slovenskí hokejoví fanúšikovia, ilustračné foto
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Pravda, štvrtkový duel bude mať svoju vlastnú "story" a do historických štatistík zapadne len formálne. Obaja tréneri bazírujú na konceptoch a tímovej chémii a preto sa dá obrazne konštatovať, že s americkým roztokom sa vyzráža v skromnejších laboratórnych podmienkach vytvorený slovenský. Chemik Vladimír Vůjtek so svojimi asistentmi namiešal zostavu, v ktorej bude brankárovi Jaroslavovi Halákovi robiť dvojku Peter Budaj a na tribúnu sa posadia Ján Laco spolu s útočníkmi Petrom Ölveckým a Tomášom Záborským.

"Je to jeden z favoritov celého turnaja. Američania disponujú obrovskou hráčskou kvalitou, v tíme majú samé hviezdy, ale aj pre nich to bude náročné, keďže nie sú zvyknutí na väčšie klzisko a nebudú ešte zohratí. Treba ísť do prvého zápasu s tým, že chceme vyhrať," radí spoluhráčom Peter Ölvecký.

Jeho spoluhráč Tomáš Záborský verí, že americkí hráči sa horšie aklimatizovali ako skupina slovenských hráčov z NHL: "Treba na nich na začiatku vyletieť, ale hrať aj zodpovedne v obrane a ak si vypracujeme nejaké šance, tak sa ich snažiť čo najskôr premeniť. Turnaj bude o jednom-dvoch zápasov. V skupine máme dva z najlepších tímov sveta."

Druhý zápas Slováci zohrajú v sobotu proti Slovincom a ich nedeľňajší duel proti Rusku určí poradie skupiny, teda jedného alebo dvoch priamo postupujúcich do štvrťfinále.


Predpokladané zostavy zápasu SR - USA:

Halák - Chára, Sekera, Baranka, Meszároš, Marinčin, Jurčina, Starosta, Vydarený - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Radivojevič, Kopecký, Jurčo - Bartovič, Surový, Miklík - Pánik, Marcinko, Marcel Hossa.

Quick - Suter, Shattenkirk, McDonagh, Carlson, Martin, Orpik, Fowler, Faulk - Kessel, Pavelski, van Riemsdyk - Callahan, Backes, Parise - Kane, Kesler, Pacioretty - Oshie, Šťastný, Brown.