Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Gólman Staňa sa na rok upísal Sparte Praha

Rastislav Staňa Foto: TASR/František Iván

V bronzovom mužstve uplynulej extraligovej sezóny má Staňa nahradiť odchádzajúceho Tomáša Pöpperleho a byť jasnou tímovou jednotkou

Praha 5. mája (TASR) - Slovenský brankár Rastislav Staňa bude v budúcej sezóne obliekať dres hokejistov Sparty Praha. S českým extraligistom podpísal ročný kontrakt.

"Sparta je v hokejovom svete pojem a ja sa tam veľmi teším. Verím, že budem pre mužstvo tou pravou oporou," povedal Staňa pre oficiálny web pražského klubu.

Staňa končiaci sa ročník odštartoval v CSKA Moskva, v januári s ním ale účastník KHL rozviazal zmluvu. Gólman s reprezentačnými skúsenosťami potom zamieril do HC Košice a vo svojom rodnom meste prispel k zisku titulu v slovenskej extralige.

"Narodilo sa nám druhé dieťa a ja som sa rozhodol, že už nechcem toľko cestovať. Chcel som sa vrátiť z Ruska viac do Európy, napríklad do Švédska, kde som dlho pôsobil," vysvetľuje Staňa. "Nakoniec sa rozbehli rokovania so Spartou a ja som rád, že o mňa klub prejavil veľký záujem. Veľmi dlho som sa nerozhodoval, Sparta je veľký hokejový pojem, má bohatú históriu a výborný tím s vysokými ambíciami. Teším sa."

Tridsaťštyriročný Staňa odohral v Kontinentálnej hokejovej lige predchádzajúcich päť sezón. Najskôr strávil tri sezóny v Čerepovci, odkiaľ sa v lete 2011 presunul do armádneho tímu CSKA Moskva. Predtým majster sveta z roku 2002 odchytal v zámorskej NHL šesť zápasov v drese Washingtonu, následne pôsobil vo švédskej lige v Södertälje, Linköpingu či Malmö.

V bronzovom mužstve uplynulej extraligovej sezóny má Staňa nahradiť odchádzajúceho Tomáša Pöpperleho a byť jasnou tímovou jednotkou. "Po odchode Pöpperleho, ktorý nám po sezóne oznámil, že chce chytať v KHL, sme riešili otázku brankára. Sme veľmi radi, že môžeme našim fanúšikom oznámiť meno tak kvalitného gólmana. Rasťo Staňa je skúsený brankár, ktorý dosiahol veľké úspechy, chytal v NHL, má zlato z MS a v uplynulých rokoch vykazoval vynikajúcu výkonnosť v Kontinentálnej hokejovej lige. Veríme, že to pre nás bude veľká posila," uviedol športový manažér Sparty Patrik Martinec.