Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Striedanie brankárov nakoplo Slovan, Hlavaj: Nemal som čo stratiť

Na snímke vpravo brankár Gudlevskis Krusters (Bratislava) inkasuje gól, vľavo autor gólu Kevin Tansey (Košice) v 2. kole hokejovej Tipos extraligy HC Košice - HC Slovan Bratislava v Košiciach 26. septembra 2021. Foto: TASR - František Iván

Pre 20-ročného Hlavaja išlo o návrat do najvyššej súťaže po troch rokoch. Predošlé dve sezóny strávil v zámorskej súťaži QMJHL.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Jeden z očakávaných "ťahákov" 2. kola hokejovej Tipos extraligy medzi HC Košice a HC Slovan Bratislava priniesol zriedkavo vídaný priebeh. Domáci duel rozbehli ideálne, v 16. minúte viedli 3:0, no potom už dávali góly iba hostia. Ako správny impulz pre "belasých" sa ukázalo striedanie brankárov.

Slovanisti cestovali do Košíc s cieľom nadviazať na presvedčivé víťazstvo nad Trenčínom 4:1. Do zápasu vstúpili katastrofálne, keď brankár Gudlevskis najskôr "namazal" na gól McPhersonovi a keď do 16. minúty inkasoval ešte dva góly, prepustil miesto Samuelovi Hlavajovi. Lotyš mal v tej chvíli na konte iba dva zásahy, zo zápasu si preto odniesol 40-percentnú úspešnosť.
Na snímke Allan McPherson (Košice), autor prvého gólu v 2. kole hokejovej Tipos extraligy HC Košice - HC Slovan Bratislava v Košiciach 26. septembra 2021.
Foto: TASR - František Iván

Paradoxne, jeho predošlá návšteva Košíc mu priniesla úplne iné pocity, keď si z augustového Eastern cupu odniesol nielen celkové prvenstvo, ale aj cenu pre najlepšieho hráča turnaja. "Gudi" je jeden z najlepších brankárov v lige a fantasticky nám chytal aj v Lige majstrov. Pri prvom góle spravil chybu, no po treťom sme potrebovali získať "momentum" a tak sme zmenili brankára. "Samo potvrdzuje to, prečo sme ho angažovali. Je to talentovaný slovenský brankár, ktorý bude chytať viac a viac," povedal tréner Slovana Róbert Döme.

Pre 20-ročného Hlavaja išlo o návrat do najvyššej súťaže po troch rokoch. Predošlé dve sezóny strávil v zámorskej súťaži QMJHL, do Slovana sa vrátil v pozícii mladíka, ktorý bude s Gudlevskisom súperiť o miesto v bránke. Uviedol sa ideálne, Košičanom zmaril všetkých 19 pokusov a jeho príchod napokon naštartoval obrat "belasých." "Už v prvej tretine sme mali šance, ale nepadalo nám to. Herne sme boli určite lepší ako Košice. Keď idete do zápasu za stavu 0:3, tak už nemáte čo stratiť. Môžete iba získať a s tým som tam išiel. Chytil som si pár pukov a už som sa cítil dobre," poznamenal Hlavaj.
Na snímke lavička Bratislavy, uprostred tréner Róbert Döme v 2. kole hokejovej Tipos extraligy HC Košice - HC Slovan Bratislava v Košiciach 26. septembra 2021.
Foto: TASR - František Iván

Slovanisti mali počas zápasu výraznú streleckú prevahu. Podľa oficiálneho zápisu domácich prestrieľali 45:22 a paradoxne boli aktívnejší aj v prvej časti (15:6), ktorú na góly prehrali 0:3. Do tretej časti však už išli s náskokom 5:3. "Tretia tretina bola náročná, lebo sme si v nej museli ustrážiť myšlienky, aby sme boli stále v zápase. My sme im dali v druhej tretine štyri góly a chceli sme sa vyhnúť tomu, aby to spravili aj oni. Mali sme však dobrý herný prejav a domácich sme veľmi nepustili do šancí," uviedol Hlavaj.

Duel odvekých rivalov sledovalo 2085 divákov, čo je presne 25-percent povolenej kapacity Steel arény. "Je to derby. Škoda, že sa nemôže hrať pred plnými štadiónmi," povedal útočník Tomáš Matoušek, ktorý je rád za zatiaľ stopercentnú bilanciu svojho tímu: "Zatiaľ to ide. Verím, že sa naďalej budeme držať svojej hry. Záleží to iba od nás."