Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Hokej

Krajský súd znížil hokejistovi L. Ščurkovi trest za vraždu

Ladislav Ščurko Foto: TASR/Milan Kapusta

Odvolací súd podľa zdôvodnenia pri rozhodovaní vzal do úvahy, že k činu sa odsúdený dopustil v stave výrazne zníženej príčetnosti.

Košice 8. septembra (TASR) – Krajský súd v Košiciach dnes rozhodol o päťročnom treste odňatia slobody pre hokejistu Ladislava Ščurka za vraždu hokejového rozhodcu Mareka Liptaja. Oproti pôvodnému rozsudku okresného súdu Košice I z minulého roku tak znížil jeho trest o jeden rok. Verdikt je právoplatný.

Odvolací súd podľa zdôvodnenia pri rozhodovaní vzal do úvahy, že k činu sa odsúdený dopustil v stave výrazne zníženej príčetnosti. Okrem iného zohľadnil tiež predchádzajúci život hokejistu, vrátane správania sa v čase väzby i po nej, pričom prihliadol aj na poskytnuté záruky na nápravu odsúdeného, ktoré súdu zaslali mesto Gelnica, či hokejové kluby HC 46 Bardejov a HK Slovan Gelnica.

Na výkon trestu pôjde odsúdený z obzvlášť závažného zločinu vraždy do ústavu so stredným stupňom stráženia. Okresný súd mu vlani určil zároveň ochranný dohľad na jeden rok a psychiatrické liečenie ambulantnou formou.

Obhajoba, ktorá žiadala oslobodenie klienta, argumentovala nedostatočnými dôkazmi prokuratúry. Viaceré námietky však odvolací súd neuznal a potvrdil, že "z vykonaného dokazovania vyplýva dostatok dôkazov nasvedčujúcich tomu, že skutok sa stal a spáchal ho obžalovaný".

Odvolanie voči pôvodnému trestu podal Ščurko (28), ktorý trvá na svojej nevine. V súčasnosti člen klubu HK 46 Bardejov na verejné zasadnutie krajského súdu dnes neprišiel, svoju neúčasť ospravedlnil, pričom súhlasil s konaním len v zastúpení obhajcami.

"Budeme zvažovať po porade s našim klientom, či podáme dovolanie, hoci vieme, že to nemá odkladný účinok. Náš klient tým, že sa nezúčastnil, sa nechce vyhnúť nástupu (do výkonu trestu). Chce to mať čo najskôr za sebou, pretože má veľmi výhodné ponuky do zahraničia a chce sa naďalej venovať profesionálnemu hokeju," reagoval pre novinárov obhajca Alexander Farkašovský. Neprítomnosť svojho klienta zdôvodnil jeho obavou z veľkej pozornosti médií, pred ktorými by ho odvádzali zo súdnej siene do väzenia. "Tvrdíme a tvrdí to aj on, že nespáchal tento trestný čin. Samozrejme, rešpektujeme rozsudok," dodal advokát.

Podľa súdu Ščurko 5. januára 2008 na odpočívadle štátnej cesty z Košíc do Prešova zavraždil Liptaja (28), ktorého bodol a sekol minimálne 19-krát nožom do hornej časti tela. Pozostatky rozhodcu našli v decembri 2008 medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica. Ladislav Š., ktorý sa najprv pred vyšetrovateľom k činu priznal, na súdnom pojednávaní v roku 2010 vyhlásil, že skutok nespáchal a je nevinný. Zmenil tak svoju výpoveď a za páchateľov označil dvoch mužov, ktorých prvýkrát v živote videl na odpočívadle, kam odviezol obeť v osudný deň na stretnutie.

Znalci z odboru psychiatrie a psychológie uviedli, že u odsúdeného sa v čase skutku rozvinula akútna stresová reakcia súvisiaca s predchádzajúcimi stupňujúcimi sa konfliktami s obeťou, pričom došlo k skratovému konaniu a nezvládnuteľnému afektu. Ak by súd neuznal, že Ščurko konal v stave výraznej nepríčetnosti, hrozil by mu najmenej 15-ročný trest.

Okresný súd už Ščurka raz odsúdil, a to v roku 2012, keď ho poslal do väzenia na osem rokov. Krajský súd tento rozsudok vlani zrušil a vec nižšiemu súdu vrátil, vinu obžalovaného však nespochybnil.

Dnes senát krajského súdu zároveň zamietol odvolanie poškodenej strany, ktorá okrem náhrady nákladov na pohreb žiadala nemajetkovú ujmu v sume 100.000 eur. Tieto nároky si má matka zavraždeného uplatniť na civilnom súde.