Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Švajčiari zdolali v C-skupine Lotyšsko gólom osem sekúnd pred koncom

Švajčiarsky brankár Jonas Hiller (vpravo) blokuje strelu Lotyša Laurisa Darzinsa v hokejovom zápase C-skupiny Lotyšsko - Švajčiarsko na ZOH 2014 v Šajba aréne v Soči 12. februára 2014. Foto: TASR/ AP

Autorom gólu bol Simon Moser, ktorého nahodenie pred bránku si nešťastne zrazil do vlastnej bránky Georgijs Pujacs.

Soči 12. februára (TASR) - Dvoma súbojmi základnej C-skupiny odštartoval v stredu v Soči mužský olympijský hokejový turnaj.

Favorizovaní Švajčiari zdolali v Šajba aréne Lotyšsko 1:0 gólom 7,9 sekundy pred koncom riadneho času. Jeho autorom bol Simon Moser, ktorého nahodenie pred bránku si nešťastne zrazil do vlastnej bránky Georgijs Pujacs. V drese víťazov si vďaka 21 zásahom pripísal čisté konto gólman Jonas Hiller, Švajčiari prestrieľali súpera 39:21.

Úvodné minúty patrili prekvapujúco lotyšskému tímu, potom ale prevzal iniciatívu favorit. Švajčiari sa tlačili dopredu, v 7. minúte sa do prvej šance uvoľnil Niederreiter, ale zakončil nepresne. Nebezpečnú strelu toho istého hráča v presilovke "vyhlavičkoval" v 14. minúte Masalskis maskou a vzápätí do tretice aktívny Niederreiter v čistej príležitosti znova stroskotal na brankárovi. Helvéti pokračovali v aktivite aj v prostrednej časti, no Masalskis naďalej "čaroval".


Galéria: Švajčiarsko - Lotyšsko




V 25. minúte zabránil po prečíslení betónom skórovať Brunnerovi a o chvíľu ho na bránkovej čiare po strele Webera zastúpil obranca Kulda. Efektným "semaforom" zlikvidoval aj delovku Cuntiho na začiatku tretej tretiny. Lotyši útočili sporadicky, ale v 52. minúte takmer zaskočili súpera po strele Girgensonsa do ľavej žŕdky. O všetkom napokon rozhodol necelých osem sekúnd pred koncom riadneho času nešťastný vlastný gól Pujacsa, ktorý si zrazil puk do bránky po nahodení Mosera.

Hlasy po zápase:

Simon Moser, autor rozhodujúceho gólu: "Videl som Niederreitera pred bránkou, tak som to tam nahodil a šťastne sa puk dostal do bránky. Ani som poriadne nevidel, ako sa to podarilo. Mali sme tlak, lotyšský gólman nás síce privádzal do zúfalstva, ale nevzdali sme to."

Edgars Masalskis, brankár Lotyšska: "Nemusíme sa príliš trápiť. Hrali sme celkom dobre a ukázali sme, čo dokážeme. Nastrelili sme žŕdku, ale šťastie sa od nás odklonilo. Teraz sa musíme sústrediť na ďalšie zápasy."

Sandis Ozolinš, obranca Lotyšska: "Bojovali sme z celého srdca. Nemali sme príliš veľa šťastia, ale ťažko povedať, čo sme mohli urobiť lepšie. Výsledok je to jediné, čo sa teraz počíta."


C-skupina:

Lotyšsko - Švajčiarsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Gól: 60. Moser (Streit). Rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Meier (USA) – Amell (Kan.), Suominen (Fín.), vylúčení: 5:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 5116 divákov.

Lotyšsko: Masalskis – Rekis, Ozolinš, Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs – Darzinš, Sprukts, M. Redlihs – Karsums, Vasiljevs, Daugavinš – Indrašis, Girgensons, Keninš – Štals, Pavlovs, Cipulis

Švajčiarsko: Hiller – Streit, Diaz, Weber, Josi, Vauclair, Seger, Blindenbacher – Niederreiter, Plüss, Moser – Suri, Ambühl, Bieber – Wick, Romy, Brunner – Bodenmann, Cunti, Hollenstein – Gardner