Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Švédi po víťazstve 1:0 nad Švajčiarmi sú s istotou vo štvrťfinále

Švajčiarsky útočník Andres Ambuhl (vpravo) a švédsky útočník Nicklas Bäckström v zápase C-skupiny hokejového turnaja mužov Švédsko - Švajčiarsko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči v piatok 14. februára 2014. Foto: TASR/AP

V Ľadovom paláci Boľšoj sa hral od úvodu zaujímavý hokej, najmä Švajčiari sa dostávali do dobrých streleckých pozícii, Švédov však viackrát podržal spoľahlivý brankár Lundqvist.

Soči 14. februára (TASR) - Švédski hokejoví reprezentanti zvíťazili aj vo svojom druhom zápase v C-skupine olympijského turnaja v Soči. V repríze vlaňajšieho finále MS zdolali v piatok Švajčiarsko najtesnejším rozdielom 1:0.

Po stredajšom triumfe 4:2 nad Českom si tak pripísali do tabuľky ďalšie tri body a stali sa v predstihu víťazmi skupiny. Pred záverečným skupinovým duelom s Lotyšskom (v sobotu o 18.00 SEČ) už majú úradujúci majstri sveta istotu priameho postupu do štvrťfinále, keďže Česi ani Švajčiari ich už nemôžu v tabuľke predstihnúť.

Švajčiarsky brankár Reto Berra s odrazeným pukom nad hlavou v zápase C-skupiny hokejového turnaja mužov Švédsko - Švajčiarsko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči v piatok 14. februára 2014.
Foto: TASR/AP
Helvéti prišli o svoju nepriestrelnosť na ZOH až po 112 minútach a 39 sekundách. Víťazný gól "troch koruniek" strelil v 53. minúte útočník Detroitu Daniel Alfredsson. Výborný výkon podali obaja brankári - Henrik Lundqvist kryl všetkých 26 striel Švajčiarov, Reto Berra sa blysol 30 úspešnými zákrokmi.

V Ľadovom paláci Boľšoj sa hral od úvodu zaujímavý hokej, najmä Švajčiari sa dostávali do dobrých streleckých pozícii, Švédov však viackrát podržal spoľahlivý brankár Lundqvist. Ten zlikvidoval pokusy Niederreitera, Ambühla i Wicka, ktorý sa dostal do samostatného nájazdu. V 8. minúte čaroval aj pri šanci Hollensteina a neujala sa ani strela Cuntiho.

V druhom dejstve sledovali diváci taktický boj, severania však boli už strelecky oveľa aktívnejší. V 26. minúte vytiahol fantastický reflexívny zákrok lapačkou Berra, následne zneškodnil aj strelu Steena a dorážku Landeskoga z bezprostrednej blízkosti. V závere tretiny pálil z otočky Hagelin, no švajčarsky brankár si aj po tomto momente držal čisté konto.

Tretia dvadsaťminútovka odštartovala presilovkou Helvétov, v nej mali dobré možnosti na skórovanie Cunti a Hollenstein, Lundqvist bol na mieste. Vzápätí sa ale karta obrátila, početnú výhodu mali úradujúci svetoví šampióni a Berra mal šťastie, keď Jimmie Ericsson minul v obrovskej príležitosti. V 53. minúte ho už ale pani Šťastena opustila, po strele Karlssona neudržal puk a ten pohotovo dorazil do siete veterán Alfredsson - 1:0.

Švajčiari boli po tomto momente nútení otvoriť hru. Vyrovnanie mal na hokejke Plüss, ktorý jemne tečoval prihrávku spoluhráča, puk si cestu do siete nenašiel. Švédi si už víťazstvo ukontrolovali a mohli sa tešiť z trojbodového zisku i postupu do štvrťfinále.

tabuľka:
1. Švédsko 2 2 0 0 5:2 6
2. ČR 2 1 0 1 6:6 3
3. Švajčiarsko 2 1 0 1 1:1 3
4. Lotyšsko 2 0 0 2 2:5 0
hlasy:

Henrik Lundqvist, brankár Švédska: "Prekvapili ma trochu, akí sú dobrí. Ale v posledných rokoch sa veľmi zlepšili. Hrali rýchlo a vo vysokom tempe. Ale my sme v druhej a tretej tretine hrali skutočne dobre. Je to pre nás veľká výhra. Bol to super zápas."

Daniel Alfredsson, strelec gólu: "Bola to šťastná dorážka. Som šťastný, že brankár puk nevidel a ja som ho mohol doklepnúť do siete."


C-skupina (Ľadový palác Boľšoj):

Švédsko - Švajčiarsko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Gól: 53. Alfredsson (Karlsson, Berglund). Rozhodovali: Leggo (USA), Šindler (ČR) - Devorski (Kan.), Suominen (Fín.), vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 7968 divákov.

Švédsko: Lundqvist – Kronwall, Jonathan Ericsson, Oduya, Hjalmarsson, Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder – Steen, Berglund, Landeskog – Eriksson, Bäckström, Sedin – Alfredson, Johansson, Nyquist – Silfverberg, Krüger, Jimmie Ericsson - Hagelin

Švajčiarsko: Berra – Streit, Diaz, Weber, Josi, von Gunten, Blindenbacher, Vauclair, Seger – Brunner, Romy, Wick – Suri, Cunti, Hollenstein – Ambühl, Bieber, Trachsler – Niederreiter, Plüss, Moser