Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Hokej

Švehla a Cíger sú pripravení prijať ponuku SZĽH, rozhodne sa v utorok

Zdeno Cíger, Róbert Švehla Foto: TASR

Otázkou dvoch najdôležitejších funkcií pri národnom tíme sa bude zaoberať Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja na zasadnutí, ktoré sa uskutoční od 13.00 v Hoteli Kontakt v Starej Lesnej.

Bratislava 17. augusta (TASR) - V utorok sa verejnosť dozvie meno nového generálneho manažéra ako i šéftrénera slovenskej hokejovej reprezentácie. Otázkou dvoch najdôležitejších funkcií pri národnom tíme sa bude zaoberať Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH) na svojom zasadnutí, ktoré sa uskutoční od 13.00 v Hoteli Kontakt v Starej Lesnej.

Po odchode Otta Sýkoru z manažérskeho a Vladimíra Vůjteka z trénerského postu bude ich nástupcov vyberať novozložená zväzová exekutíva, ktorú tvorí šesť členov (Dušan Mráz, Lukáš Machala, Róbert Ľupták, Róbert Švehla, Tibor Turan a Martin Kohút) plus prezident SZĽH Igor Nemeček. Zväz sa bude zaoberať aj ďalšími bodmi. "Je to naše prvé oficiálne pracovné zasadnutie, na ktorom už budeme riešiť konkrétne veci. Je tam podstatne viac bodov ako voľba generálneho manažéra a trénera A-tímu. Musíme toho veľa prebrať, hoci priority máme jasne stanovené. Kandidátov máme viac ako na post trénera, tak aj na funkciu generálneho manažéra," uviedol pre TASR generálny sekretár SZĽH Róbert Pukalovič.

Nemeček sa už dávnejšie vyjadril, že ideálnym generálnym manažérom by bol Miroslav Šatan, s členom tímu Richarda Lintnera z nedávnej prezidentskej voľby absolvoval na túto tému niekoľko rozhovorov. Kapitán majstrov sveta z Göteborgu a majiteľ štyroch medailí z MS však ponuku už pred mesiacom odmietol vzhľadom na turbulentnú situáciu v hokejovom hnutí a svoj postoj odvtedy nezmenil. "Pri tejto situácii a pod týmto vedením sa generálnym manažérom našej reprezentácie nestanem," potvrdil Šatan pre pondelkové vydanie denníka Šport.

Zväz sa tak musí obzerať po inej osobnosti, ktorý by dokázala spojiť obe strany, upokojiť rozvírenú hladinu a získať priazeň hráčov hroziacich bojkotom reprezentácie. V médiách sa v tejto súvislosti objavilo meno Róberta Švehlu, súčasného člena VV SZĽH, ktorý má na starosti reprezentačný úsek. Bývalý reprezentačný obranca priznal, že by na ponuku prikývol. "Ak ma výkonný výbor navrhne, určite nepoviem nie. Aj keď viem, že slovenský hokej v súčasnosti prekonáva neľahké obdobie. Ponuka na post generálneho manažéra reprezentácie sa neodmieta. Ak ju dostanem, určite by som ju prijal," povedal pre Šport držiteľ bronzových medailí zo ZOH 1992 i MS 1992 a 2003.

Švehla bol na uplynulých MS hráčov do 20 rokov v Kanade generálnym manažérom tímu, ktorý šokoval hokejový svet bronzovým úspechom. Skúsenosti má aj z pôsobenia v reprezentačnom A-mužstve, na MS 2005 v Rakúsku vykonával spoločne s Ľubomírom Pokovičom funkciu asistenta hlavného trénera Františka Hossu. "Nepochybujem o tom, že slovenská reprezentácia sa v budúcnosti pozviecha. Nemáme nadbytok talentov, budeme musieť okrem našej extraligy pozorne sledovať adeptov v Česku, KHL i všetkých európskych krajinách," tvrdí bývalý zadák Floridy či Toronta.

Hokejových fanúšikov rovnako zaujíma aj meno nového reprezentačného trénera. Horúcim kandidátom na uvoľnený post je Zdeno Cíger. Niekdajší vynikajúci útočník a kouč Slovana Bratislava pôvodne nechcel opustiť svoju hokejovú akadémiu, kde vychováva mladé talenty, no trénerská práca je pre neho veľkým lákadlom. "Som pripravený postaviť sa k tomu čelom. Dostal som čas na rozmyslenie, ale som pripravený ponuku prijať. Reprezentácia sa neodmieta," uviedol pre pravda.sk Cíger, ktorý mal v pondelok so zväzovými predstaviteľmi o trénerskom poste opäť debatovať. Slovenský hokej potrebuje podľa neho naštartovať: "Potrebujeme nájsť spoločnú cestu. Chcem pomôcť. Viem, že to nebude ľahké, ale na to som zvyknutý. Verím, že situácia sa upokojí a hráči nebudú bojkotovať národný tím."

V hre sú však aj iné mená. Do úvahy pripadal aj úspešný tréner "dvadsiatky" Ernest Bokroš, zväz však nechcel v tejto chvíli prerušiť jeho koncepčnú prácu u juniorov. Podľa prezidenta SZĽH by zmluva pre nového kormidelníka mala znieť na dva roky s ročnou opciou. "Platí, že Zdeno je najvážnejším adeptom na post prvého trénera našej reprezentácie. Nikdy to však nestálo tak, že bude definitívne ten alebo onen. Poviem na rovinu, prajem si, aby koučom bol opäť Slovák. Zhodli sme sa na tom viacerí," povedal pre Šport Nemeček, podľa ktorého sa o ďalších členoch realizačného tímu bude diskutovať v nasledujúcich týždňoch po voľbe.