Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

SZĽH sa poďakuje Sekerovi pred zápasom s Lotyšskom v decembri

Slovenský hokejový reprezentant v drese Dallasu Andrej Sekera, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sekera ukončil aktívnu hráčsku kariéru tento rok v lete, aby sa naplno mohol venovať svojej rodine.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Začiatok zápasu medzi hokejistami Slovenska a Lotyšska na Vianočnom Kaufland Cupe (sobota 17. decembra o 13.00 h) bude patriť Andrejovi Sekerovi. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) sa v rámci slávnostného ceremoniálu poďakuje niekdajšiemu kapitánovi za jeho služby pre národný tím. Symbolicky práve pred stretnutím s Lotyšskom, proti ktorému odštartoval v drese Slovenska svoju jedenásťročnú reprezentačnú kariéru. Informoval o tom portál hockeyslovakia.sk.

Sekera ukončil aktívnu hráčsku kariéru tento rok v lete, aby sa naplno mohol venovať svojej rodine. Okrem výraznej stopy, ktorú niekdajší obranca zanechal počas 16 sezón v NHL, dosiahol viacero výnimočných počinov aj v drese slovenskej reprezentácie. Odohral za ňu 82 duelov, strelil 12 gólov. Slovensko reprezentoval na ôsmich majstrovstvách sveta (2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2016, 2018, 2019) a dvoch turnajoch v rámci zimných olympijských hier (2010, 2014). Na svetových šampionátoch v rokoch 2016, 2018 a 2019 viedol slovenský národný tím v pozícii kapitána. Jeho najväčším úspechom na medzinárodnej scéne je zisk striebornej medaily na MS 2012 v Helsinkách.

Za významný prínos pre slovenský hokej sa mu Slovenský zväz ľadového hokeja poďakuje v sobotu 17. decembra pred zápasom Vianočného Kaufland Cupu medzi Slovenskom a Lotyšskom. "Andrej Sekera patrí k významným hráčskym osobnostiam slovenského hokeja. Vždy sa vyznačoval príkladným vzťahom k národnému tímu, čo podčiarkuje desať účastí v drese Slovenska na veľkých turnajoch vrátane majstrovstiev sveta a zimných olympijských hier. Teší ma, že sme si spolu zahrali na úspešných majstrovstvách sveta 2012, kde sa nám podarilo vybojovať strieborné medaily," povedal na margo chystaného slávnostného poďakovania prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Poďakovanie v rámci slávnostnej ceremónie sa bude niesť v znamení symboliky. Uskutoční sa pred zápasom Slovenska proti Lotyšsku, proti ktorému niekdajší reprezentačný kapitán odštartoval svoju etapu v národnom tíme. Debutoval v ňom 17. apríla 2008 v Skalici. Slováci vtedy v príprave na MS 2008 podľahli Lotyšom 0:2. "Pamätám si na to len veľmi letmo. Je to už dávno. Veľmi si však vážim, že zväz prišiel s takouto formou poďakovania. Je to veľmi pekné. Znamená to pre mňa veľmi veľa. Vždy som túžil byť reprezentant, hrať za Slovensko na majstrovstvách sveta. Inšpirovali ma k tomu starší chalani, ktorí od Petrohradu v roku 2000 získali pre Slovensko tri medaily za sebou. Vtedy som im fandil z prievidzskej krčmy. Časom som sa do reprezentácie napokon dostal a mal som možnosť zoznámiť sa s mnohými trénermi a hráčmi. Každý z nich mi dal niečo do života. Získal som striebornú medailu, podarilo sa mi byť kapitán slovenskej reprezentácie. Mám na to fantastické spomienky. Bude to veľká pocta," povedal pre hockeyslovakia.sk Sekera.