Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Tampa vyhrala v New Jersey 4:3 sn, Tatar skóroval, Černák asistoval

Hokejisti Tampy Bay vyhrali v noci na piatok 17. marca 2023 v zápase zámorskej NHL na ľade New Jersey 4:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Foto: TASR - AP

Domácim nepomohol k plnému bodovému zisku ani gól slovenského útočníka Tomáša Tatara. Jeho krajan Erik Černák si za hostí pripísal jednu asistenciu.

New York 17. marca (TASR) - Hokejisti Tampy Bay vyhrali v noci na piatok v zápase zámorskej NHL na ľade New Jersey 4:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch. Domácim nepomohol k plnému bodovému zisku ani gól slovenského útočníka Tomáša Tatara. Jeho krajan Erik Černák si za hostí pripísal jednu asistenciu. Do akcie sa vrátil v drese Calgary útočník Adam Ružička, líder produktivity v lige Connor McDavid pokoril métu 130 bodov.

K triumfu Lightning výrazne prispel kanadský útočník Steven Stamkos. Podieľal sa na všetkých góloch svojho tímu v riadnom hracom čase (2+1) a dojem z jeho výkonu poznačil len neúspešný nájazd. Rozhodujúci premenil Alex Killorn. Tridsaťdva úspešných zákrokov predviedol brankár hostí Andrej Vasilevskij, ktorého prekonal okrem Tatara len dvojgólový Timo Meier. Švajčiarsky útočník má po siedmich zápasoch v novom tíme po výmene zo San Jose na konte štyri kanadské body (3+1). Tatar na konci 29. minúty vyrovnal na 1:1, keď mu po rýchlom prechode Devils do útoku perfektne prihral kapitán “diablov” Nico Hischier a slovenský krídelník dal svoj 16. gól v sezóne. Bol to jeho 40. bod, na túto métu dosiahol prvýkrát od sezóny 2019/20 a šiestykrát v kariére. Na ľade bol 14:05 minúty, mal plusový bod, dve strely a zablokoval jeden pokus hostí.

"Diabli" prehrali s Tampou druhýkrát v priebehu troch zápasov, v utorok podľahli floridskému tímu 1:4. "Majú výborný tím, presvedčili sme sa o tom znovu aj dnes. Potrestali naše chyby, ale zomkli sme sa a vybojovali sme aspoň bod," povedal Meier pre webstránku nhl.com. Dvadsaťšesťročný útočník vyrovnal na 3:3 v presilovke v 58. minúte. Devils sa napriek prehre dotiahli v Atlantickej divízii na vedúcu Carolinu – tá ma na konte o bod viac a o dva duely menej. New Jersey a Tampa Bay sa stretnú poslednýkrát v základnej časti aj v noci na nedeľu na ľade Lightning.

Černák zaznamenal 12. asistenciu v sezóne, keď v 39. minúte po jeho útočnom výpade dostal “blesky” do vedenia 2:1 Stamkos. Tampa ubránila dve minúty oslabenie o dvoch hráčov, keď boli na trestnej lavici práve Černák so Stamkosom, ale obaja sa okamžite po návrate na ľad zapojili do útočnej akcie a utíšili divákov v Prudential Center. Slovenský obranca zaznamenal okrem asistencie aj jeden plusový bod, raz vystrelil na bránku, rozdal dva hity a zablokoval jeden strelecký pokus súpera. Na ľade bol 20 minút a 45 sekúnd.

Calgary vyhralo vo Vegas jasne 7:2 a po jedenástich zápasoch zaň hral slovenský útočník Adam Ružička. Za hostí nastúpil vo štvrtej formácii, odohral 12:45 minúty, zaznamenal mínusku, dve strely na bránku a rozdal dva hity. Jeho spoluhráč Tyler Toffoli nazbieral v stretnutí po dva góly i asistencie a prispel tak k zisku dôležitých bodov pre "plamene" v boji o voľnú kartu v Západnej konferencii. V bránke domácich zotrval napriek 79,3-percentnej úspešnosti zákrokov Jonathan Quick, ktorý tak okúsil prvú prehru v drese Golden Knights. Flames vyhrali v "meste hriechu" prvýkrát od vstupu Vegas do NHL v sezóne 2017/18 a zastavili sériu ôsmich prehier na ľade "zlatých rytierov." "Bol som súčasť všetkých prehier vo Vegas, konečne sme to prelomili. Potešila nás aj prehra Winnipegu, spravili sme malý krok k postupu do play off. Verím, že to vyjde," povedal útočník "plameňov" Mikael Backlund.

Chris Kreider strelil dva góly a New York Rangers zdolali na domácom ľade v Madison Square Garden rivala z Metropolitnej divízie Pittsburgh 4:2. Triumf "jazdcov" vychytal Igor Šesťorkin, ktorý zaznamenal 30 úspešných zákrokov. Chrbát mu na lavičke kryl slovenský brankár Jaroslav Halák. "Jazdci" tak vyhrali štvrtý z uplynulých piatich zápasov. Hostia vyrovnali v 50. minúte zásluhou Jakea Guentzela na 2:2, ale vedenie vrátil domácim 8:15 pred koncom úspešnou dorážkou Kreider, ktorý potom svojim 30. gólom v sezóne do prázdnej bránky triumf poistil. "V divízii je to tesné, zvádzame tuhý boj o play off, takže to bolo veľké víťazstvo nad divíznym rivalom. Toto sú štvorbodové zápasy," povedal Kreider.

Florida v divokom zápase zdolala Montreal 9:5. Panthers vyhrali prvú tretinu 7:3 a siedmimi gólmi v jednej dvadsaťminútovke si vylepšili klubový rekord z 6. apríla 2000, keď strelili proti Bostonu Bruins (6:3) šesť gólov v druhom dejstve. "Nikdy som niečo podobné nevidel. Za 25 rokov kariéry som nevidel toľko gólov. Je to rarita a myslím, že video na analýzu z tohto zápasu je úplne nepoužiteľné," povedal tréner "panterov" Paul Maurice. Dva góly strelili Carter Verhaeghe a Aaron Ekblad, víťazstvo vychytal Sergej Bobrovskij (25 zásahov). Florida stráca na play off tri body. V bránke Canadiens sa vystriedali Jake Allen a Sam Montembeault. Tí otvorili skóre už v 16. sekunde, po deviatich minútach a deviatich sekundách vyhrávali domáci 4:3. Šiestykrát v histórii padlo v prvej desaťminútovke sedem gólov, najrýchlejších sedem padlo 26. februára 1997 medzi Ottawou Senators a Philadelphiou Flyers (8:5). Panthers sú štvrtý tím v histórii, ktorý strelil sedem a viac gólov v úvodnom dejstve, naposledy to dokázali hokejisti Hartfordu Whalers 19. októbra 1985.

Colorado vyhralo štvrtý zápas za sebou, obhajca Stanley Cupu tak pokračuje v boji o postup do play off. K triumfu Avalanche 5:4 v Ottawe prispeli tromi bodmi Mikko Rantanen (1+2) a Nathan MacKinnon (0+3). Víťazstvo “lavín” vychytal Jonas Johansson (32 zákrokov), ktorý v NHL nastúpil od začiatku prvýkrát od 29. apríla 2022, keď bol brankárom Floridy. Trojbodový večer zaznamenal aj domáci Tim Stützle (0+3).

Jeremy Swayman neinkasoval ani jeden gól vo Winnipegu, kde najlepší tím ligy Boston vyhral 3:0. Dvadsaťštyriročný Američan sa tešil z tretieho shutoutu v sezóne a ôsmeho v kariére. "'Sway' musí byť famózny a dnes bol famózny," chválil svojho brankára tréner "medveďov" Jim Montgomery. Góly Bruins strelili Trent Frederic, Pavel Zacha a Tomáš Nosek. Jets prehrali štyri z predchádzajúcich šiestich duelov.

Connor McDavid prispel gólom a asistenciou k víťazstvu Edmontonu nad Dallasom 4:1 a ako prvý hráč od sezóny 1995/96 pokoril v NHL hranicu 130 bodov. Kapitán “olejárov” dosiahol túto métu v prvej tretine, keď v oslabení nahral na gól bývalému hráčovi "hviezd" Mattiasovi Janmarkovi. V 52. minúte poslal McDavid svojim 57. gólom v sezóne Edmonton do vedenia 3:1. Hranicu 130 bodov naposledy pokorili Mario Lemieux (161 bodov) a Jaromír Jágr (149) v spomínanej sezóne 1995/96. McDavid strelil za Oilers 296 gólov a na šiestom mieste klubovej histórie vyrovnal zápis Ryana Smytha. Janmark sa proti Dallasu, ktorého dres si obliekal v prvých štyroch sezónach kariéry v NHL, presadil dvakrát.

Arizona zdolala Vancouver 3:2 a bodovala v siedmom zápase za sebou. Dvakrát skóroval Travis Boyd, Ivan Prosvetov zaznamenal 29 zákrokov. Darí aj hokejistom Los Angeles, ktorí strelili v druhej tretine s Columbusom štyri góly a vyhrali 4:1. Kings natiahli bodovú sériu na osem zápasov a na lídra Pacifickej divízie Vegas strácajú len jeden bod. Obranca Vince Dunn rozhodol v predĺžení o víťazstve Seattlu v San Jose 2:1. Hokejisti Kraken si držia pozíciu prvej voľnej karty na postup do play off v Západnej konferencii, pred Winnipegom majú štvorbodový náskok a jeden duel k dobru.



NHL - sumáre:



Florida Panthers - Montreal Canadiens 9:5 (7:3, 2:1, 0:1)

Góly: 3. White (Cousins, E. Staal), 4. Verhaeghe (Bennett), 7. Forsling (Tkachuk), 10. Ekblad (Luostarinen, Barkov), 11. Lomberg (Gudas, Mahura), 13. Reinhart (Mahura), 14. Verhaeghe (Tkachuk), 26. Ekblad (Montour, Tkachuk), 28. Tkachuk (Barkov) - 1. Matheson (Anderson, Drouin), 6. Richard (Guhle), 9. Pezzetta (Richard, Tierney), 23. Harvey-Pinard (Barron, Edmundson), 46. Pitlick (Matheson), Brankári: Bobrovskij - Montembeault (7.-28. Allen) strely na bránku: 42:30



New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 3:4 pp a sn (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 29. TATAR (Hischier, Mercer), 50. Meier (Hischier, Severson), 58. Meier (Hamilton, Hughes) - 2. Colton (Sergačov, Stamkos), 39. Stamkos (Bellemare, ČERNÁK), 56. Stamkos (Sergačov, Kučerov), rozh. náj. Killorn, Brankári: Schmid - Vasilevskij, strely na bránku: 35:24



New York Rangers - Pittsburgh Penguins 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)

Góly: 3. Zibanejad (Panarin, Tarasenko), 37. Motte, 52. Kreider (Trocheck, Fox), 60. Kreider (Trocheck, Zibanejad) - 35. Rakell (Crosby), 50. Guentzel (Crosby, Rakell), Brankári: Šesťorkin - Jarry, strely na bránku: 35:32



Ottawa Senators - Colorado Avalanche 4:5 (1:2, 1:3, 2:0)

Góly: 20. Batherson (Stützle, Sanderson), 29. Pinto (Gauthier, Brännström), 43. Hamonic (Stützle, Tkachuk), 54. Tkachuk (Stützle, Sanderson) - 3. Makar (Rantanen, MacKinnon), 5. Ničuškin (Makar, Rantanen), 25. Rantanen (MacKinnon, Byram), 36. Rodrigues (MacKinnon), 39. Eller, Brankári: Sogaard - Johansson, strely na bránku: 36:30



Nashville Predators - Chicago Blackhawks 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Góly: 60. Josi (Novak, Tomasino) - 20. Reichel (Athanasiou), 49. Anderson (Katchouk). Brankári: Saros -Stalock, strely na bránku: 36:21



Winnipeg Jets - Boston Bruins 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Góly: 1. Frederic (Bertuzzi, Coyle), 14. Zacha (Carlo, Orlov), 60. Nosek (Pastrňák), Brankári: Hellebuyck - Swayman, strely na bránku: 36:24



Edmonton Oilers - Dallas Stars 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)

Góly: 13. Foegele (Nugent-Hopkins, Bouchard), 16. Janmark (McDavid, Desharnais), 52. McDavid (Draisaitl, Bouchard), 58. Janmark - 50. Johnston (Heiskanen, Suter), Brankári: Skinner - Oettinger, strely na bránku: 30:26



Arizona Coyotes - Vancouver Canucks 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

Góly: 20. Boyd (O'Brien), 33. Boyd (Keller, Hayton), 42. Crouse (Söderström, Maccelli) - 6. Kuzmenko (Beauvillier, Pettersson), 52. Pettersson (Beauvillier, Garland). Brankári: Prosvetov - Demko, strely na bránku: 27:31



Vegas Golden Knights - Calgary Flames 2:7 (0:1, 2:2, 0:4)

Góly: 33. Whitecloud (Smith, Amadio), 36. Smith (Karlsson, Pietrangelo) - 16. Weegar (Andersson, Toffoli), 24. Toffoli (Lindholm), 38. Coleman (Lindholm, Weegar), 49. Backlund (Andersson, Toffoli), 54. Toffoli (Mangiapane), 56. Coleman (Hanifin), 57. Dubé (Zadorov, Huberdeau), Brankári: Quick - Markström, strely na bránku: 19:30



Los Angeles Kings - Columbus Blue Jackets 4:1 (0:0, 4:0, 0:1)

Góly: 25. Doughty (Grundström, Kupari), 28. Kopitar (Byfield, Anderson), 33. Arvidsson (Moore, Danault), 34. Grundström - 45. Marčenko (Bayreuther). Brankári: Copley - Tarasov (34. Hutschinson), strely na bránku: 36:30



San Jose Sharks - Seattle Kraken 1:2 pp (0:0, 0:0, 1:1 - 0:1)

Góly: 42. Eklund z tr. str. - 48. Bjorkstrand (Gourde, Larsson), 62. Dunn (Bjorkstrand, McCann), Brankári: Reimer - Grubauer, strely na bránku: 32:32



Slováci v akcii:



Tomáš Tatar (New Jersey) 14:05 1 0 1 +1 2 0

Erik Černák (Tampa Bay) 20:46 0 1 1 +1 1 2

Adam Ružička (Calgary) 12:45 0 0 0 -1 2 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/