Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

TEL: Kluby chcú hrať v novej sezóne v súkromnej lige

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

HC Slovan k týmto pohľadom jednoznačne zaujal stanovisko, že v žiadnom prípade sa k takýmto názorom nikdy nepridá.

Bratislava 14. mája (TASR) - Vedenie slovenského hokejového zväzu považuje pripravované vystúpenie niektorých klubov extraligy zo SZĽH za nekorektný a nezodpovedný krok. Zväz pre TASR potvrdil pravdivosť snahy viacerých tímov Tipos extraligy o odtrhnutie sa od SZĽH. HC Slovan Bratislava a HK Dukla Ingema Michalovce pre TASR uviedli, že Memorandum o založení Profesionálnej hokejovej ligy (PHL) nepodpísali.

Kluby sa koncom marca dohodli na memorande o založení súkromnej hokejovej ligy a v apríli založili Profesionálnu hokejovú ligu o.z. Vedenie Slovana a prezident Dukly Michalovce Martin Burinský v piatok potvrdili TASR, že boli proti. "SZĽH môže potvrdiť pravdivosť informácií o ambíciách niektorých extraligových klubov na vystúpenie z hokejového hnutia. Tieto kluby Zväz pred niekoľkými týždňami oboznámili so skutočnosťou, že podpísali memorandum o odchode z národného športového zväzu. Bez akejkoľvek diskusie oznámili plány na založenie vlastnej ligy, ktorá sa bude riadiť vlastnými pravidlami novozaloženého občianskeho združenia PHL (Profesionálna hokejová liga). Tento krok vnímame ako nekorektný a nezodpovedný. Navyše prichádza v čase pred majstrovstvami sveta, ktoré sú každoročným hokejovým sviatkom na Slovensku a kedy sa celá krajina zjednotí a bude podporovať náš mladý a perspektívny tím. Ako zástupcovia SZĽH máme povinnosť hájiť záujmy celého slovenského hokejového hnutia a robiť rozhodnutia, ktoré mu pomôžu k dlhodobému napredovaniu. Sme ochotní diskutovať o tom, ako systémovo a dlhodobo hokeju pomôcť, od detských kategórií až po seniorský hokej. Sme otvorení diskusii o jednotlivých výzvach aktuálneho nastavenia a fungovania SZĽH. Aktívne hľadáme riešenia a radi si vypočujeme návrhy týchto extraligových klubov, ako jednotlivé oblasti zlepšiť. Nemôžme však akceptovať formu, ktorú predstavitelia tejto iniciatívy zvolili. Nápadne to pripomína situáciu spred roka, kedy akcionári spoločnosti PRO-HOKEJ, a.s. ju poslali do likvidácie, založili novú spoločnosť APHK, a.s. a dnes už existuje ďalšie občianske združenie - PHL. Takéto konanie považujeme za nezodpovedné a hazardujúce s dôverou našich dlhoročných partnerov a najmä fanúšikov hokeja. Naším hlavným cieľom a poslaním je zveľaďovanie slovenského hokeja a preto sme otvorení konštruktívnej diskusii o tom, ako robiť veci lepšie v rámci aktuálneho nastavenia, kde všetky štruktúry, vrátane profesionálneho hokeja, fungujú výlučne pod jednou strechou, ktorou je SZĽH. Navrhnutý postup a odlúčenie klubov od SZĽH nevnímame ako riešenie, ktoré by v dnešnej situácii bolo akokoľvek prospešné pre slovenský hokej. Práve naopak, vrátilo by ho o niekoľko rokov späť," píše sa v stanovisku SZĽH.

Majitelia Slovana Bratislava vnímali zákulisné chýry o vytvorení nezávislej súkromnej hokejovej ligy, ale zo začiatku neboli priamo zúčastnení žiadnych rokovaní o vytvorení takéhoto subjektu. "Až keď nás SZĽH pozval na rokovanie hokejových klubov extraligy a výkonného výboru SZĽH, boli sme prvýkrát konfrontovaní s myšlienkou vytvorenia Profesionálnej hokejovej ligy (PHL). Až následne nás oslovili predstavitelia občianskeho združenia PHL, po skončení aktuálneho ročníka Tipos Extraligy, na stretnutie a predstavenie dôvodov vzniku PHL." Základom ich nespokojnosti so súčasným stavom boli okrem HC Slovan aj osobné animozity s predstaviteľmi SZLH a tiež poznanie, že svoje požiadavky na významnejšie postavenie klubov extraligy v rámci hokejového hnutia nie sú schopní presadiť cez kongres SZĽH. Jednoducho - demokratické princípy zakotvené v stanovách SZĽH sa pre nich stali brzdou ich ďalšieho rozvoja.

Na archívnej snímke hráči Slovana.
Foto: TASR - Michal Svítok


HC Slovan k týmto pohľadom jednoznačne zaujal stanovisko, že v žiadnom prípade sa k takýmto názorom nikdy nepridá. "Máme názor, že najlepšie riešenie pre slovenský hokej je, aby SZĽH zastrešoval na malom slovenskom trhu všetky aktivity v marketingovom a mediálnom priestore, nakoľko je jediný, kto môže potenciálnym partnerom ponúknuť najširšiu ponuku partnerstva od reprezentácie, extraligy, 1. ligy, 2. ligy a tiež hokejovú mládež. A teda iba SZĽH je schopný pritiahnuť od partnerov najviac zdrojov pre slovenský hokej. Akékoľvek iné riešenie uberá slovenskému hokeju z jeho potenciálu. Tiež je treba jednoznačne konštatovať, že v osobe Miroslava Šatana je na čele SZĽH v súčasnosti najrešpektovanejšia hokejová osobnosť uznávaná u nás a v zahraničí. Ak by SZĽH získal takéto silné postavenie, bola by jeho pozícia pri rokovaní s partnermi ešte výraznejšia."

Na archívnej snímke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Vo vzťahu dovnútra slovenského hokejového hnutia musia byť základom demokratické princípy, zakotvené v stanovách SZĽH. Ten, kto nie je ochotný tieto demokratické princípy akceptovať, nemôže mať miesto v štruktúrach SZĽH. HC Slovan je rozhodnutý podporiť silný SZĽH, aj keď ostatné kluby vytvoria od SZĽH nezávislú PHL. Samozrejme, že klesne úroveň najvyššej súťaže, ale iba na prechodné obdobie, možno rok. Kvalitnou výchovou mládeže posunieme najvyššiu súťaž na úroveň, ktorá bude uspokojovať hokejových fanúšikov nie len na domácej, ale aj na zahraničnej scéne.

"Sme presvedčení, že jednota hokejového hnutia sa dá dosiahnuť iba rešpektovaním demokratických princípov a vzájomnou úctou k práci všetkých, ktorí sa na rozvoji slovenského hokeja podieľajú priamo, alebo nepriamo, vrátane fanúšikov," uvádza sa v stanovisku Slovana pre TASR.