Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Hokejisti Košíc zvíťazili v 2. štvrťfinálovom zápase play off

Ilustračné foto FOTO TASR/František Iván

Domáci sa tak víťazstvom nad Martinom ujali vedenia 2:0 na zápasy.

Košice 9. marca (TASR) - Hokejisti HC Košice zvíťazili v druhom štvrťfinálovom zápase play off Tipsport extraligy na domácom ľade nad MHC Mountfield Martin 3:2 a vedú v sérii 2:0. Víťazný gól strelil Pavol Skalický.

V úvode zápasu dominovali pozorné defenzívy a ani jedno z mužstiev nepúšťalo súpera do vyložených príležitostí. V 3. minúte strieľal od modrej čiary domáci Kolba, Dzubinovi pomohol dobrým obranným zákrokom Dírer. Niekoľkým streleckým pokusom musel v úvodnej tretine čeliť aj domáci brankár Staňa, no väčšiu príležitosť si Martinčania dlho nevedeli vypracovať. V 15. minúte najskôr tvrdo, no nepresne strieľal Jenčík, no z ďalšej košickej akcie už Dzubina kapituloval. Hostia spravili chybu vo vlastnom pásme a po Sojčíkovej prihrávke sa zblízka presadil Češík. V presilovke v závere úvodnej časti mohli domáci pridať druhý gól, Bartánus však Jenčíkovu prihrávku neusmeril podľa predstáv.

Druhý gól domácich nepridal v 23. Svatoš, ktorého šancu zmaril dobrým zákrokom Dzubina. Hostia hrozili najmä protiútokmi. V 26. minúte najskôr Staňa zmaril šancu Themára, no o pár sekúnd neskôr už kapituloval. Po individuálnej chybe košického obrancu sa k puku dostal Fujerík a jeho výbornú prihrávku pred odkrytú bránku usmernil Finsterle - 1:1. Inkasovaný gól domácich zaskočil, no nie nadlho. V presilovej hre strieľal Jenčík a Dzubina sa proti pohotovej dorážke Bartánusa presunul neskoro - 2:1.

Začiatok tretej dvadsaťminútovky priniesol veľkú snahu hostí o vyrovnanie. Košický brankár Staňa však podržal svoje mužstvo pri nebezpečnej dorážke Suju a aj dobrej šanci Cígera. Košičania odpovedali strelou Cebáka, ktorej chýbali len milimetre. V 48. minúte sa o pekný hokejový moment postaral Jenčík utešenou strelou a Dzubina ešte krajším zákrokom lapačkou. Gólom sa však skončila až ďalšia akcia Košíc. V neprehľadnej situácii pred Dzubinom sa efektným gólom z otočky prezentoval mladík Skalický a bolo 3:1. Od tohto momentu Košičania kontrolovali dianie na ľade. Ich ofenzívne snahy o vyrovnanie stroskotávali na pozornej defenzíve Košíc a brankár Staňa musel zasahovať len sporadicky. Hostia sa odhodlali k hre bez brankára a v čase, keď do konca tretej tretiny zostávalo 46 sekúnd, znížil pohotový Suja na 2:3. Domáci si už víťazstvo nenechali vziať a vo štvrťfinálovej sérii sa ujali vedenia 2:0 na zápasy.

Pavol Zůbek, asistent trénera HC Košice: "Dnešný zápas mal podobný scenár ako ten včerajší. Dlho bol stav tesný i keď sme mali prevahu a vytvárali si šance. Znova to bolo o treťom góle, ktorý prišiel dosť neskoro. Naša hra potom mala väčšiu agresivitu, ale nepodarilo sa nám dať ďalšie góly. Sme spokojní s výsledkom, mužstvo pracovalo celý 60 minút. Musíme si dobre oddýchnuť a pripraviť sa na tretí duel."

Daniel Babka, tréner Martina: "S Košicami sme držali kontakt. Chalani podali oduševnený bojovný výkon. Prvý gól sme dostal po tom, čo sa nám nepodarilo vyhodiť z tretiny. Druhý gól sme inkasovali po odraze od zadného mantinelu. Napokon sa nám podarilo znížiť na 2:3 a myslím si, že chalani dnes naozaj bojovali. Bolo to lepšie ako včera a verím, že domáce zápasy budú ešte lepšie."

Nitra porazila Zvolen suverénne 5:0

Hokejisti HK Nitra vyhrali v druhom zápase štvrťfinále play off Tipsport extraligy na domácom ľade nad HKM Zvolen 5:0 a v sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 2:0.

Ilustračné foto
FOTO TASR/Henrich Mišovič
Domáci hráči od úvodu vyvíjali sústavný tlak na bránu hostí, no prvú gólovú šancu mal v 6. minúte Zvolenčan Peter Zuzin, brankár Nitry Kristan však jeho úmysel vystihol. V 8. minúte sa po strele Lukáša Nováka dostal k puku Tománek a bejzbolovým spôsobom ho poslal za chrbát zvolenského brankára Šimka. V 14. minúte predviedol parádny zákrok brankár Nitry Kristan, keď zlikvidoval nájazd Čánkyho. V 18. minúte využila Nitra presilovú hru, Stümpel pripravil Lukášovi Novákovi gólovú situáciu ako na tácke a ten si už vychutnal zvolenského brankára - 3:0.

V 4. minúte druhej tretiny nahodil Bajtek puk pred bránu Zvolena a Lalkeš strelil štvrtý gól domácich. Asistenciu si pripísal aj brankár Nitry Kristan. O minútu sa za bránou hostí strhla šarvátka, ktorej výsledkom bolo, že z domácej strany Bača a M. Novák, z hosťujúcej Hebar a Tavoda išli prví pod sprchy. V 33. minúte mohol Zvolen znížiť stav, Síkela vystihol prihrávku domácich, dostal sa do brejku, no na Kristanove umenie bol prikrátky.

V tretej časti stretnutia sa duel za mierneho tlaku Nitry dohrával a v 58. minúte stanovil H. Ručkay výsledok na presvedčivých 5:0.

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "V prvých 20 minútach sme odskočili v skóre. Mali sme výborné stredné pásmo a z našej strany to bol vydarený zápas. Mrzí však, že sme pravdepodobne stratili Königa s podozrením na zlomeninu a Pupáka s podozrením na pretrhané krížne väzy v kolene."

Jaroslav Török, asistent trénera Zvolena: "Zápas sa mi hodnotí veľmi ťažko, pretože z našej strany bol nevydarený. Rozhodla prvá tretina, keď sme po našich chybách dostali góly. V druhej tretine sme chceli zo zápasom niečo urobiť, no nevyšlo nám to. S takýmto prístupom nemôžme pomýšľať na úspech s takýmto kvalitným súperom."

HC Košice - MHC Mountfield Martin 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Góly: 16. Češík (Sojčík), 31. Bartánus (Jenčík, Deyl), 48. Skalický (Sojčík) - 27. Finsterle (Fujerík, Suja), 60. Suja (Finsterle). Rozhodcovia: J. Konc, Orolin - Gajan, Smrek, vylúčení: 1:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3387 divákov.
/na zápasy 2:0/

HK Nitra - HKM Zvolen 5:0 (3:0, 1:0, 1:0)
Góly: 8., 12. Tománek, 18. L. Novák, 24. Lelkeš, 58. H. Ručkay. Rozhodovali: Jonák, Jura - Korba, Rovenský, vylúčení: 6:10, navyše: Bača, M. Novák obaja 5+10+DKZ za údery - Hebar, Ťavoda obaja 5+10+DKZ za údery, M. Chovan 10+DKZ za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2769 divákov.