Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Vo fanzónach na MS to žije, davy rozvášnia kapely i sexi čírlíderky

Fanúšikovia Slovenska pred zápasom základnej B-skupiny Bielorusko - Slovensko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Foto: TASR/Michal Svítok

V Ostrave jednoznačne vládnu slovenskí priaznivci.

Ostrava 6. mája (TASR) - Slovinci v pestrofarebných parochniach, dánske či nórske vikingské prilby, partička tancujúcich Rusov, Pat a Mat alebo Jánošík v slovenskom drese. Ostrava žije v týchto dňoch hokejovým karnevalom. Fanúšikovia z celého sveta, ktorí si prišli naživo pozrieť zápasy 79. svetového šampionátu, sa doslova predháňajú, kto z nich vymyslí originálnejšiu masku či kostým.

V Ostrave jednoznačne vládnu slovenskí priaznivci, ktorí to sem majú "na skok". Početné skupiny tvoria aj Rusi, silné zastúpenie majú fínski priaznivci, ale aj Bielorusi a Slovinci. Medzi nimi sa sem-tam trúsia hlúčiky nórskych či dánskych fanúšikov.

Život pulzuje najmä v oficiálnej fanzóne nachádzajúcej sa v bezprostrednej blízkosti vítkovickej ČEZ Arény, dejisku zápasov MS. Fanúšikovia, ktorí sa nedostanú do haly, tu majú možnosť zadarmo sledovať zápasy na obrovskej LED obrazovke s plochou 100 m2. Fanzóna ponúka návštevníkom aj obchod so suvenírmi, stánky sponzorov a oficiálnych partnerov a množstvo šiatrov s občerstvením. Do diaľky rozvoniavajú pikantné klobásky či cigánska pečienka. Veľké pivo vyjde na 75 českých korún, respektíve tri eurá, bravčová krkovička a kurací stejk 50 Kč (2 eurá), klobáska 75 Kč (3 eurá), v rovnakej cene je dostať aj slovenské halušky. "Na 'dračku' idú najmä klobásy. Najviac utrácajú Slováci, ale aj Rusi či Fíni," prezradil pre TASR vedúci jednej z prevádzok vo fanzóne.

Veľmi navštevovaný je oficiálny fanshop, prípadný záujemca o suveníry však musí byť pripravený, že si za ne poriadne "zacvaká". Puk s vlajkami zúčastnených krajín stojí 690 Kč, vlajočka s logom MS 220 Kč, odznak 190 Kč, šál a čiapka v národných farbách po 750 Kč, šiltovka 690 Kč. Kávový pohár s logom šampionátu vyjde 420 Kč. Kúpiť sa dajú aj hokejové dresy, české, ruské a bieloruské stoja 2200 Kč, slovenské, fínske či dánske vyjdú lacnejšie - "iba" za 1750 Kč. Najrýchlejšie sa "zaprášilo" po plyšových maskotoch šampionátu, ktoré už nie sú k dispozícii.

Fanúšikovia si môžu okrem toho vo fanzónach zahrať stolný hokej, pripravené sú pre nich kvízy i fotokútik. Z reproduktorov sa nonstop ozýva hudba, o zábavu sa na pódiu stará moderátor, program dopĺňajú hudobné a tanečné vystúpenia či rôzne súťaže. Mužskú populáciu dostanú do varu sexi čírlíderky oficiálneho sponzora majstrovstiev sveta Škoda. V hale možno neustále stretnúť maskotov - králikov z klobúka Boba a Bobeka, s ktorými sa môžu návštevníci odfotografovať.

Okrem hlavnej fanzóny sa 500 metrov od ČEZ Arény nachádza aj menšia slovenská fanzóna. Ukrytá je v priestoroch tenisového areálu za futbalovo-atletickým štadiónom. Aj tu sa o dobrú zábavu starajú na pódiu hudobné skupiny, v súťažiach sa dajú vyhrať rôzne ceny vrátane vstupeniek na zápasy. Občas sem zavítajú aj bývalí reprezentanti či hokejové osobnosti. Odfotiť sa alebo získať autogram sa dalo od Richarda Lintnera, Ľubomíra Sekeráša, Róberta Pukaloviča, Jána Lašáka či Mariána Bezáka.