Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

Valach je jediným slovenským rozhodcom, supervízorom Mihálik

Valach dosiaľ pískal na piatich MS, na nich trikrát v zápasoch o bronzové medaily. Predstavil sa aj na februárovom olympijskom turnaji v Soči, ktoré boli jeho doterajším vrcholom kariéry.

Bratislava 4. mája (TASR) - Po dlhých rokoch nebude mať Slovensko na hokejových MS žiadneho hlavného arbitra. Slovenskú rozhodcovskú školu zastupuje na svetovom šampionáte v Minsku iba čiarový rozhodca Miroslav Valach.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) nominovala na MS v Bielorusku 32 rozhodcov z 15 krajín - 16 hlavných a rovnaký počet čiarových. Vyberala pritom z celkového počtu 54 kandidátov. Po štyroch rokoch chýba v zozname slovenský hlavný rozhodca Vladimír Baluška, ktorý pískal finále medzi ČR a Ruskom na svetovom šampionáte 2010 v Nemecku.

Jediným slovenským zástupcom v Minsku bude čiarový rozhodca Valach. Tridsaťdvaročný Martinčan dosiaľ pískal na piatich majstrovstvách sveta, na nich trikrát v zápasoch o bronzové medaily. Predstavil sa aj na februárovom olympijskom turnaji v Soči, ktoré boli jeho doterajším vrcholom kariéry.

K najskúsenejším mužom s píšťalkou bude na MS 2014 patriť Čech Vladimír Šmicer, ktorý bude rozhodovať už na svojom jedenástom svetovom šampionáte. Jeho ruský kolega Vjačeslav Bulanov si pripíše deviatu účasť. Chýbať nebude ani česko-ruská dvojica Antonín Jeřábek s Konstantinom Oleninom, ktorá rozhodovala vlaňajšie finále MS v Štokholme medzi domácim Švédskom a Švajčiarskom (5:1).

Na veľkom fóre v elitnej kategórii bude debutovať štvorica rozhodcov, ktorá sa na MS predstaví v rámci medzinárodného výmenného programu po dobrých výkonoch na svetových šampionátoch do 18 a 20 rokov. Medzi nich patrí Slovinec Igor Dremeľ, Rus Roman Gofman, Švéd Mikael Nord a Bielorus Maxim Sidorenko.

Slovensko bude mať zastúpenie aj medzi supervízormi. Na výkony arbitrov bude dohliadať spoločne s Nemcom Gerhardom Lichtneckerom, Mattom Leafom z USA, Rusom Alexandrom Poľakovom a Fínom Artom Järveläom i Vladimír Mihálik.

Zoznam rozhodcov na MS 2014 v Minsku:

hlavní: Lars Brüggemann (Nem.), Vjačeslav Bulanov (Rus.), Igor Dremeľ (Slovin.), Martin Fraňo (ČR), Roman Gofman (Rus.), Antonín Jeřábek (ČR), Keith Kaval (USA), Mikael Nord (Švéd.), Konstantin Olenin (Rus.), Steve Patafie (USA), Daniel Piechaczek (Nem.), Aleksi Rantala (Fín.), Jyri Rönn (Fín.), Maxim Sidorenko (Biel.), Vladimír Šindler (ČR), Marcus Vinnerborg (Švéd.)

čiaroví: Chris Carlson (Kan.), Paul Carnathan (USA), Jimmy Dahmen (Švéd.), Ivan Deďuľja (Biel.), Pierre Dehaen (Fr.), Nicolas Fluri (Švaj.), Jon Kilian (Nór.), Vít Lederer (ČR), Joep Leermakers (Hol.), Masi Puolakka (Fín.), Stanislav Raming (Rus.), Andre Schrader (Nem.), Anton Semjonov (Est.), Sakari Suominen (Fín.), MIROSLAV VALACH (SR), Jesse Wilmot (Kan.)

supervízori: VLADIMÍR MIHÁLIK (SR), Gerhard Lichtnecker (Nem.), Matt Leaf (USA), Alexander Poľakov (Rus.), Arto Järvelä (Fín.)