Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Hokej

VIDEO: Hossa pomohol siedmym gólom v sezóne k výhre Chicaga

Na archívnej snímke hokejista Chicaga Blackhawks Slovák Marián Hossa Foto: TASR /AP

Vďaka 7-zápasovej sérii bez prehry sa Chicago vyšvihlo do čela Západnej konferencie.

New York 10. novembra (TASR) - Slovenský hokejista Marián Hossa prispel gólom k predĺženiu víťaznej šnúry Chicaga v zámorskej NHL na sedem zápasov. Na ľade St. Louis poslal svoj tím do vedenia v 22. minúte a hoci za domácich v závere duelu Alex Pietrangelo vyrovnal, víťazstvo Blackhawks 2:1 po predĺžení zariadil v nadstavení Artemij Panarin.

Na začiatku druhej tretiny vyrazil domáci brankár Jake Allen strelu obrancu Gustava Forslinga iba pred seba a Hossa nemal problém doraziť puk do odkrytej bránky. Tridsaťsedemročný slovenský krídelník sa v uplynulých siedmich dueloch zapísal do streleckej listiny až šesťkrát, v trinástich stretnutiach nazbieral dvanásť kanadských bodov (7+5) a v tabuľke tímovej produktivity mu patrí priebežne štvrtá priečka. Jeho krajan Richard Pánik strávil v noci na štvrtok na ľade viac ako dvanásť minút, no do štatistík si pripísal jeden mínusový bod.



Triumf "jastrabov" zariadil v predĺžení Panarin, ktorý využil dobré clonenie Jonathana Toewsa a zacielil presne do ľavého horného rohu. Ruský útočník si už predtým pripísal asistenciu pri Hossovom góle a pobil sa so Scottiem Upshallom, takže dosiahol takzvaný hetrik Gordieho Howea. Panarin potvrdil svoje strelecké i nahrávačské schopnosti, ale že úspešne obstojí aj pri pästnom súboji, čakal málokto. "Práve nedávno som premýšľal nad tým, ako by sa mu darilo v bitke. Počínal si úžasne. Je to tvrdý chlapík," komentoval Panarinovu bitku jeho spoluhráč Patrick Kane. "Viem, že Artemij v lete dosť často boxoval. Dokáže zasadiť úder. Je to ostrý chlapík," prezradil obranca Chicaga Brent Seabrook. Samotný Rus nedal k svojmu výkonu vyjadrenie, keďže nevie po anglicky a jeho pravidelný pozápasový tlmočník, krajan Anisimov nebol po stretnutí v šatni, keďže pre zranenie putoval na vyšetrenia.

Oporou Blackhawks bol brankár Corey Crawford, ktorý zaznamenal 27 úspešných zákrokov, pričom vytiahol aj niekoľko spektakulárnych. "Cítim sa dobre, darí sa mi čítať hru, som pokojný, a keď potrebujem byť, tak aj agresívny. Môžem hovoriť o spokojnosti, vždy sa dá však zlepšovať," poznamenal Crawford, ktorý doviedol svoj tím k víťazstvám pri všetkých šiestich uplynulých štartoch. "Je chrbtová kosť nášho mužstva. Dnes predviedol niekoľko neuveriteľných zákrokov," pochválil brankára Seabrook. Vďaka 7-zápasovej sérii bez prehry sa Chicago vyšvihlo do čela Západnej konferencie. Takúto šnúru naposledy ťahalo v období od 12. decembra 2015 do 19. januára 2016, keď triumfovalo dokonca až dvanásťkrát za sebou.

Aj ďalšie dva nočné zápasy nespoznali víťaza po 60 minútach a museli sa predlžovať. V Buffale rozhodli hráči Ottawy o dvojbodovom zisku až v rozstrele, v ktorom premenil kľúčový nájazd Bobby Ryan. Triumf "senátorov" (2:1 sn) spečatil brankár Mike Condon, ktorý v tretej sérii zlikvidoval pokus Briana Giontu. Duel dokončil s 31 úspešnými zákrokmi, pričom až osem ich predviedol v predĺžení. Sabres nepomohol ani návrat útočníka Evandera Kanea, ktorý vynechal predošlých 11 zápasov pre zlomené rebrá.

Columbus stratil v dueli s Anaheimom dvojgólový náskok, no nakoniec sa radoval z výhry, keď v 62. minúte dosiahol svoj premiérový víťazný gól v NHL nováčik Zach Werenski. "Niekoľko zápasov mi nevyšlo, ale držal som sa úloh, ktoré mi boli zverené. Snažil som sa koncentrovať na každé jedno striedanie, čo najlepšie rozohrať puk, a to sa mi vyplatilo," vyznal sa iba 19-ročný zadák, ktorý má vo svojej prvej profiligovej sezóne zatiaľ vynikajúcu bilanciu 11 bodov (3+8) v 11 dueloch. Blue Jackets sa tešili zo štvrtého domáceho triumfu v rade.

sumáre:
COLUMBUS BLUE JACKETS - ANAHEIM DUCKS 3:2 pp (2:0, 0:1, 0:1 - 1:0)
Góly: 2. Jenner (Hartnell, Atkinson), 6. Saad (Murray, Johnson), 62. Werenski (Wennberg, Saad) - 38. Rakell (Fowler, Manson), 42. Ritchie (Cramarossa). Brankári: Bobrovskij - Gibson, strely na bránku: 18:32, 10.250 divákov

BUFFALO SABRES - OTTAWA SENATORS 1:2 pp a sn (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 3. Baptiste (Schneider, Grant) - 28. Dzingel (Brassard, Phaneuf), roz. nájazd Ryan. Brankári: Lehner - Condon, strely na bránku: 32:29, 17.884 divákov

ST. LOUIS BLUES - CHICAGO BLACKHAWKS 1:2 pp (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Góly: 58. Pietrangelo (Schwartz, Tarasenko) - 22. HOSSA (Forsling, Panarin), 61. Panarin (Seabrook, Kane). Brankári: Allen - Crawford, strely na bránku: 28:30, 18.704 divákov

Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 17:49 1 0 1 1 1 2
Richard Pánik (Chicago) 12:33 0 0 0 -1 0 0