Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Hokej

Višňovský sa odpísal sám, tvrdia Sýkora a Vůjtek

Vladimír Vůjtek, Otto Sýkora Foto: TASR/Michal Svítok

To je parafráza hlavnej tézy stretnutia vedenia slovenskej hokejovej reprezentácie s médiami v Soči.

Soči 20. februára (TASR) - Ľubomír Višňovský zmenil rétoriku a sám sa odpísal zo zimnej olympiády. To je parafráza hlavnej tézy stretnutia vedenia slovenskej hokejovej reprezentácie s médiami v Soči. Operatívne ho vo štvrtok zvolali do presskonferenčných priestorov arény Boľšoj, aby "rôzne fámy okolo slovenského olympijského výberu uviedli na pravú mieru".

Generálny manažér Otto Sýkora a šéftréner Vladimír Vůjtek predostreli svoje informácie a pohľad na kauzu, ktorá vypukla po tom, čo (nie úplne) dozneli špekulácie ohľadom absencie Miroslava Šatana v 25-člennom kádri. Neúčasť obrancu NY Islanders sa na Slovensku stala verejnou a ešte za záhadnejších okolností. Sýkora zdôraznil, že pred turnajom nechceli tému príliš rozoberať, aby nenastal zbytočný rozruch. Podľa neho deň pred odletom prvej časti hokejovej výpravy do Soči Višňovský informoval lekára tímu, že bol v klube NY Islanders postavený pred požiadavku absolvovania lekárskeho testu. Pritom po zranení hral už niekoľko zápasov a výrazne sa presadzoval aj v kanadskom bodovaní.

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek počas tlačovej besedy na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 20. februára 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Generálny manažér slovenskej reprezentácie s hráčom tiež hovoril, konkrétne 6. februára: "Všetky rozhovory s Ľubom Višňovským prebehli na spíkri, mali sme ho nahlas pre všetkých trénerov. Boli sme v miestnosti piati ľudia. Ľubo povedal - večer hrám zápas, dnes to nechcem s generálnym manažérom Islanders riešiť." Višňovský mal ďalej povedať, že na druhý deň bude v tejto veci hovoriť s Garthom Snowom, aby sa nemusel podrobiť lekárskemu testu a aby ho pustil na olympiádu. "Dal mi číslo na Snowa a poprosil ma, že aby som po tých testoch ešte aj ja intervenoval. Večer sme 6. februára išli spať a ráno si vypočujeme interview Ľuba, kde sa už vyjadril, že nie je spôsobilý ísť na olympiádu a neodporúča mu to tímový lekár."

Generálny manažér už v dejisku ZOH spomenul črtajúci sa problém prítomným predstaviteľom Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF): "Boli veľmi prekvapení. Povedali, že keď hrá, musia ho pustiť na olympiádu." Sýkora v tejto súvislosti pripomenul, že IIHF, NHL a jej hráčska asociácia v priebehu roka vyrokovali zmluvu, ktorá rieši uvoľnenia hráčov na zimnú olympiádu. Ak je hráč zdravý a spôsobilý hrať v NHL, nie je potrebné vyžiadavať si akýkoľvek súhlas od generálneho manažéra klubu NHL. "Dohodol som sa s IIHF, že na druhý deň to budem riešiť s predstaviteľmi NHL a NHLPA, ktorí do Soči mali práve priletieť," dodal Sýkora.

Realizačný tím počkal, kým bude deň aj v zámorí a potom s ním hovoril tréner Vůjtek. "Povedal mu, zase cez spíker, že sa na olympiádu necíti a na ňu nejde. Vysvetlili sme mu, že nielenže nám bude veľmi chýbať, ale že za neho ani nemôžeme nominovať náhradníka a on nám sľúbil, že vybaví, aby bol zaradený na listinu zranených hráčov."

Definitívne rozuzlenie

Výprava vlastne týmto vec uzavrela, bolo treba lekárom vyplniť ešte formulár o diagnóze Višňovského a Slovenský olympijský výbor na základe tohto dáva žiadosť o možnosť náhradného hráča. Medzinárodný olympijský výbor vraj potom ďalej vec neskúmal a umožnil miesto vyplniť Tomášom Starostom.

"Celé to môžem zosumarizovať tak, že Ľubo sám zmenil rétoriku. Lekár mu síce neodporučil ísť na olympiádu, ale dohoda bola iná. Bola o tom, že bude hovoriť s generálnym manažérom, ale po tom zápase sám rozsekol situáciu, keď povedal, že sa na olympiádu necíti byť stopercentne fit. Pritom som ho ubezpečoval, že v Soči sú na druhý deň vysokí predstavitelia NHL a NHLPA, presadím, aby si išiel. Ale kým k tomu mohlo dôjsť a na druhý deň už bolo zverejnené to známe video, v ktorom Ľubo hovorí niečo iné, ako hovoril nám."

Tréner Vůjtek zdôraznil, že plne potvrdzuje slová generálneho manažéra. Mrzí ho, že v médiách a na webe odzneli úvahy o tom, že hráč považuje za dôvod svojej neúčasti v Soči neschopnosť tímu zariadiť mu uvoľnenie z klubu. Zdôraznil, že to nie je len o vyjadrení niekoho niekomu, lebo to počulo päť ľudí: "Povedal nám, že mu je to ľúto, že sám sa necíti ísť na olympiádu, ale že nám fandí. Hodnotím to tak, že Ľubo sa sám odpísal z olympijských hier. Tým že povedal, že nie je pripravený plne reprezentovať Slovensko."