Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Vůjtek je spokojný s výkonmi brankárov, treba ešte vyladiť defenzívu

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek. Foto: TASR

Hráči teraz budú mať dva dni voľno, môžu si tak s rodinami užiť sviatky.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Úvodný dvojzápas so Švédskom v rámci prípravy na májový svetový šampionát jasne ukázal slovenským hokejistom, na čom ešte treba pred štartom turnaja popracovať. Tréner SR Vladimír Vůjtek vyslovil spokojnosť s výkonmi brankárov Jána Laca a Júliusa Hudáčka, potešila ho aj hra niektorých mladších, menej skúsených borcov, naopak mužstvo potrebuje podľa neho ešte vylepšiť hru v defenzíve, kde sa vyskytlo viacero chýb a nedôsledností. Výsledky 3:4 a 3:1 hovoria o vyrovnanosti stretnutí, treba však vziať do úvahy, že "tri korunky" sa v Trenčíne a Bratislave predstavili s omladeným kádrom, ktorý sa bude výrazne líšiť od toho na MS.



Sobotňajší zápas začali Slováci ustráchane, súper ich v prvej tretine prestrieľal jednoznačne 14:5 a ujal sa vedenia. Od druhej časti však hráči s dvojkrížom na prsiach zlepšili pohyb, začali sa tlačiť viac dopredu a vytvárať si šance, z ktorých dve premenili zásluhou kapitána Dominika Graňáka a Marcela Haščáka. Nakoniec duel otočili a severanov zdolali, prvýkrát po štyroch rokoch. "Kým vo štvrtok nám nevyšiel začiatok druhej dvadsaťminútovky, v sobotu bola zlá prvá tretina. Spoliehali sme sa na brankára, že nám to vychytá na nulu, čo nakoniec nevyšlo, keď súper skóroval z tečovaného puku. Od druhej tretiny sme už hrali lepšie, dobre korčuľovali, v závere sa hra vyrovnala, ale myslím si, že sme nakoniec zaslúžene zvíťazili," hodnotil Vůjtek.



Sériu Euro Hockey Challenge tak začali Slováci prehrou a víťazstvom, rovnako ako vlani. "Je pozitívne, že mužstvo dokázalo druhý zápas dotiahnuť do víťazného konca, každou výhrou sa totiž zdvíha psychika. Mrzí nás akurát gól z prvého duelu v Trenčíne 13 sekúnd pred koncom, tam sme to mali udržať na remízu. Bola to zbytočná chyba," poznamenal Vůjtek. Duely preverili jeho tím po každej stránke. "Švédi sú silný súper, nech prídu v akejkoľvek zostave. Sme radi, že sme s nimi až na prvú tretinu sobotňajšieho zápasu dokázali korčuľovať. Päť tretín sme s nimi hrali vyrovnanú partiu, to určite povzbudí mužstvo. Nám ten švédsky štýl celkom vyhovuje, nehrajú zozadu, ale snažia sa hrať otvorený hokej. My podobne, takže divákom sa museli zápasy páčiť."

V Trenčíne ťahal mužstvo najmä prvý útok s Ladislavom Nagyom, Tomášom Marcinkom a Liborom Hudáčkom, ktorý sa postaral o dva presné zásahy domácej reprezentácie. Veľmi pozitívne sa javila aj formácia vedená Patrikom Lušňákom, spolu s krídlami Rastislavom Dejom a Marcelom Haščákom vedeli narobiť poriadny vietor v súperovej obrane, hrali dôrazne a v oboch zápasoch sa dokázali strelecky presadiť. "Zatiaľ ťažko robiť nejaké závery. Niektorí chalani nehrali šesť týždňov žiadny zápas. Niekto sa dokáže po pauze dostať do zápasového tempa hneď, inému to môže trvať tri-štyri stretnutia," podotkol Vůjtek. "Zápasy ukázali, že máme výborných brankárov. Julo Hudáček chytal v sobotu perfektne. Ustál to, nepadal na ľad, pritom čelil veľkému množstvu tečovaných striel, na ktoré stačil reagovať. A ten zákrok v druhej tretine bol vrcholný. Takisto niektorí mladí hráči ukázali dobrú výkonnosť. Uvidíme, ako budú pokračovať v ďalších zápasoch, či si udržia nastavený štandard."

Tréner sa snažil na tréningoch so svojimi zverencami popracovať na hre v oslabení. Kým v prvom stretnutí využili Švédi dve z troch početných výhod, v druhom ubránili Slováci všetkých šesť súperových presiloviek, čo bol tiež jedným z kľúčov k úspechu. "Veľa sme o tom hovorili, na videu sme si pozreli chyby z prvého zápasu, ktoré sme urobili. Treba povedať, že v druhom stretnutí sme hrali v oslabeniach obetavejšie a lepšie pozične. Švédi síce mali v presilovkách príležitosti na skórovanie, ale šťastie stálo na našej strane."

Topánka zatiaľ najviac tlačí v defenzíve. "Vyskytujú sa ešte chyby vo vlastnom obrannom pásme, kde nie vždy dokážeme pokryť protihráčov. Tam je veľa nedostatkov. Na obrannej fáze sme ale zatiaľ ešte toľko nepracovali, predsa len, káder sa do majstrovstiev ešte zhruba z polovice zmení," povedal Vůjtek.

Hráči teraz budú mať dva dni voľno, môžu si tak s rodinami užiť sviatky. Po Veľkonočnom pondelku sa zídu v utorok na zraze v Bratislave, ktorým začnú ďalší blok záverečnej prípravy. V rámci neho odohrajú vo štvrtok 9. apríla a v piatok 10. apríla v Jihlave dva zápasy proti domácemu Česku. Do štartu svetového šampionátu v Ostrave a Prahe (1.- 17. mája) ich potom ešte čakajú ďalšie štyri prípravné duely, v rámci Euro Hockey Challenge sa predstavia v Košiciach a v Poprade proti Bielorusku a prípravu zavŕšia dvojzápasom v Rige proti domácemu Lotyšsku.