Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Vůjtek chce vyrovnaný zápas, Marián Hossa varoval pred Kaneom

Z tréningu hokejovej reprezentácie na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 8. februára 2014. Na snímke tréner Vladimír Vůjtek s hráčmi. Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenskí reprezentanti by chceli využiť fakt, že kompletný káder súpera je z NHL, čiže Američania mali iba tri tréningy na to, aby si zvykli na veľké klzisko.

Soči 12. februára (TASR) - Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek chce v úvode olympijského turnaja proti USA odohrať vyrovnaný duel a verí, že jeho zverenci by mohli natiahnuť víťaznú sériu proti zámorským súperom už na šesť stretnutí.

Slováci pod taktovkou českého kormidelníka ešte s Američanmi neprehrali. Z triumfu sa tešili na oboch predchádzajúcich MS vo Fínsku a Švédsku (4:2 a 4:1) i v novembri na Nemeckom pohári v Mníchove (4:3 pp a sn). Pravda, do Soči pricestoval úplne iný a kvalitou nabitý tím.

"Na oboch svetových šampionátoch sa nám proti Amerike darilo, ale nemali tam kompletný tím, ako je tomu teraz. Uvidíme, veríme si, že s nimi budeme hrať vyrovnaný zápas," uviedol Vůjtek po poslednom tréningu pred štvrtkovým duelom v Šajba aréne (16.30 h, 13.30 SEČ).

Popoludňajšiu prípravu venovali najmä zohrávaniu sa v jednotlivých formáciách, nácviku prechodu do útoku a presiloviek.

Z tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v ľadovom paláci Bolšoj na XXII. zimných olympijských hrách v stredu 12. februára 2014. Slovenskí hokejisti odohrajú proti USA svoj úvodný zápas na olympiáde vo štvrtok 13. februára. Na snímke vľavo Zdeno Chára a Michal Handzuš.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Budeme hrať na štyri päťky, pretože predsa len program turnaja je veľmi náročný. Za štyri dni tri zápasy a potom vlastne za šesť dní štyri. Preto chceme rozdeliť sily na viac hráčov. Máme pripravené tri presilovkové formácie. Do bránky sa postaví Jaro Halák, druhý brankár bude Peter Budaj," pokračoval kouč.

Slovenskí reprezentanti by chceli využiť fakt, že kompletný káder súpera je z NHL, čiže Američania mali iba tri tréningy na to, aby si zvykli na veľké klzisko. Vůjtek však varuje, že by to nemusela byť až taká výhoda.

"Aj my máme základnú časť mužstva z Ameriky. Veľké klzisko robí hráčom problémy najmä pri presilovkách a oslabeniach, ešte poriadne nevedia, kde sa majú postaviť. Musia si na to zvyknúť," pokračoval hlavný tréner a na margo súperov dodal: "Majú vyrovnaný tím. Ich najväčšia sila bude v korčuľovaní, o slabinách pred zápasom samozrejme hovoriť nebudem."

Z tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v ľadovom paláci Bolšoj na XXII. zimných olympijských hrách v stredu 12. februára 2014. Slovenskí hokejisti odohrajú proti USA svoj úvodný zápas na olympiáde vo štvrtok 13. februára. Na snímke brankár Jaroslav Halák a Tomáš Starosta (vpravo).
Foto: TASR/Michal Svítok


Marián Hossa príliš nedostatkov v tíme ašpirantov na zlato nenašiel, skôr sa zameral na to, na čo si so spoluhráčmi musia dať najväčší pozor. "Určite patria medzi favoritov, musíme sa na nich poriadne pripraviť. Hrať rozumne, najmä, keď nebudeme mať istý puk, tak sa stiahnuť a radšej počkať. No na druhej strane sa ich ani nebáť, nemôžeme hrať ustráchane a s prílišným rešpektom."

Z tímu USA najprv nechcel nikoho vyzdvihovať, no nakoniec predsa len upozornil na svojho spoluhráča z Chicaga Patricka Kanea, so 63 bodmi momentálne piateho najproduktívnejšieho hráča NHL. "Je to svetový hráč prvej triedy. Zoberie si puk, dokáže si urobiť priestor a pohrať sa s ním. Veľký ľad mu bude vyhovovať ešte viac, takže keď bude pri puku, musíme si na neho dávať veľký pozor," dodal.