Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Hokej

Vůjtek by chcel otestovať Réwaya, bude volať Záborskému

Na snímke tréner Vladimír Vůjtek Foto: TASR/Martin Baumann

Pri neúčasti Sekeru by mohol obranu na MS vystužiť Martin Marinčin, no jeho príchod je nepravdepodobný.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Po tom, čo operácia brušného svalstva vyradila obrancu Caroliny Andreja Sekeru, už tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek veľa posíl zo zámoria neočakáva, aspoň nie v tejto fáze prípravy na MS. Situácia v NHL sa vyvinula tak, že voľný pre reprezentačné potreby by mohol byť iba brankár Jaroslav Halák z Washingtonu. Vedenie národného tímu sa s ním spojí po konci základnej časti profiligy.

Pri neúčasti Sekeru by mohol obranu na MS vystužiť Martin Marinčin, no jeho príchod je nepravdepodobný. Hoci sa Edmontonu končí klubová sezóna, Oilers zrejme pošlú mladého zadáka do farmárskeho tímu Oklahoma City Barons, ktorý si v Západnej konferencii AHL zatiaľ drží poslednú ôsmu postupovú priečku do play off. "Záleží iba na predstaviteľoch Edmontonu, či sa rozhodnú Martina poslať na farmu, alebo ho uvoľnia na majstrovstvá sveta. My ťažko môžeme o neho bojovať. Nie je to v našej réžii," uviedol Vůjtek po piatkovom prípravnom zápase s Ruskom (1:3).

Réway dosiaľ reprezentoval len na mládežníckej úrovni

Martin Réway v pozadí
Foto: TASR/AP Photo
Hlavný tréner by rád v príprave otestoval aj talentovaného Martina Réwaya, 19-ročný útočník dosiaľ reprezentoval Slovensko len na mládežníckej úrovni, no svojimi výkonmi si vypýtal pozornosť. Na posledných MS hráčov do 20 rokov patril k hlavným ťahúňom juniorskej reprezentácie. Zatiaľ však ešte neukončil klubovú sezónu v tíme Gatineau Olympiques v kanadskej QMJHL.

"Stále hrá juniorku. Po jej skončení ho môžu poslať do AHL, takže nevieme, kedy bude voľný. Keby prišiel na Slovensko do týždňa, tak ho vyskúšame v kempe a možno aj v nejakom prípravnom zápase. Ale nie sme pánmi tejto situácie. Bez otestovania ho však na šampionát vziať nemôžeme," povedal Vůjtek. Podobne je na tom aj Springfield s Markom Daňom, ktorý mieri do play off AHL ako víťaz Severovýchodnej divízie.

Z hráčov v euro-ázijskej nadnárodnej súťaži už veľa posíl nepribudne

Z hráčov európskych líg sa chystá Vůjtek, respektíve generálny manažér reprezentácie Otto Sýkora telefonicky spojiť s Tomášom Záborským, ktorého Ufa v piatok vypadla vo finále Východnej konferencie KHL. Z hráčov pôsobiacich v euro-ázijskej nadnárodnej súťaži už veľa ďalších posíl zrejme nepribudne. "Tí, čo sú momentálne voľní, totiž nemajú zmluvy a bez nich nechcú hrať. Týka sa to Ivana Baranku, Tomáša Starostu a Štefana Ružičku. Bez nového kontraktu hrať nechcú, ale ináč sú ochotní reprezentovať," prezradil Vůjtek.

Do úvahy tak pripadajú už iba legionári z českej a finalisti zo slovenskej extraligy. V nedeľňajšom druhom prípravnom dueli s Ruskom (o 17.00 h na bratislavskom ZŠ Ondreja Nepelu) by chcel hlavný tréner otestovať ďalších hráčov, ktorí sú v aktuálnom reprezentačnom kádri a v piatok nehrali, teda Vladimíra Mihálika, Mária Luntera, Patrika Lušňáka a pokiaľ to zdravotný stav dovolí, tak aj Radoslava Tybora. Do bránky sa postaví Ján Laco.