Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Vůjtek berie do Minska aj Mihálika, nominácia bez Barteka a Špirka

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek počas tlačovej besedy v Bratislave 3. mája 2014 Foto: TASR/Michal Svítok

Tréneri uzavreli nomináciu na MS v Minsku (9.-25. mája) po sobotňajšom súboji na Slovakia Cupe s Nórskom.

Bratislava 3. mája (TASR) - Do záverečnej nominácie slovenskej hokejovej reprezentácie na MS v Minsku (9.-25. mája) sa nedostali obrancovia Martin Štajnoch a Radek Deyl a štvorica útočníkov Martin Bartek, Rastislav Špirko, Patrik Lušňák a Peter Zuzin. Hlavný tréner Vladimír Vůjtek si naopak zo širšieho kádra ponechal na súpiske Vladimíra Mihálika, Jána Brejčáka, Andreja Šťastného či Dávida Skokana.

Tréneri uzavreli nomináciu po sobotňajšom súboji na Slovakia Cup-e s Nórskom (3:2 pp), ktorý bol pre Slovákov poslednou skúškou pred MS. Vůjtek berie na šampionát dokopy 25 hráčov - troch brankárov, osem obrancov a 14 útočníkov. Miestenky mali už dávnejšie isté brankári Ján Laco, Jaroslav Janus a Július Hudáček, na eventuálny príchod Petra Budaja po vypadnutí Montrealu v play off NHL už tréner nečaká. Kapitánom výberu bude Miroslav Šatan, jedným z asistentov bude Ladislav Nagy, druhého tréneri určia neskôr.

Bolo to ťažké rozhodnutie

Najťažším rébusom pre reprezentačného kouča bolo vybrať dvoch obrancov z trojice slovanistov Brejčák, Mihálik, Štajnoch. Nepopulárny Čierny Peter pripadol nakoniec poslednému menovanému. "Bolo to ťažké rozhodovanie. Výkonom proti Nórsku si pýtali miestenku na šampionát Martin Štajnoch i Patrik Lušňák. Nám však už veľa napovedal štvrtkový duel s Lotyšskom, dnes sme už iba skonfrontovali hráčov na hrane nominácie. Museli sme zobrať do úvahy aj predošlé prípravné stretnutia," uviedol Vůjtek na tlačovej konferencii po zápase s Nórskom.



Nominácia bez Barteka

Konečná nominácia je bez skúseného Barteka. "Martin nás nepresvedčil tým, že nedával góly. Nedostával sa do koncovky. Je to pritom zakončovateľ, ktorý môže hrať iba v prvých dvoch pätorkách, v štvrtej formácii by pre nás nemal význam. My sme mu dávali šance na presilovkách na pozícii, ktorú hrá aj v klube, no on počas celej prípravy nedal gól," povedal hlavný tréner na margo krídelníka Liberca. Premiérový štart na MS si nepripíše Špirko. "Predstavoval si iné zaradenie v tomto mužstve, než sme mu mohli umožniť. Preto opustil káder," vysvetlil Vůjtek.

Ten si ponechal v kádri aj všetkých mladíkov z nižších zámorských súťaží - Mareka Viedenského, Mareka Hrivíka i 19-ročného Martina Réwaya. "Vedeli sme o tom, že sú to talentovaní hráči, zaujímalo nás, ako si budú počínať v sérii zápasov, nie iba v jednom," pokračoval Vůjtek. V nominácii má desiatich hráčov z KHL a troch hokejistov, ktorí v tejto sezóne nastúpili v NHL - Martina Marinčina, Richarda Pánika a Tomáša Tatara. Slovenský účastník KHL Slovan Bratislava má vo výbere sedemčlenné zastúpenie.

Tréner už má jasno o zložení formácií pre úvodný zápas na MS, prvý útok by mali tvoriť Miroslav Šatan, Marek Hrivík a Ladislav Nagy. Predbežne neplánuje dať dokopy úspešný trojzáprah z juniorských MS 2009 Richard Pánik, Marek Viedenský, Tomáš Tatar, aspoň nie v prvom dueli proti Česku.

Na šampionátovú súpisku nemusí tréner zaradiť všetkých, reglement mu nariaďuje pred prvým zápasom na turnaji zapísať na ňu minimálne dvoch brankárov a pätnásť korčuliarov. Najviac môže uviesť na súpisku 25 hráčov, z toho troch brankárov.

Slovenskí hokejisti sa po dni voľna stretnú v pondelok o 14.00 h na poslednom zraze v Bratislave. Do Minska odcestujú v stredu dopoludnia, odlet z viedenského letiska Schwechat je naplánovaný na 9.55 h, odjazd z Bratislavy okolo 7.00 h.

Záverečná nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na MS v Minsku (9.-25. mája 2014):

brankári - Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL), Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr./KHL)

obrancovia - Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/ČR), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR), Martin Marinčin (Edmonton Oilers/NHL)

útočníci - Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL), Marek Hrivík (Hartford Wolf Pack, USA/AHL), Tomáš Marcinko (HC Košice), Michel Miklík (Slovan Bratislava/KHL), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL), Ladislav Nagy (HC Košice, Jokerit Helsinki/Fín.), Richard Pánik (Tampa Bay Lightning, USA/NHL, Syracuse Crunch, USA/AHL), Martin Réway (Gatineau Olympiques/QMJHL), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL), Tomáš Tatar (Detroit Red Wings, USA/NHL), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR), Marek Viedenský (Worcester Sharks, USA/AHL)