Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Rusi si vybrali dlhšiu cestu za zlatom: Hrať je lepšie než trénovať

Foto: TASR/AP Photo

Hráči zbornej si vybrali dlhšiu cestu za vytúženým olympijským zlatom, na ktoré čakajú dlhých 22 rokov, keď ako jeden z horúcich favoritov na titul takisto musia hrať kvalifikáciu.

Soči 17. februára (TASR) - Okrem "federálneho" derby ČR - SR ponúka program utorkovej kvalifikácie o štvrťfinále na olympijskom turnaji hokejistov v Soči aj ďalšie tri zaujímavé duely. Hrací systém spojil dokopy Slovincov a Rakúšanov, ktorí patrili pred ZOH medzi najväčších outsiderov, no už teraz je isté, že jeden z nich sa prekvapujúco predstaví v najlepšej osmičke.

Obe alpské krajiny skončili v základných skupinách nečakane na 3. priečke, olympijskí debutanti Slovinci vďaka historickému triumfu 3:1 nad Slovenskom a mužstvo vedené trénerom Mannym Viveirosom po rovnakom víťazstve nad Nórskom. Rakúšania majú šancu na premiérový postup do štvrťfinále ZOH.

"Takú šancu už nikdy mať nebudeme. Myslím si, že kvalitatívne sú oba tímy približne na rovnakej úrovni. Som presvedčený, že zvíťazíme," citovala agentúra DPA slová obrancu KAC Klagenfurt Thomasa Pöcka, ktorý má skúsenosti z NHL. "Je to súper, ktorý je každopádne zdolateľný," pritakal jeho spoluhráč Andre Lakos.

Rakúska šanca

Rakúšania majú šancu na najväčší úspech od bronzu z MS 1947, na ZOH sa dosiaľ umiestnili najlepšie doma v Innsbrucku 1976 - na 8. priečke. Vtedy sa však nehral turnaj terajším vyraďovacím systémom. V Soči sa môže Viveiros spoľahnúť na kanonierske schopnosti Michaela Grabnera, ktorý je s piatimi gólmi najlepším strelcom turnaja. Za to jeho spoluhráč z NY Islanders, kapitán národného tímu Thomas Vanek, zatiaľ zostáva dlžný svojej povesti, v troch zápasoch zaznamenal iba asistenciu. "Nerád by som hovoril o súperovi z kategórie želaných. Ale vieme, že s nimi budeme minimálne držať krok," povedal Vanek. Súper sa opiera najmä o kvality Anžeho Kopitara, jediného hráča z NHL v jeho kádri. Dosiaľ posledný vzájomný súťažný zápas sa skončil v prospech Slovincov, v I-divízii MS 2012 vyhrali v Ľubľane 3:2.

Program kvalifikácie o štvrťfinále:
/prvé tri zápasy v Boľšoj aréne, štvrtý v Šajba aréne/

utorok 18. februára:
12.00 (9.00 SEČ): Slovinsko (8.) - Rakúsko (9.) /D/
16.30 (13.30 SEČ): Rusko (5.) - Nórsko (12.) /A/
21.00 (18.00 SEČ): Švajčiarsko (6.) - Lotyšsko (11.) /B/
Česko (7.) - SLOVENSKO (10.) /C/
Víťaz súboja narazí v stredajšom štvrťfinále na Švédov, ktorí ovládli základnú C-skupinu. Tá priniesla aj súboj Švajčiarov s Lotyšmi a teraz si obaja vzájomný duel zopakujú v kvalifikácii. Helvéti, úradujúci vicemajstri sveta, sa v prvom zápase vytrápili a zdolali pobaltský tím tesne 1:0 gólom 7,9 sekundy pred koncom riadneho času. Jeho autorom bol krídelník Nashvillu Predators Simon Moser, ktorého nahodenie pred bránku si nešťastne zrazil do vlastnej bránky Georgijs Pujacs.


Dlhá cesta Rusov za zlatom

Na snímke hokejoví fanúšikovia pred štadiónom Boľšoj pred hokejovým zápasom A-skupiny turnaja mužov Rusko - Slovensko na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 16. februára 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
b>Domáci Rusi si vybrali dlhšiu cestu za vytúženým olympijským zlatom, na ktoré čakajú dlhých 22 rokov, keď ako jeden z horúcich favoritov na titul takisto musia hrať kvalifikáciu. V nej narazia na najhorší tím prvej časti turnaja Nórsko. Rusov v základnej skupine predbehli Američania, ktorí vyhrali vzájomný zápas 3:2 po nájazdoch. Potom ruský tím vydrel dva body so Slovákmi za víťazstvo 1:0 v rozstrele. Celkový počet 6 bodov pri skóre 8:5 stačil iba na piate miesto v tabuľke základnej fázy. Od hviezd ako Malkin, Ovečkin, Dacjuk, Kovaľčuk či Radulov sa určite čakala v skupine väčšia gólová kanonáda. "Kde je červená mašina?" - pýta sa Sport Express.

Zborná vie, že ďalšie zaváhanie už nemôže dopustiť. "Odteraz už nemôžeme prehrať žiadny zápas," uvedomuje si Iľja Kovaľčuk (1+0). To, že Rusi majú o deň voľna menej, sa snaží brať ostrostrelec SKA Petrohrad ako výhodu: "Hrať je lepšie než trénovať." V záverečnom zápase skupiny so Slovenskom pozahadzovali ruské ofenzívne esá viaceré tutovky, ďalšie šance im pochytal skvelý brankár Ján Laco. "Dúfajme, že v ďalších stretnutiach budeme mať viac šťastia," zaželal si Alexander Ovečkin (1+1).