Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

V Kyjeve riešilo batožinu slovenských hokejistov veľvyslanectvo

Tréner Vladimír Vůjtek (uprostred) a jeho asistenti Vladimír Országh (vľavo v pozadí) a Peter Oremus (vpravo) počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v Ľadovom paláci Boľšoj v Soči 6. februára 2014. Foto: TASR/Jakub Súkup

Zdena Cháru zbrzdila metelica v Bostone, do piatku určite do Soči pricestuje.

Soči 6. februára (TASR) - Slovenských hokejových reprezentantov privítalo v dejisku zimných olympijských hier pekné slnečné počasie i hotové a komfortné izby v Prímorskej dedine. Menší problém zažili iba počas cesty, keďže personál letiska "akoby nechcel", aby do Soči dorazili všetci.

"Mali sme malé komplikácie, pretože niektorých z nás "začekovali" len do Kyjeva a nie do Soči. S batožinou nám tak musel pomáhať zástupca veľvyslanca v Kyjeve. My sme totiž boli ešte v tranzite a nemohli sme sa k nej dostať. Ale nakoniec bolo všetko v poriadku. Išli sme nadránom, takže nebolo veľa ľudí. Niektorí chalani sa išli ešte najesť, ale o pol šiestej už boli všetci v posteli. Dnes sme im dovolili späť do pol dvanástej, potom nasledoval prvý míting, obed a večerný tréning," rozhovoril sa o ceste do Ruska generálny manažér reprezentácie Otto Sýkora.



Hokejisti majú komfort

Európska časť výberu trénera Vladimíra Vůjteka sa ubytovala na okraji Prímorskej olympijskej dediny v tesnej blízkosti Olympijského parku, v ktorom sú vedľa seba situované oba hokejové štadióny - Ľadový palác Boľšoj s kapacitou 12.000 divákov a sedemtisícová Šajba aréna. Navyše ich neprekvapili ani žiadne komplikácie s ubytovaním.

"Od začiatku ako sme vystúpili, mali sme veľmi pozitívne reakcie. Chalani pozerali, čo všetko sa tu vybudovalo. Niečo sme im povedali, ale aj tak boli zo všetkého nadšení. Ja som tu bol už trikrát a zažil som tri rôzne etapy Soči. Ale sme milo prekvapení, je to pre nás ideálne. Z izby na štadión môžeme ísť doslova v papučiach, máme to asi päť minút, takže tu máme veľký komfort," pokračoval Sýkora.

Pre celý tím bol príchod do Soči pozitívom aj z inej stránky. Už od zverejnenia 25-člennej olympijskej nominácie začiatkom januára sa na Slovensku viedli polemiky o jej správnosti a na realizačný tím sa znieslo množstvo kritiky. "Aj preto sme veľmi radi, že sme tu. Situácia v posledných dňoch v Bratislave nás už trošku štvala. Chceli by sme, aby sa aj o hokeji už začalo hovoriť pozitívne. Viacerí chalani ešte nikdy nezažili olympiádu a možno už ani nikdy nezažijú, tak si ju chcú užiť a prežívať tú pozitívnu atmosféru," pokračoval Sýkora. Keďže ZOH nie sú iba o hokeji, Vůjtekovci navštívia aj ďalšie športoviská: "Určite pôjdeme pozrieť 9. januára Nasťu Kuzminovú, to sme jej sľúbili. Ona bohužiaľ nemôže ísť na hokej, koliduje jej to s pretekmi. Takže biatlon navštívime určite a čo sa týka ďalších športov, to ešte uvidíme."

Chára bude vlajkonosičom

Hokejisti sa s istotou predstavia aj na piatkovom slávnostnom otváracom ceremoniál, veď vlajkonosičom Slovenska bude jeden z nich - Zdeno Chára. Obranca Bostonu Bruins však musel na poslednú chvíľu meniť plány a vymýšľať alternatívnu cestu, aby dorazil včas. "Zdenovi sa situácia skomplikovala pre veľkú snehovú búrku. V Bostone napadlo asi 60 cm snehu. Chcel si zobrať let o päť hodín skôr do Londýna a tam prespať. Uvidíme, ako bude ďalej riešiť túto situáciu, ale neohrozí to jeho účasť na otváracom ceremoniáli. Bude tu v piatok okolo jednej-druhej."

Realizačný tím musel v súvislosti s najvyšším obrancom NHL riešiť osobitne aj otázku jeho bývania. "Bude bývať s Andrejom Sekerom a bude mať dlhšiu posteľ ako ostatní hráči, aby sa do nej zmestil. Máme veľké izby, ktoré sú veľmi komfortné. Aj Igor Nemeček mi potvrdil, že také na olympiáde ešte neboli," dodal Sýkora.

Slováci za 15 hodín v Soči stihli odtrénovať a cítia sa výborne

Na snímke slovenský brankár Ján Lacko počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v Ľadovom paláci Boľšoj v Soči 6. februára 2014. Zimná olympiáda odštartuje 7. februára 2014. Prvý zápas na olympijskom turnaji odohrajú zverenci trénera Vladimíra Vůjteka vo štvrtok 13. februára proti USA.
Foto: TASR/AP Photo
Slovenskí hokejisti sú v olympijskom meste Soči nadmieru spokojní. Aspoň teda tí, ktorí prišli v prvej várke a predbežne po niekoľkých hodinách, presnejšie po pätnástich. Vyplnili ich cesta z letiska na hotel, 7-hodinový spánok od pol piatej ráno, míting celého tímu, obed, necelé dve hodinky voľna a tréning. Dosť na to, aby im človek nezávidel.

Zrejme však platí pravidlo prvého dojmu a ten bol zväčša veľmi dobrý z izieb na hoteli, z obedového menu i z dejiska ich olympijského záujmu: "Je to tu fajn, ľad je dobrý, je tu pekný štadión a vôbec celé prostredie," vyznal sa po odchode z ľadu brankár Ján Laco.

Nesťažoval sa ani na netradičné ponocovanie: "Nebolo to až také náročné, prišli sme síce nadránom, ale pospali sme si a po obede sme mali ešte chvíľu voľna."

Slovenský hokejový reprezentant Marcel Hossa trénuje so záťažou v Ľadovom paláci Boľšoj v Soči 6. februára 2014. Zimná olympiáda odštartuje 7. februára 2014.
Foto: TASR/AP Photo
Marcel Hossa hneď na prvom tréningu absolvoval plnú záťaž. A to je pre trénerov dobrá správa o hráčovi, s ktorým sa od začiatku pevne počítalo do základnej zostavy a ktorý sa ale v januári zranil. "Neviem to vyjadriť percentuálne, ale koleno držalo, teraz idem do posilňovne," konštatoval po odchode z ľadu. Na nohe má ortézu, ale tvrdí: "Na prvý zápas budem určite v poriadku."

To je samozrejme tiež skvelá správa pre jeho brata Mariána Hossu, bezpochyby najväčší útočný tromf v slovenskom reprezentačnom výbere. Na jeho príchod i ďalších spoza mora sa teší útočník Peter Ölvecký: "Máme vynikajúcich hráčov. Chalani, ktorí prídu z NHL, budú určite veľkými posilami. Dúfam, že aj Majo Gáborík sa dá zdravotne do poriadku. Verím, že vytvoríme dobrú partiu a že fanúšikov doma nesklameme a že Slovensko bude opäť žiť hokejom."

Vůjtek žartoval o opaľovaní

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek kreslí na tabuľu herné situácie počas tréningu v Ľadovom paláci Boľšoj v Soči 6. februára 2014. Zimná olympiáda odštartuje 7. februára 2014.
Foto: TASR/AP Photo
"Atmosféru nasaje človek veľmi rýchlo. Aj keď sme tu len deň a zatiaľ to nemôžeme úplne hodnotiť. Myslím si, že tu vybudovali skvelé športoviská. Aj zázemie na ubytovni, kde spíme, je veľmi dobré a chalani sú spokojní," uviedol hlavný tréner národného výberu. Atmosféru zimných hier nepokazili ani na toto podujatie nezvykle vysoké teploty a slnečné počasie. "Vôbec. Pri hokeji je to bežné, veď aj majstrovstvá sveta bývajú v polovici mája a to už tiež svieti slnko, je teplo a opaľujeme sa," zasmial sa Vůjtek.

Na štvrtkovom tréningu sa predstavila jedenástka nominovaných hráčov z európskych líg spolu so sedmičkou náhradníkov. Korčuliari sa rozdelili na tri skupinky modrú (Baranka, Vydarený, Radivojevič, Marcinko, Marcel Hossa), bielu (Jurčina, Ďaloga, Bartovič, Surový, Miklík) a červenú (Starosta, Švarný, Mikúš, Ölvecký, Záborský, Bližňák). "V Bratislave sa už každý trošku šetril a nechcel sa zraniť. Chalani už mali hlavy niekde inde, takže tréningy neboli také kvalitné ako napríklad ten dnešný. Máme tu polovicu mužstva a v nej už máme približne zložené a skoro kompletné dve päťky, ktoré by tak mali hrať. Takže dnes sme sa už zamerali aj na obrannú činnosť a hru v našej tretine a samozrejme trošku aj na kombinácie," uviedol.

Slovenskí reprezentanti si odbijú druhú tréningovú jednotku zajtra dopoludnia a večer si nenechajú ujsť slávnostný otvárací ceremoniál XXII. zimných olympijských hier. "Neviem ako chalani, ktorí už boli na olympiádach, ale ja som nebol a veľmi ma to láka. Aj keď viem, že to bude dosť náročné. Myslím si, že sa tam tešia všetci hráči. Mám trošku obavy z toho dlhého státia, ale musím to nejako zvládnuť," dodal Vůjtek.